Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Şahıs Şirketi Kurmakla İlgili En Çok Sorulan Sorular

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir? Şahıs Şirketlerinde Ortak Olur Mu? Tüm merak edilenler!

Şahıs Şirketi Kurmakla İlgili En Çok Sorulan Sorular

Ticari faaliyetlerinize başlamak ve yasal bir şekilde kazanç sağlamak için ilk yapmanız gereken bir şahıs şirketi sahibi olmaktır. Ancak şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin aklında birçok soru yer alır. Küçük ya da orta boyuttaki işletmeler için ideal olan şahıs şirketinizi kurmadan önce aklınıza takılabilecek soruların doğru cevaplarını sizler için derledik.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Şahıs şirketi kurmak istiyorsanız aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekir:

  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgâh senedi
  • Noter onaylı imza beyannamesi
  • Noter onaylı vekaletname
  • Vesikalık fotoğraf
  • Şirket kuruluşu için başvuru belgesi

Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir? 

Şahıs şirketleri; adi, komandit ve kolektif olmak üzere üçe ayrılır.

Adi şahıs şirketi, sahibinden farklı bir varlığı olmayan şahıs şirketi türüdür. Komandit şirket çoklu ortaklık yapısına sahip olan ve bir sözleşme aracılığıyla kurulan şirket türüdür. Kolektif şirket ise ticari faaliyetler yürütmek için gerçek kişiler tarafından kurulan şirket türüdür.

Şahıs Şirketlerinde Ortak Olur Mu?

Bireysel ya da birden fazla kurucu üyenin bir araya gelmesi ile kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere şahıs şirketi adı verilir. Dolayısıyla şahıs şirketleri ortaklar ile açılabilir.

Ortaklarınız ile ticari tercihlerinizi yaparak şahıs şirketi başvurusu yapabilir ve bunun sonucunda ortak bir şahıs şirketine sahip olabilirsiniz.

Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?

Şahıs şirketi küçük ya da orta ölçekli bir işletmeye sahipseniz sizlere çeşitli avantajlar sağlar. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Düşük maliyet
  • Gelire dayalı kademeli vergi sistemi
  • Kolay açılış ve kapanış
  • Hızlı işlem yapabilme

Şahıs Şirketlerinin Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Eğer bir şahıs şirketi sahibiyseniz belirli vergileri ilgili kurumlara düzenli olarak ödemeniz gerekir. Bu doğrultuda şahıs şirketlerinin ödemesi gereken vergiler; damga vergisi, katma değer vergisi, gelir vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyanname olarak sıralanır. Bu vergileri düzenli olarak ödemeniz durumunda ticari faaliyetlerinize ara vermeden devam edebilirsiniz.

Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mudur?

Şahıs şirketi açma işlemi yapılırken sizin için bir iş yeri sicil numarası tanımlanır. Böylece Bağ-Kur sigortalısı olarak sisteme dahil edilmiş olursunuz.

Şahıs şirketi kurma işleminin son aşaması SGK ve Bağ-Kur işlemleridir. İlgili Bağ-Kur kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.

Şahıs Şirketi ile E-Ticaret Yapılır Mı?

Şahıs şirketi küçük ya da orta ölçekteki ticari faaliyetlere yönelik bir şirket türü olduğundan e-ticaret için idealdir. Eğer e-ticaret faaliyetleri gerçekleştiriyorsanız bir şahıs şirketi kurabilirsiniz. Böylece sağladığınız kazançlar üzerinden vergilerinizi ödeyebilir ve işletmenizi yasallaştırabilirsiniz.

Sigortalı Çalışanlar Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?

Eğer SGK’lı bir çalışansanız normal şartlarda şahıs şirketi kurma konusunda önünüzde herhangi bir engel yoktur. Bu durumda ilgili kurumlara başvurarak şahıs şirketinizi kolaylıkla açabilirsiniz. Fakat bazı özel şirketler çalışanlarının ayrı bir iş yapmalarını ilgili sözleşmeler aracılığıyla yasaklayabilir. Bu doğrultuda çalıştığınız özel şirket ile yaptığınız sözleşmeyi inceleyebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Adres Göstermek Gerekli Mi?

Her işletmenin bir adreste ikamet ediyor olması gerekir. Dolayısıyla şahıs şirketi kurmak için bir adres gösterilmesi zorunludur. Bu adres, tercih edeceğiniz herhangi bir yerde olabilir.

Home Ofis Şahıs Şirketi Nedir?

Oturduğunuz evi, şirket adresi olarak göstererek ticari faaliyetlerinize home ofis olarak devam edebilirsiniz. Bu şirket türü home ofis şahıs şirketi olarak adlandırılır. Adresin kurumlara bildirilmesi ve şahıs şirketi açma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ev ortamından çalışmaya başlayabilirsiniz.

Şahıs Şirketinizi Norma’nın Avantajları ile Kurun!

Kuruluş maliyeti ödemeden ve devlet kurumlarının arasında boğulmadan şahıs şirketi kurabileceğinizi biliyor muydunuz? Profesyonel kadrosu ve ücretsiz danışmanlığı ile Norma, şahıs şirketi kurmak için yapmanız gereken tüm işlemlerde kolaylık sağlıyor: https://www.norma.co/sahis-sirketi-kurmak

Norma’nın ücretsiz şirket kuruluşu danışmanlığı ile şahıs şirketinizi evinizden çıkmadan ve ek bir kuruluş masrafı ödemeden kurabilirsiniz. Siz de hemen Norma ile iletişime geçin şahıs şirketinizi profesyoneller aracılığıyla kurun, ticari faaliyetlerinize geç kalmadan başlayın!