Sosyal Medya

Mobil

Xiaomi’den sansür iddiaları ile ilgili resmi açıklama geldi!

Litvanya'dan Xiaomi cihazlarında yerleşik sansür var iddiaları sonrasında Xiaomi'den resmi açıklama geldi!

Xiaomi’den sansür iddiaları ile ilgili resmi açıklama geldi!

Litvanya’dan Xiaomi cihazlarında yerleşik sansür var iddiaları sonrasında Xiaomi’den resmi açıklama geldi!

“BASIN AÇIKLAMASI

22 Eylül 2021 tarihinde basında yer alan haberlere ilişkin; Xiaomi cihazları, kullanıcılara gelen ya da giden iletişimleri sansürlemez. Xiaomi, akıllı telefon kullanıcılarının telefonla arama, web’de arama, web’de gezinme veya üçüncü taraf iletişim yazılımlarının kullanımı gibi kişisel davranışlarını asla kısıtlamamıştır veya engellememiştir, hiçbir zaman da kısıtlamayacak veya engellemeyecektir. Xiaomi, kullanıcıların yasal haklarına saygılıdır ve bu hakları korur. Xiaomi, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uygun bir şekilde hareket etmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.” denildi.

Peki Yerleşik Sansür Nedir? Ne Olmuştu?

Litvanya’dan Xiaomi telefonları için yerleşik sansür iddiası gelmiş, Litvanya’da Savunma Bakanlığı, Çin’in dev teknoloji markası Xiaomi tarafından üretilen telefonların yerleşik sansür yetenekleri olduğunu iddia etmişti.

Yerleşik sansür belirlenen sansür algoritmasına bağlı kalarak bir kelimeyi bir fotoğraf yada bağlantıyı sansürleme özelliğine denir. Litvanya’nın devlet tarafından işletilen siber güvenlik kurumu,

“Çin’in akıllı telefon devi Xiaomi Corp tarafından Avrupa’da satılan telefonların, ‘Özgür Tibet’, ‘Yaşasın Tayvan bağımsızlığı’ veya ‘demokrasi hareketi’ gibi terimleri tespit etme ve sansürleme özelliğine sahip olduğunu” belirtti. Xiaomi telefonların varsayılan internet tarayıcısı da dahil sistem uygulamaları tarafından sansürlenebilecek terimler listesinin şu anda Çincede 449 terim içerdiğini ve sürekli güncellendiğini ortaya koyan raporda “Bu sadece Litvanya için değil, Xiaomi ekipmanını kullanan tüm ülkeler için önemli.” ifadelerine yer verildi.