Sosyal Medya

Eğitim

Türkiye’nin Treni Kaçırmaması için 1 Milyon Yazılımcıya İhtiyacı Var!

Türkiye’nin yazılım ve kodlamanın odağındaki gelecek teknolojiler ve ekonomik büyüme için treni kaçırmaması gerektiğini belirten robot_dreams Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin Treni Kaçırmaması için 1 Milyon Yazılımcıya İhtiyacı Var!

 

700 Milyar dolar pazar hacmine ulaşan yazılım sektörü için Türkiye’ye 1 Milyon Yazılımcı şart!

 

Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2030’da en çok talep gören işlerin neredeyse %80’i henüz mevcut değil ancak bu yeni işlerin büyük bir çoğunluğunun temelini yazılım ve kodlama oluşturuyor. Günümüzde ortaya çıkan yeni işlere yönelik yükselen taleplerin kaynağında dijital dönüşüm ve teknolojiyi benimsedikçe artan yeni ihtiyaçlar yatıyor. Buna bağlı olarak 2023 yılı itibarıyla özellikle yazılım sektörü dünya çapında 700 milyar dolar pazar hacmine ulaşırken, sektörün Türkiye’deki pazar payı ise 30 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin yazılım ve kodlamanın odağındaki gelecek teknolojiler ve ekonomik büyüme için treni kaçırmaması gerektiğini belirten robot_dreams Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

 

2023 yılı itibarıyla dünya çapında 700 milyar dolar pazar hacmine ulaşan yazılım sektörünün Türkiye’deki pazar payı 30 milyar dolara yaklaştı. Birçok mesleğin yerini otomasyona ve yazılıma bırakacağını raporlayan Dünya Ekonomik Forumu’na göre ise 2030’a kadar en çok talep gören işlerin neredeyse %80’i henüz mevcut değil ve veri analitiği, yapay zeka, blok zinciri ve sanal gerçeklik gibi işlerin temelinde yazılım ve kodlama yer alıyor.

 

 

Türkiye’nin geleceğin dünyasını şekillendiren teknolojiler ve ekonomik büyüme için treni kaçırmaması gerektiğini belirten geleceğin okulu robot_dreams’in Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

 

 

ABD’de 4,5 Milyon Almanya’da 900 Bin Yazılımcı İstihdam Ediliyor

 

2024 yılı başına kadar dünya çapındaki yazılımcı sayısının 29 milyona ulaşması bekleniyor. ABD’de 4,5 milyon yazılımcı istihdam edilirken bu sayı Çin’de 7 milyon, Hindistan’da ise 5 milyona yakın. Almanya’da 900 bin, İngiltere’de 850 bin, Japonya’da 800 bin, Fransa’da 540 bin, Rusya’da ise 412 bin yazılımcı çalışıyor. Nüfusa ve ekonomik büyüklüğe göre yazılımcı sayılarının farklılık gösterdiğini belirten bir Laba markası robot_dreams’in Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, Türkiye’nin yapay zeka ve sanal gerçeklikle şekillenecek geleceğin dünyasına giden treni kaçırmaması için 1 milyon yazılımcı hedefinin olması gerektiğini söylüyor. Şu an Türkiye’de 150 bin yazılımcı istihdam edildiğini belirten Elif Tuzlakoğlu, “Üniversitelerdeki ilgili bölümlerin artırılmasına paralel olarak hem bu alandaki girişimlerin teşvik edilmesi hem de yazılımcı eğitimi seferberliğinin başlatılması gerekiyor.” ifadelerinde bulunuyor.

 

“Treni Kaçırmamak Gerekiyor”

 

Hem geleceğin dünyasında yaratacağı ekonomik güç hem de teknolojik gelişmelerde söz sahibi olma potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin yazılımcı istihdamını artırıcı politikalar ve regülasyonlar uygulanması gerektiğini belirten Elif Tuzlakoğlu, “Biz, kodlama ve yazılım konusunda ustalaşmak isteyenlere eğitimler veren robot_dreams olarak alanının en iyisi olan ve deneyimli eğitmenlerle katılımcıları geleceğin mesleklerine hazırlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin sadece üretimin değil teknolojinin de merkezi olmasına hizmet edecek yazılımcı yetiştirme misyonuna paralel hareket ederek veri analitiği, programlama, veri bilimi, makine öğrenimi ve BT’deki diğer ilgili alanlarla ilgili eğitimler hazırladık. Türkiye’nin yazılım liginde üst sıralara yükselmesi ve treni kaçırmaması için elimizden geleni yapacağız.” ifadelerinde bulunuyor.

 

Daha fazla bilgi için