Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

WhatsApp Pay nihayet Hindistan’da hizmete girdi

WhatsApp Pay nihayet Hindistan'da hizmete girdi. Facebook'un iki yıldan uzun süredir test ettiği ödeme sistemi nihayet resmi olarak ...

Test modunda geçen iki yılın ardından, WhatsApp Pay nihayet Hindistan’da hizmete girdi

WhatsApp Pay, test modunda iki yıldan fazla bir süredir 1 milyon kullanıcıya hizmet verdikten sonra nihayet Hindistan’da kullanıma sunuluyor. Şirket, ödeme hizmetini ilk olarak 2018 yılında bu kalabalık Uzakdoğu ülkesinde başlattı; ancak tam teşekküllü bir lansman için onay almakta yasal engellerle de oldukça uğraştı.

WhatsApp’ın ödeme sistemi, National Payments Corporation of India (NPCI) tarafından tanımlanan Birleşik Ödeme Arayüzü (UPI) adlı bir standarda dayanmakta. Şirket, Google Pay, Walmart’a ait PhonePe ve Hindistan’ın Paytm gibi diğer yerleşik uygulamalarla aynı yöntemleri kullanıyor.

Başlangıçta WhatsApp, ödemeleri kolaylaştırmak için ülkede beş banka ile ortaklık yapıyor:

“Hindistan’ın önde gelen beş bankasıyla çalışmaktan mutluluk duyuyoruz: ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank, State Bank of India ve Jio Payments Bank. Kullanıcılar, UPI destekli bir uygulamayı kullanan herkese WhatsApp üzerinden para gönderebilir.”

WhatsApp’ı sahibi Marz Zuckerberg ise yayınladığı video açıklamasında

“UPI ile Hindistan, gerçekten özel bir şey yarattı ve Hint ekonomisinin belkemiği, Mikro ve küçük işletmeler için fırsatlar dünyasının kapılarını açıyor. Hindistan, böyle bir şey yapan ilk ülke. Bu çabayı destekleyebildiğimiz ve daha dijital bir Hindistan elde etmeye yardımcı olmak için birlikte çalıştığımız için mutluyum ” dedi.

Ödeme hizmeti herkese açık ama hala bir sorun var. Şimdilik, NPCI bu özellik için 20 milyon kullanıcı sınırı koyuyor. WhatsApp’ın ülkede 400 milyondan fazla kullanıcısı olduğu göz önüne alındığında; bunun nedeni sistemdeki tekelden kaçınmaktır. Ödeme kuruluşu, WhatsApp Pay’in kademeli bir şekilde büyümesine izin verileceğini söyledi, ancak bir sonraki limiti ne zaman çıkaracağına dair hiçbir ayrıntı da henüz bulunmuyor.

Dün gece NPCI, Google Pay veya Whatsapp Pay gibi hiçbir üçüncü taraf uygulamasının UPI aracılığıyla aylık işlem hacminin % 30’undan fazlasını işlemesine izin verilmeyeceğini de duyurdu. Kuruluş, WhatsApp’ın 400 milyondan fazla kullanıcısına ödeme yapmasına izin vermiş olsaydı, şirketin pazarda potansiyel bir avantajı olurdu.

Şu anda Google Pay ve PhonePe, Hindistan’ın UPI tabanlı ödeme pazarında devasa bir paya sahip. Ekim ayındaki 2 milyar işlemin 1,6 milyardan fazlasından iki şirket sorumlu…

Facebook açısından ise diğer pazarlar için harika bir test alanı ve WhatsPay tıpkı uygulamanın kendisi gibi globalleşecek bir ödeme aracı olarak kullanılabilir.