Sosyal Medya

Windows

Windows 10 İnceleme: İyi Sürüm için Bir Nesil Atlayın!

Windows 10 İnceleme. İyi sürüm için bir nesil atlayın

Microsoft ile ilgili bir atasözü ile başlayalım. İyi sürüm için bir nesil atlayın!

Tüm Windows kullanıcıları bu atasözünü gayet iyi bileceklerdir. Özellikle Bilişim Sektöründeki bizlerde her zaman test edilmiş versiyonları kullanmayı tercih ederiz ki bir önceki gelenin ne olacağını bilememekle beraber bir kötü bir iyi silsilesi bu sürümlerde de karşımıza çıkıyor.

Windows Vista Kötü,Windows 7 iyi, Windows 8 tekrar kötü ve artık iyi sürüm zamanı Windows 10 karşımızda. Bugünden itibaren kademeli olarak rezervasyon yapan kullanıcılara güncelleme gönderilmeye başlandı.

Bilindiği gibi Microsoft rakamsal zinciri atlamış ve yeni nesil iddaalı işletim sistemi içinde 1o rakamını kullanmış ve 2025’e kadar sürecek bir güncelleme planı yaptığını açıklamıştı.

Microsoft’ta windows kullanıcıları üzerindeki yarattığı hayal kırıklığını gidermek için bu sürümde tüm gücünü kullanmış ve eski tecrübelerinden faydalanmış gözüküyor.

Bunun en belirgin özelliği artık bilgisayar kullanma ile eş anlamlı hale gelmiş başlat menüsü tabi ki.

İnternet deyince nasıl Google akla geliyorsa PC dediğinde de başlat menüsü o bir bakıma ve milyonlarca kullanıcı bu alışkanlığından vazgeçmek istememişti.

Nihayet Başlat Menüsü Geri Döndü

Windows-10-final-1-1200x800

Başlat Menüsü farklı fonksiyonlar eklenerek nihayet geri döndü. Pinable tarzı yeni başlat menüsü ile tüm uygulamalara buradan daha hızlı ulaşmak artık mümkün.

İlk bakışta görsel değişiklik dikkat çekici ve Windows UI (User Interface) ve Dokunmatik Ekran dostu yeni başlat menüsü Eski ve Yeniyi iyi harmanlamış görünüyor.

Daha Modern Uygulamalar Kullanılmaya Değer

Windows 8’den miras kalan tam ekran ve dokunmatik ekran özellikli uygulamalar daha da zenginleştirilerek kullanılmaya değer bir sonuç elde edilmiş.

Windows’un bu  yeni platformu için tasarlanmış Mail,Takvim,Fotoğraflar ve Edge Tarayıcı gibi modern uygulamalar hayatımıza tam hızla girecek.

Windows-10-final-10-1200x800

Dokunmatik ekran dostu bu Evrensel Uygulamalar Mobil Uyumlu tasarlandıkları içinde daha az enerji tüketimine sebep olacak.

Artık Mobil Uygulamalar ile Masaüstü Uygulamaları arasında bir fark kalmayacak. Yeni Platform bunu sağlayacak.

Güçlü Kullanıcılar için Bakım Özellikleri

Windows 8’deki hataları düzeltmek ve Windows 10 daha çok verimliliğe ulaşmak için kullanıcılara yönelik iyileştirmeler yapılmış.

Özellikle Yeni TaskView ekranı ile herhangi bir programa gerek kalmadan sanal ekranlar oluşturulmasına izin verilecek. Win + Tab tuşuna basmak yeterli, diğer ikinci yol ise üç parmağınızı trackpad üzerinde kaydırmanızda olur o da mı  olmadı o zaman görev çubuğundan da ulaşılabilirsiniz.

Windows-10-final-8-1200x800

Aynı eylemi gerçekleştirmek için birden çok yol olması güzel.

Metro Ekranı Güzel Görünüyor

Windows-10-final-2-1200x800

Windows 8 ile hayatımıza giren Modern Arayüz bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştı ve Metro Arayüz Tam Dijital Görünümün yüzü olmuştu. Bu devam ediyor.

Aero şeffaf görünümde geri gelmiş. bulanık cam etkisi masaüstüne derinlik vermeye devam edecek. Ben seviyorum.

Elbette siyah ekran sevenler Kişiselleştirme özelliklerinden renklerle ve şeffaflık özelliği Aero’yu kaldırabilirler.

Screenshot-27-1200x800

Yeni ikonlar var ama çığır açacak nitelikte görmedim.

En Önemli Yenilik Microsoft Internet Explorer’dan günlük yeni tarayıcıya geçiş olmuş.

Neredeyse Windows 10 ile aynı derece reklamı yapılıp şişirilen tarayıcı nihayet artık işletim sisteminizi yükledikten sonra başka tarayıcı yüklemenize gerek bırakmayacak nitelikte.

Daha iyi performans sunduğu ettiği kesin. Daha iyi kullanıcı arayüzü olmazsa olmazı. İyi performansını test etmek için Youtube’ta yer alan 4K videoları test edebilirsiniz. i5 bir makinada bile gayet iyi bir tarayıcı performansı sergiliyor.

Ses Asistanı Cortana

Microsoft’un yeni ses asistanı bir çok yönden mobil cihazlardan daha çok Pc’nizde de size faydalı olabilir. Evinizde bilgisayarınız çoğunlukla hep açıktır ve bir ihtiyacınız olduğunda Hey Cortana demek çok daha mantıklı geliyor.

Windows-10-final-14-1200x800

Sonuçta Ücretsiz!

En azından çoğu insan için.  Windows 7 ve 8 lisanslı kullanıcıları için ücretsiz olması güzel. Daha iyi yanı 10 yıllık bir plan çerçevesinde lanse edilen yeni işletim sistemi (aslında bir platform oldu) belki aynı isimle ücretli güncellemeler adı altında lisans paketleri sunulacak gibi ancak bu abonelik sistemine dönmeyecek orası kesin.

Minimum Donanım Gereksinimi

1 GHz işlemci, 2GB ram ve 20GB boş disk alanı yeterli olacak. Elbette 32-Bit versiyonu için.

Yeni İşletim sisteminin Home sürümü 119$ olacak.

Güncellemeler kademeli olarak gönderilmeye başlandı.

Sonuç olarak Herşeyiyle mükemmel olmayabilir. Ancak Selefine göre çok ama çok iyileştirme yer aldığını söyleyebiliriz. Kesinlikle güncelleme yapmanızı tavsiye ederiz.