Sosyal Medya

Donanım

Taşınabilir Disk Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Taşınabilir Disk Seçerken Dikkat Edeceğimiz 5 Şey!

“Bulut” sistemi aslında harika bir çözüm ancak çoğu zaman yeterli bir internet bağlantısı bulma zorluğu yada hissedilen güven eksikliği ile ciddi boyutlardaki yedekleme ihtiyaçlarımız için pekte yeterli olmuyor.

Bana göre en önemlisi sebep ise her gittimiz yerde geniş bant internet bulma konusunda yaşanan sıkıntı, yedekleme konusunda bulut sistemlerini tercih etmiyor olmamızın temel sebebi. Bulut sistemleri yedeğin yedeği konumunda oluyor maalesef.

İşte yedekleme ihtiyacımızın öteden beri geri gelen en hızlı çözümü olarak taşınabilir diskler yani portable storage , portable diskler bu noktada devreye giriyor.

Kişisel videolarınız, milyonlarca aile fotoğraflarınız, Powerpoint sunumlarınız, Mp3 koleksiyonunuz için özellikle performans açısından taşınabilir disk bulut sistemlerine göre çok daha fazla avantaj sağlıyor.

USB disk ve SD Kartların ötesinde yüksek kapasiteli depolama ihtiyacı olanlar için bir rehber arıyor olabilirsiniz.

Gerek sahip olma maliyetleri gerek kapasiteleri,gerek bağlantı teknolojileri olsun herbiri seçenek ile dikkatli davranmak gerekiyor. Tüm bunlar göze alındığında ;

Taşınabilir Disk alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey vardır.

1. Doğru Bağlantısı Seçin

  1. Neredeyse tüm cihazlar USB bağlantı desteği ile karşımıza çıkıyor çıkmasına ama USB teknolojisi artık yerini USB-C hatta yakın bir gelecekte ise Lightning Port Yıldırım portu desteğine geçecek. Thunderbolt bağlantı ise bir o kadar da yaygın sayılmaz. Burada en önemli şey dik alırken sahip olduğunuz bilgisayarınız ile uygun çalışabilir bir disk almak isteyeceksiniz. Thunderbolt ve Thunderbolt 2 olan en yeni mac’lariniz için “Thunderbold Drive” almanız daha uygun olurken. Her iki bağlantıyı USB ve ThunderBolt’u destekleyenler de tercih edilebilir. Elbette USB desteği hemen hemen tüm bilgisayarlarda mevcut bu noktada önümüzdeki bir kaç yıl daha kullanmak isteyen direkt USB destekli taşınabilir diskleri tercih edebilir.

Bu noktada geleceğe yönelik bağlantı teknolojilerini tercih etmek çok daha akılcı olacaktır.

2. Geleceğe Yönelik Hazırlık

Dediğimiz gibi şu anki mevcut bilgisayarınız ile rahatlıkla kullanabilirim hatta önümüzdeki bir iki yıl daha kullanayım diyorsanız USB portu olabilir. Ancak bunu ötesinde gelecek teknolojilere hazırlık olması açısından da USB-C portu olan taşınabilir diskler sizin için daha doğru olacaktır. USB-C portuna sahip olan diskler şu anda piyasada olan tüm bilgisayarlar ve gelecekteki gelmesi muhtemel cihazlarla daha uyumlu ve hızlı çalışacaktır.

Peki mevcut bilgisayarınızda USB bağlantısı var ama USB-C’yi nasıl kullanabilirim ?

Bizim USB bağlantı dediğimiz aslında USB-A bağlantısı yani tüm bilgisayarlarda olan cinsten, Satın alacağınız USB-C portlu taşınabilir diskinizi USB-C-to-USB-A bağlantı kablosu aracılığı ile kullanmaya devam edebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınızda sadece USB-C portu varsa örneğin yeni Macbook gibi USB-C desteği olmayan Non-USB-C taşınabilir diskleri doğal olarak kullanamazsınız. Çünkü ikisini birbirine bağlayan ara bir kablo bulamazsınız.

Burada bilinmesi gereken en önemli teknik ayrıntı ise 2016 yılından başlayarak Thunderbolt ile tüm yeni bilgisayarlarda USB-C desteği geleceğidir. Ayrıca Thunderbolt 3’ün son sürümü ile USB-C portunun kabloları aynı olacak.

Başka bir değişle Thunderbolt 3 kablosu ve portu aynı zamanda USB-C portu işlevi görebilecek. Birbirlerinden farkı olmayacak.

3.Yeterince Hızlı Olduğundan Emin Olun

Hız ve performans deyince şu anda şüphesiz aklımıza ilk gelen Solid-state drive SSD’ler geliyor.HD filmlerin okunup yazılması gibi ağır görevlerin altından kalkabilecek yegane alternatif olarak görülüyor. Elbette çok kısa bir sürede veri yazmak veya kopyalamak gerekiyorsa en yararlısı o olabilir.

Ancaaaak! SSD Diskler hala çok pahalı!!!

Performans sizin için endişe verici ve bir o kadarda önemli değilse non-SSD Diskleri tercih etmek size para kazandıracaktır. Yani cebinizden çok daha az bir paranın çıkmasına sebep olacaktır.

Yani yaptığınız sürücünüzden bir film izlemek veya günlük bazda yedeklerinizi almaksa hız sizin için o kadar da endişe verice olmayacaktır.

Burada Thunderbolt bağlantı noktalı taşınabilir disklerin USB’lere göre çok daha hızlı olduğunu unutmayın.

  1. USB3.0 USB 2.0’dan 10 Kat daha hızlı iken;
  2. USB 3.1 USB 3.0’dan iki kat daha hızlıdır.

4.Yeterli Depolama Alanı yani Kapasiteye Sahip mi?

Açıkçası daha fazla depolama alanına sahip olanlar daha iyidir. Ne zamana kadar bu geçerli kullanmayacağın depolama alanı için fazla ödemek istemeyecene kadar geçerli bir durum bu. Genelliklede sahip olduğunuz bilgisayar diskinizden daha büyük depolama alanı isteyeceksiniz.

Kapasite en büyük endişe ise içinde sabit disklerin yer aldığı taşınabilir sürücüleri tercih etmek faydalı olabilir. Bu yolla 4TB’lık kapasiteleri 130$’a kadar sahip olma şansınız olabilir.

Ayın kapasitede yani 4TB SSD disk isterseniz de bilin ki bu maliyetin 10 katı kadar daha fazla bir para ödemeniz gerekebilir.

5. Sağlamlık ve iyi Bir Seçenek Listesi Hazırlayın ve Kıyaslayın

Eğer teknoloji ile aranız pekte iyi değil mi ? Sorun yok. Yine de elinizde satın almadan önce iyi bir seçenek listesi oluşturup karşılaştırmalara göz atmanızda fayda var.

 

Taşınabilir Disk Tavsiyeleri

 

Samsung Portable SSD T3

Samsung Portable SSD T3

Artıları

  • Super Kompakt ve SSD 2TB gibi bir kapasiteye sahip
  • Dayanıklı alüminyum Kasa ile darbelere karşı dayanıklı.
  • Hızlı performansı ve güvenlik seçeneği içerir.
  • Belirli Tabletler ile çalışır.
  • USB-C desteği ile geleceğe dönük bağlantı desteği sunar. Ancak Dikkat Edilmesi Gereken küçük bir nokta var. Eksilerinde.

Eksileri

  • Şaşırtıcı Derece USB-C-to-USB-C kablosu içinden çıkmıyor. Cebinizden 20$’a yakın bir rakam ile kablo almanız gerekebilir. Alacaksanız da Thunderbolt 3 kablosu almanız daha iyi olur.
  • Oldukça pahalı ve 3 yıl gibi kısa bir garanti süresi içerir.

Sonuç: 

Eğer gerçekten hızlı, ultra taşınabilir ve sağlam aynı zamanda da USB teknolojisini kullanan bir taşınabilir disk arıyorsanız Samsung Portable SSD T3 tam sizin için.

 

SanDisk Extreme 900 Portable SSD

Screen Shot 2016-08-29 at 13.14.46

Artıları

  • Extreme 900 SSD Süper ötesi hızlı.
  • USB-C portu kullanıyor ve içinde USB-C-to-USB-C (USB-C kullanan bilgisayarlar için) ve USB-C-to-USB-A (klasik USB kullanan bilgisayarlar için) 2 adet kablo içerir.
  • Düşmelere karşı yeterince sağlam.
  • Meraklı gözlerden verilerinizi korumak için Güvenlik seçeneği içerir.

Eksileri

  • Oldukça pahalı ve 3 yıl gibi kısa bir garanti süresi içerir.
  • T3’e göre daha büyük kasaya sahip ve daha az depolama alanı içerir.

Sonuç: 

Eğer fiziksel boyutu sizin için sorun değil ve süper hızlı bir taşınabilir disk arıyorsanız Sandisk Extreme 900 mükemmel bir seçimdir.

Screen Shot 2016-08-29 at 13.23.05

 
LaCie Rugged Thunderbolt All-Terrain

Artıları

  • Sağlam Thunderbolt piyasadaki en hızlı taşınabilir sürücüler biridir
  • USB 3.0 ve Thunderbolt Desteği vardır.
  • Dahili Thunderbolt kablosunu taşımak zorunda değilsiniz. Diskin etrafına sarılabilir.
  • Sürücü MIL uyumludur. 2 Metreden düşmelere karşı bile verilerinizi koruyabilir. Toza ve suya karşı IP 54- düzeyinde koruma sağlar.

Eksileri

  • Oldukça pahalı.
  • USB-C portu yoktur.
  • Kapasite olarak 500GB gibi düşük bir kapasite.

Sonuç: 

Eğer ağır ortamlarda ve doğa koşullarında bir görev yaparken Thunderbolt veya USB portu üzerinden veri aktarmak için esnek ve süper hızlı bir sürücü gerekiyorsa LaCie mükemmel bir aksesuar olabilir.

Screen Shot 2016-08-29 at 13.30.06

WD My Passport Ultra

Artıları

  • Ultra My Passport 3TB kapasite ve 100$ civarındaki fiyatı ile oldukça hesaplı ve uygun.
  • Sabit disk tabanlı (non-SSD) taşınabilir sürücü için oldukça hızlı performansa sahip.
  • İçerisinde yedekleme yazılımı ile birlikte geliyor.
  • Bolca renk seçenekleri mevcut.

Eksileri

  • Yedekleme yazılımı tüm sistemi yedekleyecek yani image’ını alacak bir yazılım değil. Gerçek zamanlı bir yedekleme için iyi bir seçenek sayılmaz.
  • Performansı bir SSD kadar iyi değildir.

Sonuç: 

Güvenli ideal kapasiteye sahip,bütçeye uygun ve hertürlü bilgisayarda kullanabileceğiniz en iyi alternatif WD My Passport Ultra.  Buna alternatif olarak isterlerse Seagate Backup Plus Ultra Slim’de tercih edilebilir.

Screen Shot 2016-08-29 at 13.38.22

G-Tech G-Drive Mobile USB-C

Artıları

  • USB-C desteği; USB önceki sürümüyle uyumlu.
  • alüminyum gövdesi ile kompakt tasarım.
  • Oldukça iyi Performans

Eksileri

  • Depolama kapasitesi 1TB.
  • Aynı kapasitede olan non-USB C taşınabilir disklerden çok daha pahalı.

Sonuç: 

En basit günlük yedekleme ihtiyaçlarınız için USB-C destekli taşınabilir disk arıyorsanız G-Tech G-Drive Mobile USB-C mükemmel bir seçimdir.