Sosyal Medya

Sağlık

Selenyum Nedir, Ne İşe Yarar?

Toprakta yer alan bir mineral olan selenyum, doğal halde suda ve bazı besinlerde de bulunur. İnsan metabolizması için kilit bir rol oynayan selenyum, antioksidan özellikleri başta olmak üzere insan vücuduna pek çok fayda sağlar. Selenyum nedir, ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur ve takviyesi nasıl alınmalıdır, detaylar bu yazımızda.

Selenyum Nedir?

Toprakta yer alan bir mineral olan selenyum, doğal halde suda ve bazı besinlerde de bulunur. İnsan metabolizması için kilit bir rol oynayan selenyum, antioksidan özellikleri başta olmak üzere insan vücuduna pek çok fayda sağlar. Selenyum nedir, ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur ve takviyesi nasıl alınmalıdır, detaylar bu yazımızda.

Selenyum Nedir, Ne İşe Yarar?

Selenyum, aslen topraktan gelen ve organik olarak suda ve belli başlı gıdalarda bulunan bir mineral türüdür. İnsanlar, antioksidan özelliğe sahip olduğu için selenyum takviyesine başvururlar; bununla birlikte maddenin fayda gösterebilmesi ve kişinin selenyum avantajlarından faydalanabilmesi için aslında oldukça az miktarda bir selenyum dozu yeterli olmaktadır. İnsan vücudunda metabolizma başta olmak üzere pek çok farklı alanda medikal fayda sağlayan bu mineral, hücrelerin zarar görmesinin önüne geçebilen bir yapıya sahiptir. Zaruri bir mineral olduğu için selenyumun beslenme rejimi çerçevesinde ediniliyor olması oldukça önemlidir.

Selenyum Faydaları Nelerdir?

  • Selenyum, güçlü bir antioksidan kaynağıdır: Antioksidanlar, serbest radikaller tarafından meydana gelen hücresel zararları minimize etmen bileşenler olarak görev alırlar. Selenyum, bir antioksidan kaynağı olarak başta oksidatif stres olmak üzere serbest radikallerin hücrelerinize zarar vermesine ve kanser gibi istenmeyen hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına destek olur.
  • Belli başlı kanser türleri riskini azaltabilir: Oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra selenyum bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskinizi de azaltır. Bu özellik, selenyumun DNA hasarını azaltabilme, bağışıklık sisteminizi güçlendirme ve kanserli hücreleri yok edebilme kabiliyetinden gelir. Yapılan araştırmalar, selenyumun özellikle akciğer, göğüs, kolon ve prostat kanserinde etkili olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak selenyumun aynı zamanda radyoterapi gören hastalarda da özellikle tedavinin yan etkilerini bastırma ve yumuşatma konusunda başarılı olmaktadır.
  • Kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar: Selenyum bakımından zengin bir diyet, kalbinizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Kalp rahatsızlıklarının başlıca sebepleri arasında olan enflamasyona da iyi geldiği bilinen selenyum, bu bağlamda kalp krizi, felç ve inme gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesinde etkilidir. Düzenli beslenmenize selenyum bazlı yiyecekler eklemek, bu tarz hastalıklardan hem kısa hem uzun vadede uzak durmanıza destek sağlar.
  • Zihin sağlığı için önemlidir: Düşünme yetinizi negatif etkileyen, davranışlarınıza olumsuz yansımalar yapan ve hafıza kaybı başta olmak üzere çeşitli zihinsel gerilemelere neden olan Alzheimer’s, günümüz çağının en yaygın ve en korkulu hastalıklarından bir tanesi. Çeşitli araştırmalar, oksidatif stresin Alzheimer’s hastalığına yakalanmakta etkili olduğunu göstermeye başlamıştır. Bu bağlamda selenyum, hem oksidatif stresi azaltmak hem de daha sağlıklı bir zihin yapısına sahip olmak için oldukça etkilidir. Düzenli selenyum takviyesi, özellikle Akdeniz tarzı bir diyet ile elde edildiğinde Alzheimers’a yakalanma riskini minimum seviyelerde tutmaya yarar.
  • Selenyum tiroit sağlığına iyi gelir: Selenyum, tiroit bezinin düzgün fonksiyon gösterebilmesi için önemli bir elementtir. İşin aslına bakarsanız tiroit dokusunda vücudun geriye kalan hiçbir bölümünde olmadığı kadar yüksek miktarda selenyum bulunur. Bu güçlü mineral, tiroit bezlerini oksidatif hasara karşı koruyarak tiroit hormonlarının üretiminde de kritik bir rol oynar. Yine yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre düzenli selenyum tüketimi Hashimoto’s hastalığına sahip bireylerde fayda sağlayabiliyor.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Sağlıklı bir vücut yapısının en önemli etmenlerinden bir tanesi güçlü bir bağışıklık sistemidir. Selenyum, bağışıklık sisteminizin iyiliğinde ve sağlığında önemli bir rol üstlenerek antioksidan görevi görür, enflamasyonu dengeler ve virüs ve bakterilere karşı olan direncinizi arttırır.
  • Astım semptomlarına iyi gelir: Astım, dünyada milyonları etkileyen, akciğerlerden hava akışını sağlayan havayolları üzerinde olumsuz etkilere sahip kronik bir rahatsızlıktır. Astım hastalarında en sık görülen durumlardan bir tanesi, hava yollarının şişerek daralması ve hastanın nefes almakta zorluk çekmeye başlamasıdır. Anti-enflamatuar özelliğe sahip olduğu için selenyum, bu noktada devreye girerek astım hastalarının yaşadığı bu semptom ve yan etkileri minimize etmeye destek olur.

Selenyum Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Şansımıza kolaylıkla bulabileceğimiz ve severek tüketebileceğimiz pek çok yiyecekte selenyum bulunur. İşte selenyum bakımından en zengin yiyecek ve gıdaların listesi:

  • İstiridye
  • Brezilya cevizi
  • Ton balığı
  • Yumurta
  • Sardalya
  • Ay çekirdeği
  • Tavuk göğsü
  • Şitake mantarı
  • Pisi balığı

Selenyum Nasıl Kullanılır?

Selenyum takviyesini doğal olarak yukarıdaki listede yer alan gıdalardan temin edebileceğiniz gibi doktorunuza danışarak takviye gıda olarak da günlük rutininize dahil edebilirsiniz. Bununla birlikte selenyum tüketimini kesinlikle doktor kontrolünde gerçekleştirmeli, aksi söylenmediği takdirde kendiniz selenyum takviyesi satın alarak tek başınıza bir tedaviye başlamamalısınız. Aşırı selenyum tüketimi saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma, titreme ve kas ağrısı gibi yan etkilere sebebiyet verebilir.