Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

WhatsApp, Taliban yardım hattı kanallarını engelliyor

Facebook, Afganistan'daki durumu aktif olarak izlediğini duyurdu. WhatsApp, Taliban'ın yardım hattı kanallarını ve diğer birkaç grubunu, mevcut hizmetini kullanmaması için engelledi.

WhatsApp, siyasi baskıdan sonra Taliban yardım hattı kanallarını engelliyor

Facebook, Afganistan’daki durumu aktif olarak izlediğini duyurdu. WhatsApp, Taliban’ın yardım hattı kanallarını ve diğer birkaç grubunu, mevcut hizmetini kullanmaması için engelledi.

Son birkaç gün içinde, Taliban Kabil’in kontrolünü ele geçirdi ve Afganistan hükümetini devirdi. Bu özellikle başta Cumhurbaşkanı’nın ülkeden kaçmasıyla ülke tam bir kaosun içinde… Hal böyleyken bir çok Grup, WhatsApp’ta yardım hattı kurdu.  Geçmişte de bu tip yardım hatları ile iletişimler kuruldu.

Olayın diğer tarafında ise aynı sistemi Taliban kullandı ve kullanıyor. Mevcut grupların neler yaptığını buradan da takip ediyor. Ancak şimdi, WhatsApp’ın sahibi Facebook, FT’ye “resmi Taliban kanallarını” engellediğini ve yeni çıkanları belirlemek için aktif olarak grup adları ve açıklamaları aradığını söyledi.

Ancak uçtan uca şifreleme nedeniyle hangi grubun neye hizmet ettiğini belirlemek hiçte kolay değil. Bu nedenle Facebook yerel kanalların ve ilgili dili konuşanların desteğini de alıp bu hatları belirlemeye çalışıyor.

Sosyal Ağ, Taliban ilerleyişi hızla devam ederken onu engellememesi nedeniyle de ciddi siyasi tepki ve baskı altında. Facebook şu anda Taliban hükümetini tanıyor gibi görünse de, aslında engeller çıkarıyor. Zira Facebook AFP’ye, şirketin “belirli bir ülkede tanınan hükümet hakkında kararlar almadığını, bunun yerine uluslararası toplumun otoritesine saygı duyduğunu” söylüyor. Ancak şirket, bu açıklamayla sadece ABD yaptırım yasalarına uyduğunu ve siyasi baskıya dayalı herhangi bir karar almadığını söylemeye çalışıyor.

İşin ilginç yanı, dün gece düzenlediği basın toplantısında, bir Taliban sözcüsü Facebook hakkında şikayette bulundu ve şirketin grubun konuşma özgürlüğünü kısıtladığını söyledi.

Taliban’ın yönetimi devralması, 20 yıl boyunca çeşitli terörist gruplarla savaşmak için orada olduğunu söyleyen ABD askerlerinin ülkeyi tamamen terk etmelerinden 1 hafta öncesine denk geldi.