Nisan 22, 2026




Rönesans Enerji’den İlk Batarya Hamlesi

Rönesans Enerji’den İlk Batarya Hamlesi: Depolama Yatırımıyla Yeni Dönem Başlıyor

Rönesans Holding ve TotalEnergies ortaklığıyla faaliyet gösteren Rönesans Enerji, enerji depolama alanındaki ilk yatırımını hayata geçiriyor. Şirket, Alarko Gotion Green Enerji ile yaptığı iş birliği kapsamında, Sibel Rüzgar Enerji Santrali (RES) için batarya enerji depolama sistemi (BESS) tedarikine yönelik sözleşme imzaladı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarını çeşitlendirerek büyümesini sürdüren Rönesans Enerji, bu adımla üretim süreçlerini daha esnek, verimli ve öngörülebilir hale getirmeyi hedefliyor. İzmir’de bulunan ve 88 MWm kurulu güce sahip Sibel RES bünyesinde kurulacak batarya sistemi sayesinde, rüzgar enerjisinin doğası gereği oluşan üretim dalgalanmalarından kaynaklanan dengesizlik maliyetlerinin azaltılması planlanıyor.

Yeni sistemle birlikte üretim profilinin daha kontrol edilebilir hale gelmesi, şirketin toplayıcılık portföyünü daha etkin yönetmesine de olanak tanıyacak. Aynı zamanda enerji depolama altyapısı sayesinde piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalardan faydalanarak gelir optimizasyonu sağlanması, kesinti (curtailment) kaynaklı üretim kayıplarının ve dengesizlik maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Bu yaklaşım, yenilenebilir enerji üretiminin piyasa koşullarına daha uyumlu hale gelmesini sağlayan yeni nesil enerji yönetimi modelleri arasında öne çıkıyor.

Depolamalı Yatırımlar Portföyde Daha Fazla Yer Tutacak

Rönesans Holding Enerji Grup Başkanı Emre Hatem, enerji depolama yatırımlarının önümüzdeki dönemde şirket stratejisinde daha geniş yer tutacağını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki beş yılda önceliğimiz enerji depolama yatırımları olacak. Kapasite artışı bizim için kritik önem taşıyor. Bu kapsamda temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Bunun yanı sıra türbin yenileme yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Depolamalı rüzgar ve güneş projeleri öncelik verdiğimiz alanlar arasında yer alıyor. Ayrıca hibrit santrallere yönelik yatırımlarımız da devam edecek. Bu süreçte dijitalleşme ve yapay zeka destekli bakım ve işletme çözümlerine odaklanıyoruz. Amacımız aynı altyapıdan daha fazla, daha verimli ve daha esnek üretim sağlamak.

Bugün itibarıyla kurulu gücümüz 577 MW seviyesinde. İki yılda kurulu gücümüzü 3.5 katına çıkardık. Proje portföyümüz ise 1.400 MW’a ulaşmış durumda. 2027 yılında kurulu gücümüzü 1.000 MW’a, 2028 yılında ise 2.000 MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki iki yılda yatırımlarımız ağırlıklı olarak rüzgar, güneş, depolamalı ve esnek üretim içeren projelerde yoğunlaşacak. Güvenilir enerjiyi esnek üretim çözümleriyle birleştirip entegre enerji üretimi sağlamayı amaçlıyoruz.”

Entegre ve Esnek Enerji Dönüşümünde Kritik Adım

Söz konusu yatırım, Rönesans Enerji’nin enerji üretimini ileri teknoloji çözümlerle destekleyerek daha entegre ve esnek bir yapıya dönüştürme stratejisinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Şirket, rüzgar ve güneş projelerinin yanı sıra enerji depolama ve yeni nesil teknolojilere yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde aktif rol oynamayı sürdürüyor.