Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Spotify Müzik Endüstrisinin Telif Sorunlarını Çözme Sözü Verdi

Spotify Müzik Endüstrisinin Telif Sorunları Çözme Sözü Veriyor ama Nasıl Çözecek?

Stream Servislerinden dinlenen her bir şarkı için telif hakları çerçevesinde ödeme yapmak sadece Spotify’ın değil tüm müzik endüstrinisinin ortak sorunu. Telif ödemelerinin eser sahiplerinin resmi albüm satışları baz alınarak yapılıyor olması ve bu konuda da özel anlaşmalar hariç farklı bir modelin hala geliştirilememiş olması ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Görünen o ki  Spotify bu durumun değişmesi için elini taşın altına koymaya hazır. Bir blog yazısı aracılığıyla lisanslama sistemlerinin karmaşıklığına dikkat çeken şirket aslında çok önemli bir tespitte de bulundu. Şirket bir şarkının haklarının her ülkede farklı bir yayıncının elinde olmasını önemli bir problem olarak niteledi.

Paylaştırmanın kolay olduğu fiziksel satışlarda söz konusu model herhangi bir probleme yol açmıyordu. iTunes modeli de büyük ölçüde benzer bir şekilde işlediği için sıkıntı yaşanmıyordu. Ancak küresel çevrim içi müzik servislerinin yaygınlaşmasıyla birlikte işler karıştı. Ödemenin kime yapılacağı konusunda yaşanan kafa karışıklığı nedeniyle bazı telif ücretlerinin sahiplerini bulması gecikebiliyor. Spotify bugüne kadar ödediği 3 milyar doları aşkın telif ücretinin yüzde 1’den küçük kısmının hak sahiplerine ulaşmadığının altını çizse de, bu oranı tamamen sıfırlamak için fazlasıyla istekli bir imaj çiziyor.

 

Bugün Spotify bu sorunu çözmek için kapsamlı bir yayın yönetim sistemi kurmak kaynak ve teknik uzmanlık yatırım olacağını duyurmaktan heyecan duyuyoruz. “- Spotify

 

Spotify müzik endüstrisinin temel sorunlarının çözümünü parayla sağlamayı planlıyor. Çevrim içi müzik servisi, kapsamlı bir yayın yönetim sisteminin kurulması için gerekli kaynakların ve teknik uzmanlığın sağlanması adına yatırıma hazır olduğunu açıkladı.

Spotify, telif problemlerinin çözümü için yatırım yapmanın yanı sıra ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği gibi organizasyonlarla birlikte hareket edecek. Şirketin öncelikli odak alanı ABD gibi gözükse de, temel amacın kötü yayıncılık verisi probleminin küresel düzlemde çözümü olduğunun altı çizildi.

Spotify Müzik endüstrisinin telif sorunu tek başına çözebilir mi bilinmez ama oldukça büyük bir söz verdiği kesin.