Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Türkiye’deki Bilişim Şirketleri

Türkiye'de bilişim dünyasında öne çıkan, teknolojiye yön veren ve yaratıcılıklarıyla dikkat çeken her bir bilişim şirketinin kendine özgü hikayeleri mevcut. Peki, bu şirketleri keşfederek birikimlerini değerlendirmeye ne dersin?

Türkiye’deki Bilişim Şirketleri

 

Türkiye’de bilişim dünyasında öne çıkan, teknolojiye yön veren ve yaratıcılıklarıyla dikkat çeken her bir bilişim şirketinin kendine özgü hikayeleri mevcut. Peki, bu şirketleri keşfederek birikimlerini değerlendirmeye ne dersin?

 

Birikimleri doğru değerlendirebilmek için yükselişe geçen sektörleri araştırmak ve yatırımları bu yönde planlamak gerekiyor. Türkiye’deki bilişim şirketleri de borsada halka açık hisseleriyle bir yatırım alternatifi sunuyor. Ancak yatırımlarını şekillendirmeden önce şirketleri ve sundukları hizmetleri iyi tanıman, borsadaki düşüş ve yükseliş endekslerini takip edip doğru şekilde analiz etmen gerekiyor. Hadi, Türkiye’deki bilişim şirketlerine dair daha detaylı bir inceleme yapalım!

 

1. Bilişim Şirketleri Ne İş Yapar?

Bilişim şirketleri, bilgi teknolojisini kullanarak farklı alanlarda uzmanlaşıyor ve şirketi bu doğrultuda büyütüyor. Bilgi teknolojisi, herhangi bir bilgisayar, ağ, altyapı ve her türlü elektronik verinin oluşturulmasında, işlenmesinde, saklanmasında, güvenliğinin sağlanmasında ve değiş tokuşunda kullanılıyor. Bu bilişim şirketleri uzmanlaştıkları alana göre farklı hizmetler sunuyor. Bilişim şirketlerinin sunduğu hizmetler:

  • Yazılım geliştirme
  • Web tasarım ve geliştirme
  • Mobil uygulama geliştirme
  • Veri analitiği ve büyük veri çözümleri
  • Siber güvenlik ve bilgi güvenliği
  • Bulut hizmetleri
  • Yapay zeka ve makine öğrenimi
  • Internet of Things (IoT) çözümleri

2. Türkiye’deki Bilişim Şirketleri

Borsa İstanbul’da işlem gören XBLSM hisseleri, bilişim sektörüne ait endeksi ifade ediyor. Bu endeks içerisinde sektörün önde gelen yazılım hisseleri ve diğer teknoloji şirketlerinin hisseleri bulunuyor. Dilersen, Türkiye’deki bilişim şirketlerine bir göz atarak yatırımlarını değerlendirebileceğin hisseleri inceleyelim!

2.1. Netas

Netas, 1967 yılında Türkiye’nin iletişim altyapısını yerli üretimle kurmak için kapılarını açtı. Şirketin amacı, Türkiye’nin ilk özel ve yerli telekom ARGE’sini kurmak ve ilk yazılım ihracatını gerçekleştirmekti. Günümüzde önemli bir teknoloji markası olan Netas, IoT, büyük veri analitiği, bulut bilişim, geniş bant iletişimi, siber güvenlik ve daha pek çok sektörde hizmet veriyor. Sen de yatırımlarına bilişim şirketleriyle değer katmak istersen Netas hisse senetlerini inceleyebilirsin.

2.2. Logo

1984 yılında kişisel bilgisayarlar için uygulama geliştirmek üzere yola çıkan Logo, günümüzde Türkiye’nin en büyük yazılım şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kişisel bilgisayar uygulamalarının yanı sıra kurumsal yönetim, yönetim sistemleri ve ARGE çalışmalarıyla da bilinen şirket, 39 yıldır işletmelerin verimliliğini ve kârlılığını artırmaya yönelik yazılımlar geliştiriyor. Dilersen Logo hisse senetlerini Midas üzerinden takip edebilir ve yatırımlarını bu yönde şekillendirebilirsin.

2.3. Arena

1991 yılında kurulan Arena, tüketici beklentilerini öngörerek doğru kanal ve iş ortaklarıyla birlikte müşterilerini memnun etmeye odaklanıyor. Sunucu altyapısı, veri merkezi, bulut teknolojisi ve güvenlik alanlarında hizmet sunan şirket, 25 binden fazla aktif ürün çeşidiyle dikkat çekiyor.

2.4. Forte

Forte, 2006 yılında sistem entegrasyonu ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermek için kuruldu. Yüzde 100 Türk firması olan Forte, savunma sanayii endüstrisinde çalışmalarına devam ediyor. 2023 yılında halka açılan Forte, Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

2.5. Karel

Türkiye’de elektronik haberleşme sistemlerine geçişte öncü olan Karel, 37 yılı aşkın deneyimiyle sektördeki varlığını sürdürüyor. Karel, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girerek iletişim çözümlerinden kurumsal projelere kadar birçok alanda hizmet sunuyor.

2.6. Manas

Manas, 1996 yılında yerel sermayeyle kurularak akıllı sayaç sistemlerine dayalı ürünleriyle sektörde yenilikçi bir firma olmayı başardı. Gaz dağıtım şirketlerinin, belediyelerin, su idarelerinin, elektrik dağıtım şirketlerinin ve aynı zamanda özel ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarına yanıt veren Manas, ARGE çalışmaları sayesinde de rakip firmaların arasından sıyrılmayı hedefliyor.

 

Borsa İstanbul’da en çok işlem gören hisseleri Midas ile keşfedebilir ve birikimlerini Türkiye’nin en önemli bilişim hisseleri ile değerlendirebilirsin! Hadi, App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirmek için neyi bekliyorsun?