Sosyal Medya

Donanım

USB-C standardı desteğini 240W’a çıkarıyor!

USB-C Versiyon 2.1 Upgrade, USB-C standardı desteğini 240W'a çıkarıyor. USB-C standardına yükseltme geliyor. Şarj günümüzün en önemli ihtiyaçlarından birisi ve özellikle akıllı telefonlarda kullanılan güç kapasiteleri giderek artıyor.

USB-C standardı desteğini 240W’a çıkarıyor!

USB-C standardına yükseltme geliyor. Şarj günümüzün en önemli ihtiyaçlarından birisi ve özellikle akıllı telefonlarda kullanılan güç kapasiteleri giderek artıyor ve USB-C’de bu anlamda kendini yeniliyor. “Genişletilmiş Güç Aralığı  – Extended Power Range” özelliğini kullanmak için yeni tip şarj cihazlarını daha fazla görmeye başlayacağımızdan artık eminim…İşte detaylar…

Bir çok şarj cihazıyla uyumlu bir standart haline gelen USB-C portu, elektronik atık oluşumunun azaltılması anlamında daha fazla önem arz ediyor. Bu nedenle standarda dahil edilen bu yeni  güç yükseltmesi haberi bu durumu daha da güçlendirecek cinsten. CNet’teki haberde de belirtildiği gibi USB-C spesifikasyonuna yapılan sürüm 2.1 yükseltmesi  mevcut 100W olan güç kapasitesini iki katından fazla 240W’a kadar çıkardı.

Bu değişiklik özellikle oyun bilgisayarları ve onlarında görüntülendiği Oyun monitörleri gibi bir dizi cihaz için de oldukça önemli. Özellikle daha fazla güç isteyen bu donanımlar için USB-C rahatça kullanılacak bir port özelliğine kavuşuyor…

USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF) olarak bilinen teknolojiyi geliştiren endüstri grubu, 240W seçeneğini “Genişletilmiş Güç Aralığı” veya EPR olarak adlandırıyor. Bu, hızlı şarj cihazlarında ve pil paketlerinde görmüş olabileceğiniz “USB-PD” spesifikasyonuda da etkili bir değişiklik olacak.

Sistemin amperajı “5A’ya kadar konfigüre edilebilir” kalırken, halihazırda 20V’de maksimuma çıkan voltaj, yeni spesifikasyona göre 48V’a kadar konfigüre edilebilir. Bu nedenle, ek güç kapasitesini destekleyen kabloların ek gereksinimleri olacaktır ve insanların bunları kolayca tanımlayabilmeleri için özel simgeler ile kullanılacak.

Yeni kabloların da bu durumla uyumlu olması için 5A ve 50V’ye kadar desteklemesi gerekecek!

USB-C’nin elektronik üreticileri tarafından daha fazla tercih edilmesini için bir çok neden zaten var. Özellikle bu kullanılan “Port” çok yönlü olarak tanımlanıyor: Akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, harici sabit sürücülere (ve hatta Nintendo Switch) bir dizi cihazla çalışabilme özelliğine sahip.

Ayrıca kullanılması da kolay zira normal USB portuna veya Micro USB portu gibi ters veya düz takılma gibi bir durumu yok, fişi takarken düzgün tarafı neresi diye dert etmenize veya endişelenmenize gerek yok.

Tek sıkıntı, kablolar üzerindeki işaretlerin, bunların ne anlama geldiğini tam olarak anlayamayacak kişiler için biraz kafa karıştırıcı olabileceğidir. O da ne kadar önemli emin değilim…