Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu Başladı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eşfinansmanıyla yürüyen proje kapsamında düzenlenen Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu’nda Türkiye’nin ürün güvenliği alanında attığı adımlar masaya yatırıldı.

Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu Başladı

“Güvenli ürün güvenli gelecek demektir!”

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eşfinansmanıyla yürüyen proje kapsamında düzenlenen Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu’nda Türkiye’nin ürün güvenliği alanında attığı adımlar masaya yatırıldı.

Açılışta konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu “Yeni ürün güvenliği kanunuyla Türk Malı imajının yabancı pazarlarda da korunması için güvensiz ya da tağşişe konu ürün ihracatını yasakladık, e-ticareti Kanun kapsamına aldık” dedi ve ekledi “Bu kanunla ürünün geri çağrılması müessesini de zorunlu hale getirdik. Çünkü güvenli ürün güvenli gelecek demektir.”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Dinamik Türk sanayii, AB tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır” dedi ve “Akreditasyon standartları, kalite güvencesi gibi alanlar, AB açısından Türkiye’nin önemli ilerleme kaydettiği alanlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

Türkiye ve Dünyada ürün güvenliğine ilişkin en son gelişmeler, bu sabah (26 Mayıs 2021, Çarşamba) Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumunda üreticiler ve tüketici dernekleriyle paylaşılmaya başlandı. Sempozyumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, “Ürün güvenliği hepimizi yakından ilgilendiriyor. Piyasadaki ürünleri kendimiz ve ailelerimiz için satın alıyoruz. Bu ürünlerin tehlike arz etmemesi son derece önemli. Vatandaşlarımızı bu ürünlerin arz edebileceği risklere karşı korumak da kamu otoritesi olarak bizim en temel görevlerimizden biri” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki, Türkiye de kurulan ürün güvenliği sistemi, ürün güvenliği alanında dünyada uygulanan temel prensipleri ve kuralları belirleyen Avrupa Birliği’nin ürün güvenliği sistemine denktir. Şunu açıklıkla söyleyebilirim ki, Avrupa Birliği’nin teknik mevzuatına uyum çalışmaları ülkemizin bugünkü küresel çapta yüksek kalite ve güvenlikte ürün kalitesine ulaşmasında ve sanayi altyapımızın dönüşümünde büyük katkıları oldu. Aynı zamanda bu uyum süreci ab pazarında Gümrük Birliğiyle kaldırılan tarifelerin ötesinde, tarife dışı alanlardaki engellerin kaldırılmasını da sağlayarak ab tek pazarıyla entegrasyonumuzu da derinleştirdi.

Uyum çalışmalarımız kapsamında yeni bir ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler kanunu hazırladık ve bu kanun mart ayında yürürlüğe girdi. Bu kanun ürün güvenliği alanında adeta reform niteliğinde yenilikler getirdi.

Biz bu Kanunla Türk Malı imajının yabancı pazarlarda da korunmasını teminen güvensiz ya da tağşişe konu ürün ihracatını yasakladık. Bu tür ürün ihraç eden firmalara da caydırıcı müeyyideler getirdik. İkinci önemli unsur ise e-ticareti kanun kapsamına aldık. Böylelikle uygunsuz ürünün satışına aracılık eden internet, radyo veya televizyon   firmalarına da müeyyideleri uygulanabilir hale getirdik.

Bu kanunla ürünün geri çağrılması müessesini de zorunlu hale getirdik. Ürün sorumluluğu tazminatını da getirerek; uygunsuz bir ürünün bir kişiye ya da mala zarar vermesi durumunda imalatçı veya ithalatçıyı zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kıldık.

Şunun altını çizmek istiyorum: Güvenli ürün, güvenli gelecek demektir.”

“Dinamik Türk Sanayii
AB tedarik zincirinin önemli parçası”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da sempozyum açılışındaki konuşmasında şunları dile getirdi:

“Dinamik Türk sanayii, AB tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Türk şirketleri, işletmeleri Türk uygunluk değerlendirme kuruluşlarının, AB tarafından tanınmış kuruluşların gözetiminde başarılı üretimler gerçekleştirmektedir. Özellikle yatay politika alanları; akreditasyon standartları, kalite güvencesi gibi alanlar, AB açısından Türkiye’nin önemli ilerleme kaydettiği alanlar arasında yer alıyor.”

Meyer-Landrut, Avrupa Birliği’nin yakın dönemde Endüstriyel Stratejisini yeniden gözden geçirdiğini hatırlatarak, bu stratejiyle bağlı Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatının önemine vurgu yaptı ve “Türkiye’de Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı konusunda özel sektörden çok davet alıyorum, bu ilgi çok olumlu bir gösterge” dedi.

Sempozyum açılışında Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Dr. Hakan Ertürk ile Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürü Veysel Parlak da birer konuşma yaptı.

Sempozyum iki gün sürecek

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla uygulanan ‘Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Teknik Destek Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen sempozyum iki gün sürecek. Ticaret Bakanlığı’nın ana yararlanıcısı olduğu proje kapsamında bugüne kadar üretici ve tüketicilere yönelik pek çok etkinlik eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sempozyum kapsamında ise e-ticarette piyasa gözetimi ve denetimi, tüketici derneklerinin ürün güvenliği alanındaki rolü, sürdürülebilir ürün politikaları ve standardizasyon, akreditasyon ile uygunluk değerlendirme alanlarındaki gelişmeler ayrıntılı biçimde ele alınacak.

Sempozyum; üretici, ithalatçı ve distribütörler gibi iktisadi işletmelerin yanı sıra kamu kuruluşları, uygunluk değerlendirme kuruluşları ve tüketici dernek temsilcilerinin katılımına açık olacak. Sempozyum Programı ile konu ve konuşmacılara şu linkten ulaşılabilir: www.urunguvenligi.org/sempozyum