Sosyal Medya

Donanım

WiFi mi Ethernet mi?

Modern teknoloji dünyasında ethernet kablolarının işinin bittiğini söyleyebilir miyiz? Yoksa onları kullanabileceğimiz alanlar, hala var mı?

Modern teknoloji dünyasında ethernet kablolarının işinin bittiğini söyleyebilir miyiz? Yoksa onları kullanabileceğimiz alanlar, hala var mı?

Modern cihazlarda kullanılan kabloların sayısı, her geçen gün azalıyor. İnternete kablolara gerek kalmadan, Wi-Fi üzerinden bağlanmanın sağladığı rahatlık, şüphesiz büyük. Yakın zamanda yaygınlaşması beklenen “Nesnelerin İnterneti” cihazlarıyla birlikte etrafımız, internete kablosuz olarak bağlı cihazlarla dolacak.

Ethernet ve Wi-Fi arasındaki en önemli farklar

Birkaç sene öncesine kadar Ethernet ve Wi-Fi arasındaki farklar oldukça belirgindi. Ağ sinyalini kablolar üzerinden taşıyan Ethernet, Wi-Fi’dan çok daha hızlıydı. Ancak kabloları taşımak genelde mümkün olmadığından, cihazla birlikte hareket edemiyordunuz.

Wi-Fi, daha yavaş olsa da router’ın etrafındaki geniş (örneğin 50 metre) bir alana internet bağlantısı sunabiliyordu ve bu tür bağlantıya birçok yerde rastlamanız mümkündü.

Wi-Fi teknolojisinde son senelerde yapılan geliştirmeler, 802.11g standardının sunduğu maksimum 54Mbps aktarım hızı sınırının aşılmasını sağladı. Bu hız, mobil cihazlar için yeterli olsa da, ethernet’in sunduğu 100Mbps veya 1000Mbps’nin gerisinde kalmaktaydı.

Kullanımdaki en son Wi-Fi standardı olan 802.11ac, teorik olarak 3200Mbps hız sunabiliyor. Bu hız, pratikte ancak yarısı kadar, ancak yine de eskisinden çok daha iyi. Yani donanımlarınız son Wi-Fi standartlarını destekliyorsa, genişbant internetinizin önünde herhangi bir darboğaz yok demektir. Bu, ethernet’in en önemli avantajlarından bir tanesinin ortadan kalktığı anlamına geliyor.

Bununla birlikte Wi-Fi bağlantılarında bahsedilen hızlar, birçok faktörden etkilenebiliyor. Duvarlar, etraftaki diğer radyo sinyalleri, mikrodalga fırınlar ve fazlası, Wi-Fi ağlarının bağlantı kalitesini etkileyebiliyor. Ethernet ise bu durumun aksine, hızlı bir bağlantıyı stabil olarak sağlayabiliyor.

Wi-Fi’dan daha iyi bir performans almak için router’ınızı evinizin merkezindeki bir kısma taşımanız faydalı olabilir. Ancak ne yaparsanız yapın, muhtemelen ethernet’teki kadar tutarlı bir performans elde edemeyeceksiniz.

Güvenlik

Wi-Fi ile ethernet’i karşılaştırdığımızda ortaya çıkan bir başka önemli faktör, güvenlik. Ethernet ağındaki veriler, sadece ağa fiziksel olarak bağlı cihazlar tarafından erişilebilir durumdadır. Wi-Fi’da ise veriler, havadan iletilir. Şifreleme işlevlerinden faydalanmayan kablosuz ağlardan iletilen veriler, bir başkası tarafından yakalanarak rahatlıkla kötüye kullanılabilir. Ancak bugün çoğu Wi-Fi ağı şifrelemeden faydalandığı için, güvenlik konusu büyük bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Yüksek güvenlik için router’ınızın eski ve güvensiz WEP şifrelemesi yerine, WPA2-PSK’yi kullandığından emin olun.

Router’ınıza dışarıdan gelebilecek müdahaleleri engellemek için, yönetim panelinin varsayılan kullanıcı adı ve parolasını değiştirmenizde de fayda var.

Peki hangisini seçmeli?

Günlük kullanımda Wi-Fi üzerinden bağlanmakla, ethernet üzerinden bağlanmak arasındaki farkı muhtemelen hissetmeyeceksiniz. Bunun için isterseniz speedtest.net sitesini açıp, Wi-Fi ve ethernet bağlantınızın hızını kendiniz test edip, karşılaştırabilirsiniz (ethernet’i test ederken Wi-Fi’ı kapatın – aynı şekilde Wi-Fi’ı test ederken ethernet kablosunu sökün).

Çok oyunculu oyunların meraklısı iseniz ve Wi-Fi bağlantınızda küçük sorunlar yaşıyorsanız, kablolu bağlantı size daha uygun olabilir. Benzer şekilde çok büyük dosyalar indiriyor veya karşıya yüklüyorsanız, kablolu bağlantı kullanmanız daha iyi olacaktır.