Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Rolls-Royce ORTA VADELİ DÖNÜŞÜM Programını Açıkladı!

Rolls-Royce, 28 Kasım 2023 tarihinde finansal performanslarında önemli bir değişimi temsil edecek olan orta vadeli finansal hedeflerin belirlendiği Sermaye Piyasaları Günü düzenledi.

Rolls-Royce ORTA VADELİ DÖNÜŞÜM Programını Açıkladı!

  • Net vizyon ve stratejiye dayalı yüksek performanslı, rekabetçi, dayanıklı ve büyüyen bir işletme hedefi
  • Orta vadeli hedefler: 2,5 ila 2,8 milyar sterlin aralığında faaliyet kârı, %13-15 aralığında faaliyet kâr marjı, 2,8 ila 3,1 milyar sterlin aralığında serbest nakit akışı ve %16-18 aralığında sermaye getirisi
  • İyileştirilmiş finansal performansla, tüm Rolls-Royce paydaşlarına fayda sunacak, daha güçlü bir bilanço ve yatırım yapılabilir profil
  • Yatırım önceliklerinin ve ortaklık fırsatlarının desteklenmesiyle beş yıl içinde brüt 1 ila 1,5 milyar sterlin aralığında brüt varlık satışı programı
  • 2023 yılı beklentileriyle uyumlu ticari faaliyetler

Rolls-Royce, 28 Kasım 2023 tarihinde finansal performanslarında önemli bir değişimi temsil edecek olan orta vadeli finansal hedeflerin belirlendiği Sermaye Piyasaları Günü düzenledi.

Rolls-Royce CEO’su Tufan Erginbilgiç şunları söyledi:

 “Dönüşüm programımıza güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra, önümüzdeki yolculuk ve odaklanmamız gereken alanlar için bugün net bir vizyon ortaya koyuyoruz. Kendi rotasını çizip şekillendirecek finansal güce sahip, yüksek performanslı, rekabetçi, dayanıklı ve büyüyen bir Rolls-Royce yaratmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşma kapasitemize inancımız tam. Önemli bir ilerleme kaydetmiş durumdayız. 2023 yılı kâr ve nakit tahminlerinin, 2022 rakamlarının önemli ölçüde üzerinde olacağını öngörüyoruz. Orta vadede Rolls-Royce’u daha önceki finansal performanslarının ciddi ölçüde ötesine taşıyacak iddialı ancak ulaşılabilir finansal hedefler belirliyoruz. Bu hedefler yalnızca hissedarlarımıza değil, aynı zamanda çalışanlarımıza, müşterilerimize ve ortaklarımıza da fayda sağlayacak. Modern dünyanın şekillenmesine yardımcı olan mükemmeliyetçi ve yenilikçi bakış açımızın gelecekte de devam etmesini sağlayarak, potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilecek bir ‘Rolls-Royce’ inşa ediyoruz.”

Orta vadeli hedefler

Amaç, Rolls-Royce’u finansal açıdan daha güçlü ve dayanıklı bir hale getirmek. Bu bağlamda orta vadede, aşağıdaki hedefler belirlendi.

 

•          Faaliyet kârı (2,5 milyar sterlin – 2,8 milyar sterlin)

•          Faaliyet kâr marjı (%13-15)

•          Serbest nakit akışı (2,8 milyar sterlin – 3,1 milyar sterlin)

•          Sermaye getirisi (%16-18)

 

Faaliyet kâr marjı için ise aşağıdaki hedefler belirlendi.

•          Sivil Havacılık  alanında, 2022’de %2,5 olan oranı, %15-17’ye yükselterek büyük bir değişim yakalamak

•          Savunma alanında 2022’de %11,8 olan oranı %14-16’ya yükseltmek

En kısa döngüye ve en fazla çeşitliliğe sahip olan Güç Sistemleri alanında 2022’de %8,4 olan oranı %12-14’e yükseltmek

Bu hedefler, şirketin 2027 yılına yönelik beklentilerine uygun olarak belirlendi. Doğrusal bir şekilde olmasa da yıldan yıla tutarlı ilerlemeler elde etmeyi hedefleyen Rolls-Royce, bu hedefleri hızlandırmak için performans iyileştirmelerini hayata geçirmeyi planlıyor. Bu doğrultuda ihtiyaç duyulan aksiyonlar, şirket genelinde benimsenmiş olup sıkı performans yönetimi ve doğru tanımlanmış sorumluluklarla da destekleniyor. 2023’e güçlü başlayan şirket, hedeflerini gerçekleştirme konusunda kararlı adımları atabilecek güçlü bir kapasiteye sahip.

Stratejik planda güncelleme

Şubat ayında, şirketi yeni bir performans seviyesine taşıyacak dönüşüm programı ve stratejik incelemeler başlatılmıştı. Sağlam temellerinden ve öncü iş faaliyetlerinden aldığı güçle şirketin tüm potansiyelini ortaya koyabilecek bir Rolls-Royce inşa etmeyi hedefiyle yola çıkıldı.

Yeni strateji ışığında şu hedefler belirlendi:

•          Yüksek performanslı, rekabetçi ve kârlı büyüme ile daha dayanıklı bir işletme oluşturmak

•          Sürdürülebilir serbest nakit akışlarını artırmak

•          Bilançoyu güçlendirmek ve hissedar getirilerini artırmak

 

Bu hedefler, aşağıdaki dört ana eksen çerçevesinde şekilleniyor:

1. Portföy seçimleri ve ortaklıklar: Faaliyet gösterilecek pazarlar, yatırım yapılacak iş alanları ve kazanç yaratacak ortaklıklar

2. Avantajlı iş alanları ve stratejik girişimler: Rekabetçi bir işletme oluşturmak, kazanç potansiyelini artırmak ve performansı iyileştirmek

3. Verimlilik ve sadeleştirme: Daha rekabetçi olabilmek adına çalışma şeklini sadeleştiren sinerjiler yaratmak

4. Daha düşük karbon ve dijitalleştirilmiş alanlar: Bugüne kadar kaydedilen somut ilerlemeyi baz alarak, enerji dönüşümündeki kararlılığı dijital olarak daha etkin hâle getirmek

Portföy seçimleri ve ortaklıklar: Şirket genelinde alınan stratejik kararları ve finansal performansta hedeflenen önemli değişimi hayata geçirecek girişimler planlanıyor.

Sivil Havacılık alanında, Trent ve Pearl motor ailelerinin başarılarından yararlanarak geniş gövdeli ticari havayolu ve iş jeti pazarlarına odaklanacak olan şirket, aynı zamanda dünya lideri konumunda olan UltraFan motor programıyla geleceğe yatırım yapacak. Savunma alanında, yakın zamanda açıklanan platform kazanımlarının ve uluslararası işbirliklerinin gelecekte daha fazla büyüme sağlayacağı Ulaştırma, Savaş ve Denizaltılar genelinde daha güçlü performans ve müşteri tarafından finanse edilen yatırımlarda artış için fırsatlar mevcut. Şirket ayrıca, hem savunma hem de sivil uygulamaları olan Küçük Modüler Reaktörler (SMR’ler) ve mikro reaktörler gibi nükleer alanlardaki uzmanlığından da yararlanmayı hedefliyor. Güç Sistemeri alanında ise , güçlü talep gören ve güvenilir çözümlerinden daha iyi getiri elde etme fırsatı bulduğu enerji üretimi, kamu sektörüne ve denizcilik pazarlarına odaklanacak.

Rolls-Royce CEO’su Tufan Erginbilgiç sözlerine şöyle devam etti:

“Ortaklıklar, şirketin pazardaki konumunu güçlendirmeye, kapasite ve ölçek oluşturmaya, riski ve sermaye yatırımını azaltmaya yardımcı olabilir. Orta vadeli hedeflerimiz bu tür yeni ortaklıkları güvence altına almaktan ziyade daha fazla değer yaratma potansiyeli olan ortaklıklara odaklanma üzerine kurgulanacak. Sivil Havacılık alanında, bir sonraki yeni motor programı için ortaklık yaklaşımını benimseyerek dar gövde pazarına yeniden girmek için iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyoruz. UltraFan teknolojimiz de bu yolda attığımız önemli adımlardan biridir. SMR girişimi için geniş bir ortaklık yapısı pozisyonumuzu güçlendirirken gelecekteki sermaye ihtiyaçlarını da azaltacak. Güç Sistemlerinde ise enerji üretimine odaklanan stratejimiz, şirketi daha verimli ve rekabetçi hâle getirecek ve daha hızlı, kârlı bir büyüme sağlayacak. Ayrıca pazardaki konumumuzu daha da büyütmek, portföyümüzü genişletmek ve çapraz iş sinerjilerinden faydalanmak için Enerji Üretimi ve Batarya Enerji Depolama Sistemleri alanlarında potansiyel ortaklıkları da değerlendiriyoruz.”