Sosyal Medya

Mobil

Rusya’dan Apple’a gücünü kötüye kullanma cezası geldi!

Rusya'dan Apple uygulama mağazasındaki gücünü kötüye kullanmaktan ceza. Rusya, Apple'a App Store'daki hakimiyetini kötüye kullandığı iddiasıyla 12 milyon dolar ceza verdi

Rusya, Apple’a App Store’daki hakimiyetini kötüye kullandığı iddiasıyla 12 milyon dolar ceza verdi

Apple, bu hafta sonunda AB piyasa düzenleyici otoritelerinden de benzer suçlamayla karşı karşıya kalabilir. Yani Rusya yolu açtı…

Reuters, Apple’ın App Store hakimiyetini kötüye kullandığı iddiasıyla Rusya’nın antitröst düzenleyicisi (FAS) tarafından 12 milyon dolar para cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Peki bu ceza neden verildi. Aslında açılan bir soruşturma sonrasında gerçekleşti. Zira Soruşturma, Apple’ın,  iOS 12 ile kendi Ekran Süresi özelliğini sunmasından kısa bir süre sonra; Apple’ın Safe Kids uygulamasının işlevselliğini sınırlamaya zorladığını iddia eden Kaspersky Lab tarafından yapılan 2019 şikayetinden kaynaklandı.

Geçen yaz, düzenleyici Kaspersky’nin yanında yer alarak Apple’ın geliştiricileri iOS mağazası aracılığıyla uygulamalarını dağıtmalarına yasadışı bir şekilde engellediğine hükmetti. Savunmasında Apple, yazılımın “kullanıcının güvenliğini ve gizliliğini riske attığını” söyledi… Ancak pek dinleyen olmamış gibi görünüyor.

Bence işin ilginç olanı, FAS Apple’a Para cezasının yanı sıra;  “tüm gereksinimleri karşılasalar bile herhangi bir nedenle App Store’daki üçüncü taraf uygulamalarını reddetme (izin vermeme) hakkı veren hükümleri kaldırmasını emretti.

Apple söz konusu karara saygılı bir şekilde katılmadıklarını ve itiraz edeceklerini açıkladı…

Bu kararda gösteriyor ki, Apple’ın kendi mobil mağazasını korumak adına attığı adımların hem ABD’de, Hem Rusya’da hem de AB’de dikkatlice incelenecek…

Önümüzdeki hafta AB’nin, Apple’ın uygulama içi satın alımlarda yüzde 30 kesintiye uğradığı ve kendi müzik hizmetine haksız bir avantaj sağlayan 2019 Spotify şikayetlerinin gündeme alınması bekleniyor.