Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Telefonun Ekranını ‘Bodyprint’ Biyometrik Tarayıcıya Dönüştürecek

Parmak İzi Okuyucu Sistemleri Tarihe Gömecek, Yepyeni Bir Sistem, Mobil Cihaz Sektörüne Giriyor.

Hepimiz artık akıllı telefonlardaki biyometrik tarayıcılara aşina durumdayız (hatta akıllı telefonları geçtim, akıllı saatlerde bile durum böyle).

Hala teknolojinin içine tam oturmamış bir sistem olsa da biyometrik tarama, sunduğu kolaylık ve sağladığı güvenlik ile, özellikle mobil cihaz sektöründe geleceğin vazgeçilmez sistemlerinden olma yolunda son sürat ilerleme kaydetmekte. Ancak şu ana kadar mobil sektörde, dönemimizin akıllı telefonlarında bu konuda görebildiğimiz tek şey parmak okuyucu sistemler.

‘Yahoo Labs’de bulunan araştırmacılardan oluşan bir grup, ‘Bodyprint (vücut baskısı da denebilir)’ isimli bir sistem geliştirdiler. Geliştirilen bu sistem, akıllı telefonunuzun ekranını biyometrik bir tarayıcıya dönüştürmekte. Mobil cihazların dokunmatik ekranları bir iPhone 6 ya da Galaxy S6’nın parmak izi tarama yerlerine göre çok daha az girdi çözünürlüğüne sahip olduğundan, ‘Bodyprint’ yumruk, çoklu parmak, avuç içi ya da kulak tarama gibi şeyler yapmakta.

bodyprint-telefonunuzun-ekranini-biyometrik-tarayiciya-donusturecek-705x290

Aşağıda göreceğiniz videoda da olduğu gibi, Bodyprint, telefon araması geldiğinde cevaplamadan önce kullanıcıyı doğrulamak için kulak taraması yapıyor. Bodyprint, bildiğimiz parmak okuma sistemlerine göre çok daha büyük bir potansiyele sahip.

Bu sistem 2015 yılında Güney Kore, Seul’da düzenlenen Bilgisayar-İnsan Etkileşim Konferansı’nda demo olarak da sunulmuştu. 12 insan kullanılarak yapılan test aşamasında, Bodyprint 12 farklı kullanıcıyı hiç yanlış yapmadan ayırt edebilmişti.

Bodyprint çok büyük bir gelecek vaad eden bir sistem olsa da, araştırma ekibi yolun daha çok başında olduklarını bildiklerini ve sistemlerini daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.