Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

TD SYNNEX e-atıklara dur diyor!

TD SYNNEX, çevrimiçi takas portalı TD Yenileme Programı kapsamında her ay ortalama 75 bin cep telefonu, tablet, akıllı saatin yeniden işleme geçirilmesini sağlayarak ekonomiye geri kazandırıyor.

TD SYNNEX e-atıklara dur diyor!

Her ay ortalama 75 bin cihazı çöp olmaktan kurtarıyor…

Akıllı telefonlar, akıllı saatler, elektrikli diş fırçaları ve tabletler gibi küçük elektrikli cihazlar, kullanılmadıklarında ya da tamamen kullanılabilir durumda olsalar bile çöpe atıldıklarında e-atık haline gelerek çevreye büyük zararlar veriyor. Bu zararları bertaraf etmek için perde arkasında çalışan büyük teknoloji markaları da var. Dünyanın önde gelen markaların teknoloji çözümlerinin küresel çapta dağıtımını yapan TD SYNNEX de bu alanda sektörde dikkat çeken çalışmalar yapıyor.

TD SYNNEX, çevrimiçi takas portalı TD Yenileme Programı kapsamında her ay ortalama 75 bin cep telefonu, tablet, akıllı saatin yeniden işleme geçirilmesini sağlayarak ekonomiye geri kazandırıyor. 2021 yılında TD SYNNEX, yeniden kullanılan ya da bayilerden gelen 351.699 mobil telefonu da geri dönüştürme işleminden geçirdi. Böylelikle şirket, 33 tondan fazla atık malzemenin çöplere gitmesini engelledi ve 42 kg’dan fazla değerli malzemenin e-atık haline gelmesini önledi.

Tüm dünyanın sorunu haline gelen iklim krizi çerçevesinde, Türkiye de dâhil birçok ülke 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor ve sürdürülebilirliğe dikkat çekiyor. Çevrenin korunması konusunda dünya çapında etkinlikler yapılırken e-atıkların çevreye etkisi konusunda farkındalık çalışmaları da daha fazla önem kazanıyor. Akıllı telefonlar, akıllı saatler, elektrikli diş fırçaları ve tabletler gibi küçük elektrikli cihazlar, kullanılmadıklarında ya da tamamen kullanılabilir durumda olsalar bile çöpe atıldıklarında e-atık haline geliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sonuncusu 2020’de açıklanan Küresel E-atık İzleme Raporu’na göre ise 2019’da dünya genelinde toplam 53,6 milyon ton yani kişi başı yaklaşık 7,3 kilogram elektronik atık üretildi. Bu rakamın beş yılda yüzde 21 arttığı belirtilen raporda, dünya genelinde değeri 57 milyar doları bulan elektronik atıkların yalnızca yüzde 17,4‘ünün kayıtlı olarak toplandığı ve geri dönüştürüldüğü vurgulanıyor. Rapora göre, Türkiye’de toplam elektronik atık miktarı 847 bin ton, kişi başına düşen elektronik atık miktarı ise yaklaşık 10,2 kilogram.

Dünyanın önde gelen dev teknoloji şirketlerinden bazıları müşterilerinin eski cihazlarını yenilemek, geri dönüştürmek ve yeniden kullanmak üzere takas etmelerine yardımcı olarak perde arkasındaki karbon ayak izlerini sessizce azaltıyorlar. Dünyanın önde gelen markaların teknoloji çözümlerinin küresel çapta dağıtımını yapan TD SYNNEX de bu alanda sektörde dikkat çeken çalışmalar yapıyor. TD SYNNEX döngüsel ekonomi ilkelerini ürün yaşam döngüsü yönetimi stratejisine dâhil ederek ve onarım, yenileme ve geri dönüşüm yoluyla atıkları en aza indirmek için paydaşlarla ortaklık kurarak küçük e-atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesini basit ve kolay hale getiriyor.

“Sürdürülebilirlik konusunda 360 derece bir strateji izliyoruz”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TD SYNNEX Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı,

“Sürdürülebilirlik kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama fırsatlarını ortadan kaldırmamaktır. TD SYNNEX olarak biz de sürdürülebilirlik konusunda 360 derece bir strateji izliyoruz. Doğaya bakışımız canlı veya cansız dünyamızdaki her varlığın birbirine bağlı olduğu vizyonumuza dayanmaktadır. Bu nedenle çözüm ve hizmetlerimizi sunarken doğayı korumaya büyük önem veriyoruz. Küresel karbon ayak izimizi azaltmaya, emisyon azaltımı için hedefler belirlemeye, sürdürülebilirlik girişimlerimizi artırmaya ve müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi bu konularda desteklemeye dönük çalışmalar yapıyoruz. Çevreye sadık kalarak çalışma arkadaşlarımızın, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, iş ortaklarımızın kısacası tüm paydaşlarımızın ihtiyaçlarına karşılamak için en iyi uygulamaları, çözümleri, hizmetleri sunmaya devam ediyoruz. Örneğin küresel çaplı TD Yenileme Programımız ile her ay on binlerce cihazın yenileme işleminden geçerek ekonomiye kazandırılmasını sağlıyoruz. Diğer yandan Hizmet Olarak Teknoloji iş modelimizle müşterilerimizin kendi kaynaklarını tüketmek zorunda kalmadan en son teknolojilere erişmelerini, gizli maliyetlerden kaçınmalarını ve tüm bunları çok cazip ücretlerle yapabilmesine yardımcı oluyoruz. Müşterilerimiz sadece birkaç adımda tüm abonelik hizmetlerinden hemen faydalanabilir, süreç oldukça hızlı ve kolaydır. Teknolojiden aldığımız güç ve birlikte çalışmanın verdiği feyz ile sürdürülebilirlik yolunda emin adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz.” dedi.

 

Her ay ortalama 75 bin cihaz çöpe gitmekten kurtuluyor

Perakendeciler, satıcılar ve mobil operatörler, B2B ve B2C son kullanıcı müşterilerinin eski/ömrünü tamamlamış cihazlarını yenilenmek, geri dönüştürülmek ve yeniden kullanılmak üzere takas etmelerine yardımcı olarak perde arkasındaki karbon ayak izlerini sessizce azaltıyorlar. Çevrimiçi takas portalı TD Yenileme Programı’nda şu anda EMEA genelinde 18 ülkede 5.000’den fazla kayıtlı satıcısı ve 500’den fazla perakende ortağı bulunuyor. Cihaz takası, daha fazla ürün yenileme fırsatı sunarken müşterilerle yakın bir ilişki sürdürmek için uygun maliyetli bir yol sağlıyor. Bu program sayesinde her ay ortalama 75 bin cep telefonu, tablet ve akıllı saati yenileme işleminden geçiyor.

TD SYNNEX, ikinci bir yaşam süresi verilemeyen cihazlar için geri dönüşüm sürecine yardımcı olan bir geri dönüşüm teknolojisi şirketi olan UltraRecycle ile de iş birliği yapıyor. Bu şirket cihazları ham maddelerinden arındırıyor ve tesislerinde işleme tabi tutuyor. 2021 yılında TD SYNNEX, yeniden kullanılan ya da bayilerden gelen 351.699 mobil telefonu geri dönüştürme işleminden geçirdi. Sonuç olarak TD SYNNEX 33 tondan fazla atık malzemenin çöplere gitmesini engelledi ve 42 kg’dan fazla değerli malzemenin e-atık haline gelmesini önledi.

BT’de aşırı satın alımların önüne geçerek fazla tüketimi önlüyor

TD SYNNEX sadece e-atıkların ekonomiye kazandırılmasında dünya genelinde öncü bir misyon üstlenmekle kalmıyor Hizmet Olarak Teknoloji (TaaS) modeli ile de ticari faaliyetlerin çevreye duyarlı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunuyor. TaaS olarak bilinen ve kullanıcıların daha düşük toplam sahip olma maliyeti yoluyla yüzde 30’a kadar tasarruf etmelerine yardımcı olan bu model sayesinde şirketler sabit bir aylık ücret ödeyerek donanım, yazılım ve hizmetleri içeren hepsi bir arada hizmetlere ulaşabiliyor. Böylece şirketler, BT’de aşırı satın alma ve ihtiyaç fazlası tedarik sorununu ortadan kaldırıyor ve çevreye de olumlu etkide bulunuyor.