Sosyal Medya

Eğitim

TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’nın temeli atıldı

TEGV, 1999’dan bu yana Van’da faaliyet gösteren eğitim parkını yeniden inşa etmek üzere çalışmalara başladı. 2008’de hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın adını yaşatacak olan eğitim parkının temel atma töreni 27 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’nın temeli atıldı

TEGV, 1999’dan bu yana Van’da faaliyet gösteren eğitim parkını yeniden inşa etmek üzere çalışmalara başladı. 2008’de hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın adını yaşatacak olan eğitim parkının temel atma töreni 27 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 1999 yılından bu yana 3 bin 170 gönüllüsünün desteğiyle faaliyetlerini sürdüren ve 135 bini aşkın çocuğu nitelikli eğitim desteğiyle buluşturan Van’daki eğitim parkını yenileme kararı aldı. Pandemi nedeniyle etkinliklerine bir süre ara verilen eğitim parkının yerine yepyeni, modern ve çevreci bir eğitim parkı inşa edilecek.  2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın adını yaşatacak olan TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı, vakfın benimsediği eğitim anlayışını destekleyen, çocukları çok yönlü bireyler olmaya, sosyalleşmeye, merak duymaya, katılımcılığa ve iş birliğine teşvik etmeyi hedefleyen bir ‘eğitim mekanı’ olarak tasarlandı. Parkın temel atma töreni Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Van Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Elif Yörük, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, TEGV gönüllüleri ve eğitim dostlarının katılımıyla 27 Mayıs’ta gerçekleşti. Yılda 5 bin çocuğa nitelikli eğitim desteği verebilecek kapasiteye sahip olan TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılması planlanıyor.

TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci temel atma töreninde yaptığı konuşmada: “Kendi deyimimizle bu tesis TEGV’in ‘amiral gemisi’ olacak. Umuyoruz ki Van ve bölge için değil tüm Türkiye için örnek bir eğitim birimi olacak. 29 Ekim’de açılışını büyük bir törenle gerçekleştirmek istiyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Törende TEGV eğitim parkına ismi verilen, 2008’de hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın ailesinden gelen mesaj da okundu. Mesajda, “Bu çok özel günde Nirun Şahingiray’ın ailesi olarak hep birlikte aranızda bulunmayı çok arzu ettik. Ancak bazı sebeplerden dolayı gelmemiz mümkün olmadı.

O, bizlere takip etmemizi istediği bir yol gösterdi. Doğru hedefe ilerlememizi sağlayacak bir yol. Onun en güvendiği kurum olan TEGV sayesinde hayallerinin birer birer gerçekleştiğine tanık olmak, ne kadar doğru kararlar alındığını görmek hepimize büyük mutluluk ve gurur veriyor.

Nirun Şahingiray’ın adını ve ideallerini yaşatacak olan bu eğitim parkının kuruluş aşamalarında büyük çabalar gösterildi ve bu günlere gelindi. Kendilerine Şahingiray ailesi olarak teşekkür ediyor, Nirun Şahingiray Van Eğitim Parkı’nın herkes için hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Belediye Başkanı İsmail Say yaptığı konuşmada:

“Van’daki hatta bölgedeki tüm çocuklarımıza hitap edecek böyle bir yatırımın olması bizleri sevindirdi. Biz de Edremit Belediyesi olarak bu yapının şehrimize kazandırılması adına sürecin bir paydaşı olmaya çalıştık. Bugün temel atma aşamasına geldik, 29 Ekim gibi inşallah açılış kurdelesini hep birlikte keseceğiz. Tüm haziruna, dışarıdan gelen misafirlerimize, bu yapının Van’a, Edremit’e kazandırılmasında emeği geçenlere Van ve Edremit halkı adına teşekkür ediyorum.” dedi. 

Van Valisi Dr. Ozan Balcı konuşmasında şunlara yer verdi:

“Eğitime bilgiye, kültüre dost bir vali olarak çocuklara, gençlere yapılan yatırımları çok önemsiyorum. Onlar bizim en değerli varlığımız. İletişim teknolojisinde dünyada büyük değişim, dönüşüm yaşanırken bizim de gençleri en güzel şekilde hazırlamamız lazım. Buradaki ana hedefimiz şu, gündelik hayattaki problemleri sorunları hafifletmek, insanların hayatlarını kolaylaştırmak. En önemlisi de uzmanlaşma ve iş birliği içerisinde ana aktörlerimizle toplumumuzun ilerlemesine, Vanlı hemşerilerimizin huzur ve refahına katkı sağlayacak ana aktörlerle beraber Van’ı geleceğe hazırlayabilmek.”

Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’nda Neler Olacak?

29 Ekim’de yeniden Vanlı çocukların buluşma noktası haline gelecek olan Eğitim Parkında  1.850 m² kapalı alan üzerine 120 kişi kapasiteli Çok Amaçlı Salon, 2 Tasarım ve Beceri Atölyesi, Bilişim ve Teknoloji Odası,  Düşler Atölyesi ve Drama Atölyesi, Okuma Adası, Standart Etkinlik Odaları, Proje Odası ve Kütüphane yapılması planlanıyor.

Bunun yanı sıra 12.900 m² açık alana sahip olacak olan parkta, fiziksel etkinliklerine olanak sağlayacak şekilde; futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu ve çok amaçlı spor sahasını çocuklarımızın hizmetine sunacağız.

Hiçbir ağaç kesilmeyecek

Nirun Şahingiray Eğitim Parkı arazisinde yer alan mevcut ağaç dokusunun ve yapılaşma izlerinin korunması tasarım için temel bir çıkış noktası oldu. Kullanım ömrünü dolduran ana binanın tamamen yıkılmasının ardından, yapılacak yeni binanın aynı konuma yerleştirilerek mevcut yeşil peyzaj sınırlarının değiştirilmemesi kararıyla tasarıma başlandı. Programda yer alan açık alan fonksiyonları ise; söğüt, akasya, çam ve çeşitli meyve ağaçlarından oluşan zengin ve bakımlı ağaç dokusu gözetilerek kalan boşluklara yerleştirildi. Ayrıca, hali hazırdaki spor alanlarının yerleri değiştirilmeyip, sadece kısmi müdahalelerle iyileştirilmesine karar verildi. Bu temel yerleşim kararları sayesinde mevcut ağaçların hiçbirinin kesilmemesi sağlandığı gibi, inşaat maliyetinin azaltılması da hedeflendi. PAB Mimarlık tarafından tasarlanan proje, vakfın uzun yıllar başarıyla yönettiği Van kampüsünün yenilenmesi için açılan davetli yarışma sonucunda seçildi.

Sürdürülebilir yeşil bir kampüs hedeflendi

Tasarım süreci boyunca ilgili diğer disiplinlerle birlikte çalışılarak sürdürülebilir ‘yeşil’ bir kampüs elde etme hedefi geliştirildi. Bu hedef doğrultusunda yapının çatısında toplanan tüm yağmur suyunun depolanarak bahçe sulamasında tekrar kullanılması, gri su arıtma sistemiyle atık suların ıslak hacimlerde tekrar değerlendirilmesi, yıllık elektrik tüketiminin neredeyse tamamını üreten güneş panellerinin sisteme entegre edilmesi, tüm mekânlarda doğal aydınlatma, doğal ve çoğu zaman çift yönlü havalandırma imkânının oluşturulması sağlandı.

Nirun Şahingiray kimdir?

1928 yılında İzmir’de, Kırım Hanları’nın soyundan gelen bir ailede doğan Nirun Şahingiray, 80 yıllık ömrü süresince birçok başarıya imza atmış önemli bir iş insanıdır. Kurduğu şirketler Türkiye’de alanlarının öncüsü olmuş, dünya liderleriyle ortaklıklar oluşturmuş. 10 yıllar boyunca otomotiv yan sanayisini şekillendirmiştir. 2008 yılında aramızdan ayrılan Şahingiray, mirasını TEGV’e bağışlamıştır. Bu başarılı iş insanının birikimini, Türkiye’nin eğitim konusunda yardıma en çok ihtiyaç duyan çocuklarına destek olan ve onlara çağdaş bir yaklaşımla, çok yönlü bir eğitim desteği sağlayan TEGV’e bağışlaması, Şahingiray’ın uzak görüşlülüğünü, yüce gönüllülüğünü, çocuk sevgisini ve memleket aşkını kanıtlamaktadır