Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Tüpraş İlk Dijital İş İzin Sistemini Uygulamaya Aldı

Türkiye’nin enerjisini emniyetli çalışma önceliğiyle kesintisiz bir şekilde karşılamayı sürdüren Tüpraş, dijital iş izin sistemini devreye aldı. Dijital iş izin sistemi iş süreçlerinde emniyet odaklı, şeffaf, takip edilebilir ve sürdürülebilir bir platform olarak tüm rafinerilerde uygulanıyor.

Tüpraş İlk Dijital İş İzin Sistemini Uygulamaya Aldı

 

Türkiye’nin enerjisini emniyetli çalışma önceliğiyle kesintisiz bir şekilde karşılamayı sürdüren Tüpraş, dijital iş izin sistemini devreye aldı. Dijital iş izin sistemi iş süreçlerinde emniyet odaklı, şeffaf, takip edilebilir ve sürdürülebilir bir platform olarak tüm rafinerilerde uygulanıyor.

 

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, geleceğin yeni iş alanlarına odaklanan Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050’de karbon nötr bir enerji şirketi olma hedefi kapsamında, sürdürülebilir rafinaj iş alanını destekleyen yenilikçi bir dijital uygulama başlattı. Şirket, Türkiye’de ve enerji sektöründe bir ilke imza atarak ‘Dijital İş İzin Sistemi’ni hayata geçirdi.

Tüpraş’ın tüm rafinerilerinde devreye alınan ‘Dijital İş İzin Sistemi’ uygulaması ile üretim süreçlerinde emniyetli çalışmanın daha da güçlendirilmesi ve iş süreçlerinde standardizasyonun sağlanması hedefleniyor.

Dijital ve yenilikçi uygulama sayesinde rafinerilerde bakım ve proje işleri kapsamında gerçekleştirilen, özellikle kapalı alan girişleri, ateşli işler, enerji izolasyonu gerektiren çalışmalar ve kaldırma işleri gibi yüksek risk potansiyeli olan aktiviteler; insan, ekipman ve ortam bileşenleri ile detaylı bir şekilde standart olarak değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeler sonucunda En iyi Uygulamalar (Best Practices) ve Alınan Dersler (Lessons Learned) referanslarıyla desteklenen tüm tedbirler yerine getiriliyor, işlerin emniyetli bir şekilde tamamlanması sağlanıyor.

Kullanıcı dostu bir yazılımla çalışmaları sahada takip etmeyi mümkün kılan ‘Dijital İş İzin Sistemi’ Tüpraş’ın sürdürülebilirlik faaliyetlerini desteklemesi bakımından da önem taşıyor.

Sistemin devreye alındığı ünitelerdeki uygulama ile iş planlaması, işin riskinin daha nitelikli değerlendirilmesi, eşzamanlı işlerin yönetimi ve her an ulaşılabilir kayıt kontrolü imkânı sağlanıyor.

 

Hem kâğıt hem iş gücü tasarrufu sağlayacak

 

Dijital iş izin sistemi uygulaması sayesinde Tüpraş’ın tüm rafinerilerinde yaklaşık 8 bin rafineri ve yüklenici çalışanı; sahada yapılan çalışmalarda risk değerlendirmelerini geliştirecek ve çalışma noktalarını sanal olarak takip edebilecek. Çalışmaları eşzamanlı yönetmeye imkân sunan sistem, izin onay-devir-askıya alma-kapatma süreçlerini standart ve çevik hale getirecek.

Diğer yandan, verimlilik artışını destekleyecek yenilikçi bir model sunan sistemle artan risk seviyesine göre yetkilendirme yapılabilirken, departmanlar arası iletişim ve iş birliği güçlendirilecek.

Tüpraş Teknik Emniyet Direktörü Pınar Çağdaş Duran

Dijital iş izin sisteminin, Tüpraş’ın standart işletme operasyonları haricinde kalan günlük rutin dışındaki bakım, tamir, proje işleri ile rutin dışı işletme operasyonların emniyetli bir şekilde yapılmasını sağlayan bir kontrol sistemi olduğunu belirten Tüpraş Teknik Emniyet Direktörü Pınar Çağdaş Duran:

“Türkiye’de ve sektörümüzde ilk niteliği taşıyan bu yenilikçi uygulamamızı, üretim tesislerimizde bakım, proje çalışanlarımızın yanında yüklenici çalışanlarımız da kullanıyor. Dijital iş izin sistemi sayesinde farklı uygulamalar standardize edilerek, risk değerlendirmeleri aktif katılımla etkin bir şekilde yapılarak, sahada uygulanacak kontrol yöntemleri proaktif olarak belirlenebiliyor. Tablet ve saha kioskları ile de kullanılabilen uygulama sayesinde yerinde denetimler ve gerekli işlemler hızlı bir şekilde yürütülüyor, sürecin her aşamasında onay süreci daha etkin, hızlı ve dijital bir hale geliyor. Böylece, iş emniyetinin artırılmasının yanında iş akışları da hızlanarak zamandan ciddi anlamda tasarruf ediyoruz.  İş izin onay süreçleri için kullanılan araç, insan gücü ve ulaştırma hizmetlerinde ve fiziksel arşiv gerektiren kâğıt bazlı iş izinlerinde enerji verimliliği sağlamayı amaçlıyoruz. Dört rafinerimiz genelinde iş izin formu, sertifika ve kullanılan tüm doküman sayısı günlük olarak 4 bin 300 adet civarında. Her rafinerimizde binlerce çalışan ve onlarca departman bu dokümanlarla ilgili ciddi bir emek ve efor sarf ediyor. Yenilikçi uygulamamızla sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamaktan ve oluşabilecek iş kayıplarının önüne geçerek, emniyeti güçlendirmekten ve verimliliği sağlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.