Sosyal Medya

Otomobil

Tesla Model S Anahtarının Kopyalanması Mümkün, Güvenlik Açığı Ortaya Çıktı

Tesla Model S'in Güvenlik Açığı, Aracın çalınmasına fırsat yaratabilir. Tesla Model S Anahtarının Kopyalanması Mümkün, Güvenlik Açığı Ne?

Araştırmacılar, Tesla Model S Anahtarının Klonlanmasının Bir Yolunu Buldu

Tesla Model S, başlı başına bir teknoloji tabanlı ve en önemlisi tamamen elektrikli otomobil. Elon Musk’un göz bebeklerinden Tesla Model S’in anahtarının klonlanabileceği ortaya çıktı. Hemen belirtelim şimdiden yazılım güncellemesi yapılıyor bile… İşte detaylar!

Hırsızların Tesla Model S’i çalma konusunda işinin zor olduğuna inanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Sadece bir kaç saniyede içinde anahtarın klonlanmasını – kopyalanmasını sağlayan bir güvenlik açığı geçen yıl araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılmış. Bunun üzerine;

Otomobil üreticisi Tesla ve anahtarlık üreticisi Pektron, 40-bit şifrelemesini kırılmasını zorlaştırmak için 80-bit şifrelemesini yükselten yeni bir versiyon yarattı. Durun herşey tamam sanmayın şimdi de;

Belçika Üniversitesi KU leuven’den Lennert Wouters Wired haberine göre; yeni anahtarlık şifrelemesini kablosuz olarak kırmanın hala mümkün olduğunu ortaya çıkardı.

Görünüşe göre söz konusu güvenlik açığı sayesinde bilgisayar korsanları 80-bitlik anahtar yerine iki adet 40-bitlik anahtar yardımıyla kırılabiliyor. Yeni saldırı birinciden daha kısa bir menzile sahip ve birkaç saniyeden biraz daha uzun sürüyor, ancak yine de yapılabilir.

Tesla Model S'in Anahtarının Kopyalanması Mümkün, Sadece Bir Kaç Saniye

Tesla Model S sahiplerinin aracının hırsızlar tarafından çalınacağından endişelenmesine gerek yok, yapması gereken son güncellemelerini yapmak. Tesla bir anlamda geçen seneki gibi bir donanım değişikliği olmadan sadece yazılım güncellemesi ile söz konusu açığı gidermeyi başarmış görünüyor.

Otomobil üreticisi mevcut anahtarları içinde bir güncelleme başlattı. Geçen aydan itibaren üretilen tüm yeni modeller bu güncelleme ile satılacak burada bir sıkıntı yok. Wouters Tesla’nın sorunun çözme biçiminin etkileyici olduğunu söylese de; bir çok otomobil anahtarlıklarının benzer şifreleme yöntemini kullandığını ve bu tekniklere karşı hala savunmasız olduğunu söyledi.

Özellikle anahtarlarını kendileri değilde üçüncü taraf üreticiler tarafından üretilen otomobil üreticilerini bu konuda daha fazla uyarıyor.

Tesla’ya gelince, elektrikli otomobil üreticisi araçlarının yeterince güvenli olduğundan hala emin görünüyor. Bildiğimiz gibi Tesla geçen yıl PIN özelliği de ekledi. Bu özellik Tesla’nın İngiltere’de çalınması görüntülerinin sosyal medya da viral olmasından sonra yapılmıştı.

Tesla sözcüsü bu konuda, Hiçbir şey tüm araç hırsızlıklarına karşı önleyeceğini; PIN’ten Drive’a kadar bu olasılığın daha az olmasını muhtemel kılan bazı güvenlik geliştirmeleri yaptıklarını ve havadan yazılım güncellemesi yayınlamaya başladıklarını (2019.32’nin bir parçası) dile getirdi.

Yüzde Yüz güvenlik yok elbette ancak Tesla Model S sahipleri kesinlikle aracının güncellemelerini ihmal etmemeli.