Sosyal Medya

iPhone

WWDC 2023’te görebileceğimiz en önemli iOS 17 özellikleri

Kilit ekranınız çok ama çok farklı görünebilir...Geleneksel olarak, Apple'ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı yani WWDC etkinliği en yeni iOS'un parıldama zamanı olarak betimlenir. Olası bir karma gerçeklik kulaklığı duyurusu gölgesinde olacak gibi görünüyor olsa da, en yeni mobil işletim sistemi olacak - yeni iOS 17'nin "kullanıcıların en çok talep ettiği özelliklerden" bazılarını içerdiği söylentileri aşağıdaki örnekteki gibi gırla gidiyor.

WWDC 2023’te görebileceğimiz en önemli iOS 17 özellikleri

Kilit ekranınız çok ama çok farklı görünebilir…

Geleneksel olarak, Apple’ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı yani WWDC etkinliği en yeni iOS’un parıldama zamanı olarak betimlenir. Olası bir karma gerçeklik kulaklığı duyurusu gölgesinde olacak gibi görünüyor olsa da, en yeni mobil işletim sistemi olacak – yeni iOS 17‘nin “kullanıcıların en çok talep ettiği özelliklerden” bazılarını içerdiği söylentileri aşağıdaki örnekteki gibi gırla gidiyor.

 

Dolayısıyla, bu yılki WWDC, Apple’ın Reality Pro karma gözlüğünün ilk çıkışına odaklanmış olsa da, iOS 17 ile sabırsızlıkla bekleyecek çok şey var.

İşte iOS 17’den beklediğimiz şeyler…

Apple, sağlığınızla yakından ilgilenmeye devam edecek

Apple’ın sağlık ve zindelik özelliklerine devam eden odaklanmasının, iOS 17 güncellemesini birkaç farklı şekilde etkilediği söyleniyor.

Wall Street Journal‘a göre Apple, kullanıcıların “evde ne kadar zaman geçirildiği” gibi günlük alışkanlıkları belirlemek için analiz edilen düşüncelerini ve etkinliklerini günlüğe kaydetmelerine olanak tanıyan bir günlük tutma uygulaması üzerinde çalışıyor.

Gurman’a göre, Apple’ın Sağlık uygulamasına, gününüz hakkında sorular soran ve zaman içinde sonuçları gösteren bir ruh hali izleyici ve miyopluk gibi görme koşullarını yönetmek için bir araç içeren özellikler eklediği bildiriliyor. Yılın ilerleyen zamanlarında, Apple’ın Apple Watch için iPhone’un Sağlık uygulamasıyla senkronize olacak bir koçluk uygulaması da duyuracağı söyleniyor, bu nedenle bu potansiyel iOS 17 özellikleri bu gelişmeleriçin zemin hazırlıyor olabilir.

iPhone’unuz akıllı ev ekranınız olabilir

Ekran işlevselliği ile ilgili bazı iOS 17 özelliklerini de görebileceğimiz özellikler arasında. Yine Gurman’a göre Apple, Google Next veya Amazon Echo gibi akıllı bir ev ekranı gibi çalışan bir iPhone kilit ekranı arayüzü üzerinde çalışıyor. Gürman, yatay olarak konumlandırıldığında, geçen yıl iOS 16 ile duyurulan kilit ekranı widget’ları üzerine inşa edilen arayüzün “takvim randevuları, hava durumu ve bildirimler gibi bilgileri” göstereceğini söyledi.

Ayrıca, 2017’den beri güncellenmeyen bir Kontrol Merkezi yenilemesi hakkında da bir söylenti var. Bu, MacRumors forumlarında yayın yapan ve Dynamic Island hakkında doğru bir şekilde tahmin edilen ayrıntıları paylaşan isimsiz bir kaynaktan geliyor. Yine de, söylenti başka kimse tarafından onaylanmadı, bu yüzden şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

Apple Wallet bir yenileme alabilir

MacRumors podcast’inde Gurman, ayrıntılar net olmasa da Apple Wallet’ta güncellemeler görmeyi beklediğini söyledi. Apple, cihazlarına finansal hizmetler eklemek için büyük bir çaba sarf ediyor, bu nedenle Wallet’ın WWDC’de biraz dikkat çekmesi mantıklı olabilir.

Kullanıcıların ürünler için taksitli ödeme yapmasına olanak tanıyan Apple Pay Later, geçtiğimiz Mart ayında ABD’de piyasaya sürüldü ve Square gibi bir ödeme terminaline veya kart okuyucuya ihtiyaç duymadan işlem yapılmasını sağlayan Tap to Pay ise bu yılın sonlarında geliyor.

XR kulaklık desteği kesinlikle geliyor

Apple’ın söylentilere göre XR kulaklığı “Reality Pro”nun bu yılki WWDC’nin ana etkinliği olması bekleniyor. Donanım, Apple kullanıcılarının aşina olduğu bir arayüze sahip olan xrOS olarak adlandırılan kendi işletim sistemiyle eşleştirilecek, göz hareketlerini el hareketleriyle birleştirmeyi içerebilecek farklı görev gerçekleştirme yöntemleriyle de dikkat çekebilir.

Ayrıca, kulaklıklı mikrofon setinin bağımsız bir cihaz olarak kullanılabileceği, ancak belirli görevler için iPhone veya Mac gibi diğer Apple cihazlarıyla da bağlanabileceği iddia ediliyor.

Apple, Reality Pro’yu duyurursa, iOS 17’nin bir tür xrOS entegrasyonu ile gelmesi mantıklı olabilir.

Erişilebilirlik özellikleri hakkında daha fazla ayrıntı

Mayıs ayında Apple, bilişsel engelli kişiler için Apple’ın temel uygulamalarının deneyimini basitleştiren Assistive Access, canlı aramalar sırasında metinden sese metin sağlayan Live Speech ve büyüten ve okuyan Algılama Modu gibi yeni erişilebilirlik araçlarını ve özelliklerini önizleme yaptı. Görme engelli veya az gören kişiler için nesnelerin üzerine sesli metin ve etiketler gibi yenilikler olabilir. Apple bu araçların “bu yılın sonlarında” geleceğini zaten söylemişti. Bu nedenle WWDC genellikle işletim sistemi haberlerini duyurduğundan, kullanılabilirlik hakkında biraz daha ayrıntıyı görebiliriz.

Geliştiriciler için yan gelirler

Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası’na uymak için Apple’ın 2024 yılına kadar üçüncü taraf uygulamaların App Store dışında indirilmesine izin vermesi gerekiyor. Gurman’ın Aralık 2022 tarihli bir raporuna göre Apple, kendisine zorlanan bu yeniliği uygulamayı yapmayı planlıyor. iOS 17 ile ” sideloading – yan yükleme – yan gelirler diyebileceğim” özellik.

Herşeyden öte bu Geliştiriciler için, yalnızca uygulamalarının Apple cihazlarında kullanılması için yüzde 30’a varan bir komisyon ücreti ödemeleri gerekmeyecekleri anlamına geliyor. Geliştirici olmayanlar için büyük bir anlaşma gibi görünmeyebilir, ancak şöyle bir düşünürseniz,  nihayet hiç bir sıkıntı olmadan iPhone’unuzda Fortnite oynayabileceksiniz.

Diğer olası iOS 17 duyuruları

WWDC 2022’de önizlenen bu yılki etkinlik, iOS 17 tarafından desteklenecek yeni CarPlay güncellemelerini duyurabilir. 9to5Mac  tarafından tespit edilen bir sızıntıya göre, Apple Music güncellemelerini kilit ekranında şarkı sözleriyle görebiliriz. Gürman, SharePlay’e olası yükseltmeleri ve sahibi olmadığınız cihazlarda AirPlay’i kullanmayı kolaylaştırmayı, yani otellerde içerikleri ekrana kolayca yansıtmayı kolaylaştırabilir.