Sosyal Medya

Eğitim

Tüm dünyada Metaverse uzmanlarına ihtiyaç gün geçtikçe artıyor!

Smartpro Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Önder Eker'in Metaverse'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İnsanlar yeni teknolojiler için daima heyecanlı ve hevesli olmuşlardır. Bu heyecan aşırıya kaçtığında gerçekleri görmek epey zorlaşır. Gerçekçilikten uzaklaşıp fazlaca ütopik hale gelen vizyon Sn. Rahmi Koç’un deyimiyle illüzyona dönüşebilir.

Tüm dünyada Metaverse uzmanlarına ihtiyaç gün geçtikçe artıyor!

Smartpro Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Önder Eker’in Metaverse’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnsanlar yeni teknolojiler için daima heyecanlı ve hevesli olmuşlardır. Bu heyecan aşırıya kaçtığında gerçekleri görmek epey zorlaşır. Gerçekçilikten uzaklaşıp fazlaca ütopik hale gelen vizyon Sn. Rahmi Koç’un deyimiyle illüzyona dönüşebilir. Öte yandan hayal kurulmadığı zaman da ilerleme durur. Bu nedenle arada makul bir denge yakalamak gereklidir, bunun için de doğru bilgi setine sahip olmak büyük öneme sahiptir. Örneğin; günümüzde dünya Metaverse kavramı ile çalkalanıyorken Türkiye bu konuda en büyük meraka sahip ülkeler arasına girmeye doğru yol almaktadır. Peki, bunun sebebi teknolojiyi yakından takip etmemiz mi? Yoksa teknolojiyi üretecek ve öncü olacak bilgi birikime sahip olmamız mı? Büyük ayrım burada başlıyor!

Geçtiğimiz günlerde bir belediyenin çalışanlarına Metaverse ve Innovasyon semineri düzenlediği görüldü. Bir siyasi partimiz Metaverse’de miting yaptı. Devletimiz olabilecek en üst seviyeden Metaverse konusunda önemli açıklamalar yaptı. Benzer şekilde devletin çeşitli kurumları da Metaverse konusuna ilgilerini arttırmış durumda. Doğal olarak bugünlerde çeşitli seminerlerde verilen bilgiler, katılımcıların bu alanda uzman olmalarına yetecek düzeyde değil. Öte yandan uzmanlığı erkenden edinebilen kişilerin sadece Türkiye değil, dünya çapında önemli fırsatlara sahip olduğu düşünüldüğünde, daha büyük bir hızla hareket edilmesi gerektiği açıkça görülüyor.

Dünyaca ünlü markaların işletmelerini Metaverse’e taşıması ve sanal dünyada ilgi çeken etkinlikler düzenlenmesi, insanların yeni bir yatırım aracı keşfetmesine neden oldu. Öyle ki İstanbul Metaverse’ünde neredeyse satın alınacak parsel kalmadı. Fakat Metaverse’ün bu şekilde dar kapsamlı bir yatırım aracı olarak görülmeyerek, insanların kendi dünyalarını inşa edebileceği fikri yaygınlaştığında, herkes için yeni bir devir başlamış olacaktır. Bunun için yapılması gereken şey,

  • Gençlerimizin bilişime olan merakının arttırılması ve doğru eğitimlerle desteklenerek geleceğin uzmanları arasında yer almalarının sağlanması,
  • Yatırımcılarımızın fiziksel dünyada olan bitenlerin Metaverse dünyasında ne şekilde everileceğini doğru şekilde tahmin edebilmeleri için gerekli bakış açısına sahip olmaları için gerekli bilgi ve deneyim ile desteklenmesi.
  • Kurumların ve firmaların kendi içlerinde en üst düzeydeki bilişim uzmanları ile kendi sektörlerinde olan bitenlere hakim en yetenekli kadrolarından oluşan bir dönüşüm takımı oluşturması,
  • Devletin ise konunun çok büyük bir hızla geliştiği, değiştiği ve hiç öngörülemeyen gelişmelerin çok süratli bir şekilde ortaya çıktığı düşünüldüğünde, bu konuyu yaparsak biz yaparız şeklinde değil ve mevzuata boğmadan özel sektörü destekleyici ve inovasyona açık bir ortam sağlaması çok faydalı olacaktır.

Elbette, bilişim, teknoloji ve Metaverse kelimelerinin yalnızca anlamlarını bilmekle kalmayıp, hayal kurabilen, dünya ile yarışabilecek bilgiye sahip gençlerin tasarladığı yeni dünyalar, Türkiye’nin kalkınmasında öncü role sahip olacaktır. Bu nedenle gençlerimizi destekleyen, ülke içinde üretmelerine katkıda bulunan bir ekosistemin varlığı, olmazsa olmazların en başında gelmektedir.

Önümüzdeki yıllarda sadece Avrupa’da yüzbinlerce Metaverse uzmanına ihtiyaç duyulacağı çok açıktır, şimdiden bu konuda ciddi arayışlar oluşmaya başlamıştır.  Milyar dolarlık projeler, her büyük dünya markasında hızla ilerlemektedir. Bu durum da, bugünden yapılacak yatırımların hızlıca katlanarak değerleneceğine dair en büyük göstergedir.