Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Turkcell Veri Merkezi Ağı, Cisco’nun Bulut Tabanlı Teknolojisi ile Dönüşüyor

TÜRKİYE’NİN lider dijital servis sağlayıcısı olan Turkcell, dört yeni nesil veri merkezinin yanı sıra tüm data ağına otonom bir yaklaşım kazandırmak için Cisco’nun teknolojisini seçti.

Turkcell Veri Merkezi Ağı, Cisco’nun Bulut Tabanlı Teknolojisi ile Dönüşüyor

TÜRKİYE’NİN lider dijital servis sağlayıcısı olan Turkcell, dört yeni nesil veri merkezinin yanı sıra tüm data ağına otonom bir yaklaşım kazandırmak için Cisco’nun teknolojisini seçti.

Bulut tabanlı teknolojiye sahip otonom ağ, cihazların konfigürasyonu ve yönetimi gibi manuel işlemleri azaltmak için yüksek seviyede bir otomasyon kullanıyor. Turkcell müşterileri için bu, yeni servislerin sağlanmasının ve normalde gün boyu sürebilen bazı iş süreçlerinin, bir saatten daha kısa bir süreye düşürülebileceği anlamına geliyor. Ayrıca önceden tanımlanmış süreçlerin yardımıyla, hata ihtimalinin önemli ölçüde azaltılması da sağlanıyor. Sonuç olarak, verimliliği artıran proaktif bir izlemenin yanında olası sorunları önceden çözme yeteneği sayesinde Turkcell’in kurumsal ve bireysel müşterileri sürdürülebilir bir hizmet deneyimleyebiliyorlar. Sunulan hizmetlerin yedek altyapıya taşınması gerektiğinde ise erken uyarı senaryoları sayesinde kullanıcılar tarafından hissedilen etki ortadan kaldırıyor.

Daha yüksek erişilebilirlik, güvenilirlik ve hızlandırılmış hizmet sunumu

Bulut tabanlı yeni nesil otomasyon sistemi sayesinde kurumsal müşteriler için daha yüksek erişilebilirlik, güvenilirlik ve hızlandırılmış servis sunumu, pazara daha hızlı çıkışla sonuçlanıyor. Bireysel müşteriler için ise IPTV, dijital iletişim ve mesajlaşma platformu, dijital müzik platformu gibi hizmetler sağlayan Turkcell; artık bu hizmetlerin çoğunu otonom ağ üzerinden, daha iyi bir kullanıcı deneyimiyle sunuyor.

Yeni otonom ağ, dünyanın önde gelen uygulama merkezli yazılım tanımlı ağ çözümlerinden biri olan Cisco® Application Centric Infrastructure (Cisco ACI®) ve dünyanın en büyük servis sağlayıcılarının yaygın olarak kullandıkları bir ağ otomasyonu platformu olan Network Services Orchestrator (NSO) ile oluşturuldu. Cisco NSO’nun avantajlarından biri ise üçüncü parti altyapıya yönelik geniş destek… Bu destek sayesinde, karmaşık süreçlere sahip veya çok firmanın ürününün olduğu bir ortamda süreçlerin otomasyonunu basitleştirip hızlandırılıyor. Turkcell de hem kendi kurumiçi ekiplerinin hem de kurumsal müşterilerin yeni servis taleplerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak sağlayan self-servis portal oluşturup devreye almak için bundan yararlandı.

Turkcell’in Temel Şebeke Teknolojileri Planlama Direktörü Elif Yenihan Kaya, şunları söyledi;

“Cisco ACI ile Turkcell, yeni nesil veri merkezlerinde 3 binden fazla anahtar (switch) ve 30’un üzerinde yönlendiriciyi (router) yönetiyor. Yeni şebeke altyapımız, Turkcell’in operasyonlarına güç kazandırdı. Şu anda yepyeni çeviklik ve esneklik seviyelerine ulaşmış durumdayız. Daha önce gün boyu süren altyapı ve servis devreye alımları, artık bir saatten daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Yeni devreye alımlar için, yapmamız gereken tek şey yönlendiriciyi ve servisi seçmek; sonrasında ağ, artık geri kalan işlemleri kendisi otonom olarak gerçekleştirebiliyor. Bu da bizim dijital dönüşüm yolculuğundaki liderliğimize önemli katkıda bulunuyor.”

“Veri merkezleri yeni dünyanın kalbinde yer alıyor”

Cisco Türkiye’nin Hizmet Sağlayıcılardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Cantürk ise bu iş birliğine

dair şöyle konuştu:

“Son iki yılda bağlanırlık ve dijital hizmetlere ilişkin ihtiyaç katlanarak arttı ve artmaya da devam edecek. Veri merkezleri, içinde yaşadığımız hibrit, çok bulutlu ve uygulama merkezli dünyanın kalbinde yer alıyor. Turkcell, müşterilerine en son teknolojik yenilikleri ulaştıran bir şirket olarak tanınıyor ve Cisco olarak biz de Turkcell’in bu vizyonuna imkân sunmak üzere en son teknoloji çözümlerimizi sağladığımız için gururluyuz.”