Sosyal Medya

Sosyal Medya

Twitter, Türkiye’de COVID-19 ile ilgili tweetlerin verilerini yayınladı!

Türkiye'de Ocak 2020'den bu yana COVID hakkında 23 milyondan fazla Tweet atıldı. Türkiye'de en çok paylaşılan COVID hashtag'i #evdekal olurken, onu #evdehayatvar ve #HayatEveSığar takip etti. Birlikte 1,2 milyondan fazla Tweet topladılar.

Twitter sağlıklı iletişimi ve sohbetleri güçlendirmek için aralıksız çalışıyor

Türkiye’de COVID-19 hakkında 23 milyondan fazla Tweet atıldı 

Twitter, pandeminin başlangıcından bu yana Türkiye’de COVID-19 ile ilgili tweetlerin verilerini yayınladı. Veriler, Twitter’ın hem küresel hem de Türkiye’de insanların güvenli halk sağlığı davranışları sergilemeleri konusunda yardımcı olmada kilit bir rol oynadığını göstermiştir. Twitter da bu dönemde ne gibi girişimlerde bulunulduğunu hatırlattı.

Türkiye’de Ocak 2020’den bu yana COVID hakkında 23 milyondan fazla Tweet atıldı. Türkiye’de en çok paylaşılan COVID hashtag’i #evdekal olurken, onu #evdehayatvar ve #HayatEveSığar takip etti. Birlikte 1,2 milyondan fazla Tweet topladılar.

Bu dönemde en çok atılan iki Tweet, Galatasaray futbol direktörü Fatih Terim’in COVID durumu ile ilgili tweeti ve Galatasaray’ın kendisine “Biz omuz omuza verince neleri başarmadık ki! Seninleyiz hocam! Bir kez daha #BirlikteYeneceğiz!” şeklindeki destek mesajıydı. Salgının ilk günlerinde bu, Türk halkının desteğini gösterme ve bir araya gelme zamanıydı.

Sağlık için evde kalmaya işaret eden, en çok kullanılan ilk 3 hashtag #evdekal, #evdehayatvar ve #HayatEveSığar oldu.

Twitter’ın sağlıklı sohbeti destekleme çalışmaları hakkında konuşan Twitter EMEA Kıdemli Direktörü Karen White şunları söyledi:

“Twitter’da Türkiye’deki hesap sahiplerinden böyle canlı ve açık bir COVID sohbeti görmek cesaret vericiydi. Twitter yalnızca güvenilir bilgileri artırmaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda insanları güvenli halk sağlığı davranışları sergilemeye motive etmede de kilit bir rol oynuyor. COVID-19 bir pandemi ilan edilmeden önce bile Twitter, Twitter’dakiler için güvenilir, doğrulanmış halk sağlığı bilgilerini güçlendirmek için global sağlık yetkilileriyle ortaklaşa çalışıyordu. O zamandan beri, Twitter’da sürekli gelişen COVID-19 sohbetine ayak uydurarak ürün, ortaklık ve politika güncellemelerini yinelemeye ve geliştirmeye devam ettik. Aşı programları dünya çapında yaygınlaştıkça, biz de bu sağlıklı iletişimin sürmesi için  çalışmaya devam edeceğiz”  

COVID’in küresel bir salgın olarak ilan edilmesinin yıldönümünden bu yana bir yıldan fazla bir süredir Twitter, sistematik ve tutarlı ürün, ortaklık ve politika geliştirmeleri gerçekleştirdi. DSÖ, COVID-19’u resmi olarak pandemi ilan etmeden önce bile Twitter, kuruluşlar, resmi hükümet hesapları, sağlık uzmanları ve epidemiyologlar aracılığıyla hizmetlerine ilişkin yetkili sağlık bilgilerini yükseltmek ve genişletmek için çalışıyordu. 2020 boyunca Twitter, pandemi olarak ilan edildikten sonraki aylarda COVID’e yaklaşımlarını vurgulamak için özel mikro sitesini güncelledi.

Mart 2020’de COVID’ye yaklaşımını tanıtmasından bu yana Twitter, global çapta 22.400 Tweet’i kaldırdı ve COVID-19 sohbeti etrafında spam içerikli ve manipülatif davranışlar nedeniyle 11.5 milyon hesaba meydan okudu.

Twitter’daki sohbetler, Türk halkının paylaştığı geniş duygu yelpazesini yansıtan çok sayıda emoji kullanımını da içeriyor.

Türkiye’de Pandeminin Başından Beri En Çok Kullanılan 20 Emoji

 

😂
🙏
💪
🤔
😷
😔
🙄
🦠
📌

 

Neler olduğunu tartışmak için en iyi yer

COVID-19 aşılarının geliştirilmesi ve yapılmaya başlanmasıyla, insanlar neler olduğunu tartışmak ve halk sağlığına dair en güncel bilgileri bulmak için Twitter’ı tercih etti. Dünya çapında COVID-19 ve aşı programları hakkındaki bilgiler artarken ve derinleşirken, Twitter en güncel ve güvenilir bilgi kaynağı olmaya devam edecek. Twitter, bu kritik zamanlarda herkese açık sohbetleri korumak için üzerine düşeni yapmayı da sürdürecek.

Twitter pandeminin başından bu yana birçok inisiyatife öncülük ett;

  • Twitter, pandemi boyunca, dünya çapındaki kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 183 Ads for Good hibesi, yani pro-bono reklam kredisi verdi.
  • Twitter, 30’dan fazla ülkede, bir dizi yetkili ve güvenilir hükümet, medya ve sivil toplum kaynaklarından gelen en son Tweetleri yerel dillerde bir araya getiren ‘Twitter Event Pages”i başlattı.
  • Twitter, her hafta 14 milyondan fazla hesap sahibine COVID-19 keşif sekmesinde yaklaşık 300 milyon gösterim içeriği sunuyor.
  • Pandemi başlamadan önce bile Twitter, COVID-19 ile ilgili iletişim ve bilgi akışının en iyi şekilde yapılması için iş ortaklarıyla işbirliği içinde politikalarını geliştiriyordu.
  • Twitter Kurallarının uygulanması yoluyla Twitter, gerçek dünyada potansiyel olarak zarara yol açabilecek içeriğin kaldırılmasına, yanıltıcı bilgi içerebilecek Tweet’lerin etiketlenmesine ve COVID-19’a dair yanlış bilgi politikasını tekrarlayan ihlaller hakkında üst düzey yaptırım işlemlerine öncelik verdi ve vermeye devam ediyor.
  • Pandemi başladığından beri Twitter, güvenilir COVID-19 bilgilerini ortaya çıkarmak için COVID-19 arama istemini başlattı ve genişletti. Bilgi istemi dünya çapında 80’den fazla ülkede kullanıma sunuldu ve 29 dilde mevcut durumda.
  • Twitter, Dünya Sağlık Örgütü’nün önemli konularda hesap sahipleriyle iletişim kurup bilgi aktardığı alan oldu.
  • Twitter, otomasyon sistemleri sayesinde, spam veya manipülatif COVID-19 bilgilri yayan milyonlarca hesaba adeta meydan okudu.
  • Twitter, geçen yıl yaptığı tüm çalışmaları içeren özel bir mikro site oluşturdu.

Twitter’ın pandemi dönemindenin ay ay tablosu (2020 / 2021)

Ay Aktivite
Ocak 2020
  •  COVID-19 arama isteminin küresel olarak genişletilmesi:  Ocak ayında virüsün resmi olarak tanımlanmasından altı gün önce başlatarak, Twitter, özel arama istemi özelliğini, COVID-19 hakkında bilgi almak istediğinizde arama deneyiminizin zirvesinde güvenilir, yetkili içerikle karşılaştığınızdan emin olmak için genişletmeye devam ediyor.
 

Mart 2020

  • COVID-19 hesap doğrulaması: Twitter’da hesapları doğrulanacak uzmanları belirlemek için küresel halk sağlığı yetkilileriyle ortaklıklara devam edildi
  • Twitter, potansiyel olarak kötüye kullanım ve manipülatif içerik üzerinde çok çeşitli eylemler gerçekleştirmek için makine öğrenimi ve otomasyon kullanımını artırdı.
Nisan 2020
  • Zarar tanımı genişletildi:Twitter, zarar tanımını, küresel ve yerel halk sağlığı bilgilerinin yetkili kaynaklarının rehberliğine doğrudan aykırı olan içeriği ele alacak şekilde genişletti.
  • Doğrulanmamış iddialarla ilgili kılavuz genişletildi: Özellikle COVID-19 ile ilgili, insanları eyleme sevk etme potansiyeline sahip ve kritik altyapının tahrip olmasına veya zarar görmesine yol açabilecek ya da yaygın panik/sosyal huzursuzluğa neden olabilecek doğrulanmamış iddialar, artık politikaların ihlali olarak kabul ediliyor.
  • Twitter’da COVID-19 Araştırmasını Güçlendirme: Geliştiricilerin ve araştırmacıların COVID-19 hakkındaki sohbetleri incelemelerini sağlamak için Twitter, Twitter Developer Lab‘de bir uç nokta yayınladı.
Mayıs 2020
  • Twitter, COVID-19 ile ilgili tartışmalı veya yanıltıcı bilgiler içeren bazı Tweetler hakkında ek bağlam ve bilgi sağlayacak etiketler ve uyarı mesajları tanıttı.

 

  • Twitter ayrıca, içerikleri doğrudan Twitter’da yayınlandığında politikalarını ihlal edecek olan üçüncü taraf web sitelerine (URL’ler) karşı da yaptırım uygular.Twitter, Tweet’in kaldırılmasını veya bir uyarı uygulamasını talep eder.Twitter, URL’lere uyarı uyguladığında, web sitesine Twitter’dan erişmeye çalışan kişilerin web siteye girmeden önce uyarıyı tıklamalarını talep eder.
Aralık 2020
  • Twitter, Aralık ayında, insanların COVID-19 aşıları hakkında zararlı yanlış veya yanıltıcı açıklamalar geliştiren Tweetleri kaldırmasını gerektirebilecek politikasını uygulamaya koydu.
  • Ayrıca Twitter, 2021’in başlarında asılsız söylentileri, tartışmalı iddiaları ve aşılarla ilgili eksik veya bağlam dışı bilgileri içeren Tweetlere etiket veya uyarı yerleştirebileceğinin altını çizdi.
March 2021
  • Mart ayında Twitter, en zararlı ve yanıltıcı COVID-19 bilgilerini kaldırma çalışmalarına ek olarak, COVID-19 aşıları hakkında yanıltıcı bilgiler içerebilecek Tweetlere uyarı işaretleri uygulamaya başladı.

 

  • Twitter ayrıca, daha fazla yaptırım eyleminin ne zaman gerekli olduğunu belirleyen bir sistemi de tanıttı. Twitter, bu sistemin, politikaları konusunda halkı eğitmeye ve özellikle de kurallarının tekrar tekrar orta ve yüksek düzeyde ihlal edilmesi durumunda, Twitter’da potansiyel zararlı ve yanıltıcı bilgilerin yayılmasını daha da azaltmaya yardımcı olacağına inanıyor.