Sosyal Medya

Kripto Para

Yatırımcılar için enflasyona karşı güçlü rakip: Kripto Paralar

Bitay Araştırma Uzmanı Alper Samet Yorak, Türkiye’deki Enflasyon Görünümü ve Kripto Paraların Getirdiği Fırsatlar başlıklı makalesiyle konu hakkında bilgiler paylaştı.

Yatırımcılar için enflasyona karşı güçlü rakip: Kripto Paralar

Türkiye’nin hızlı büyüyen global borsası Bitay bünyesinde yer alan Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü, kripto paraların enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip bir yatırım aracı olarak öne çıktığını vurgulayan bir analiz çalışması yayınladı. 2022 yılında kripto para yatırımcı sayısının arttığına dikkat çeken analiz, yatırımcıların dikkat etmeleri gereken noktaları da sıralıyor.  

Türkiye’den globale açılan ilk ve tek kripto varlık borsası olan Bitay, kripto paraların enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip bir yatırım aracı olarak öne çıktığına dikkat çekti.  Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü tarafından hazırlanan ve Bitay web sitesinde yatırımcıların kullanımına sunulan analizde 2022 yılındaki enflasyon tablosu da nedenleri ve muhtemel senaryoları ile detaylı bir biçimde analiz ediliyor.

Bitay Akademi’de yayınlanan makalede, Türkiye için yılsonu enflasyon düzeyinin %75 düzeylerinde tahmin edildiğine işaret ediliyor. Makalede, yerel paranın mal ve hizmetler karşısında sürekli olarak değer kaybetmesi ile ortaya çıkan yüksek enflasyonun nedenlerinin ağırlıklı olarak üretici fiyatları kaynaklı olduğu, bunun en büyük sebebinin ise Dolar/TL paritesinde yaşanan yükseliş olduğu vurgulanıyor.

Bitay Araştırma Uzmanı Alper Samet Yorak

Bitay Araştırma Uzmanı Alper Samet Yorak, Türkiye’deki Enflasyon Görünümü ve Kripto Paraların Getirdiği Fırsatlar başlıklı makalesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

“Grafikler yüksek enflasyonun bir süre daha hayatımızın bir parçası olacağını gösteriyor. Çünkü enflasyon trendlerinin hesaplanmasında kullanılan yöntemler, Türkiye’de enflasyonun trendinin ve risklerin yukarı yönlü olduğunu gösteriyor. Tahminler, önümüzdeki dönemlerde para politikası normalleşse ve Türkiye’deki enflasyon şu anki seviyelerinden düşse bile yüzde 30- 35 seviyelerinde birkaç sene takılı kalabileceğini gösteriyor. Bu ise tasarruflarını yatırıma ayıran bireylerin oldukça dikkat etmeleri gereken bir tablo.”

Kripto paralar, enflasyonun üstünde getiri potansiyeline sahip alternatiflerden biri olarak öne çıkıyor:

Pandemi döneminde tüm dünyada yaratılan para arzının riskli varlıklara etkisinin oldukça pozitif olduğunu da belirten Ahmet Samet Yorak, bundan en çok faydalanan sektörlerden biri olan kripto para sektörünün, bu dönemde yatırımcılarına rekor kârlılıklar sağladığına dikkat çekti. Yorak şöyle devam etti:

“Yatırımcılarına diğer hiçbir enstrümanda görülmemiş derecede yükselişler yaşatan kripto para sektörü, şu günlerde bir dengelenme çabası içerisinde. Piyasanın bu çabasının büyük bir bölümünü geride bıraktığını söyleyebiliriz. Tüm dünyada faizler yakın tarihte görülmemiş oranlarda yükselirken hisse senedi piyasası, mevduat faizleri, bonolar, tahviller ve emtialar gibi hemen her yatırım aracı enflasyonun altında getiri sunuyor. Bu noktada kripto para piyasası yatırımcılara enflasyonun üzerinde getiri sunan alternatiflerden biri olarak karşımıza çıkıyor.”

Türkiye’de kripto para yatırımcı sayısının 2022 yılının ilk altı ayında piyasalarda yaşanan düşüşe rağmen 2021 yılına göre yükseldiğine dikkat çeken Yorak, şöyle devam etti:

“2021 yılında Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişi kripto para yatırımı yaparken, bu sayı 2022’de 5,5 ila 6 milyon arasına yerleşmiş vaziyette. Bu tablonun sebebi ise yüksek enflasyon. Tasarruflarını değerlendirecek yatırım aracı bulamayan bireylerin kripto paraya yönelimini artırmasını bekliyoruz. Kripto para birimlerini, özellikle de Bitcoin’i, yatırımcıların gözünde bu kadar çekici kılan bir özellik, kripto para birimlerinin enflasyona karşı ABD doları gibi itibari para birimlerinden daha dirençli olduğu fikridir.”

Ahmet Samet Yorak, makalesinde yüksek enflasyon ortamı gibi özel koşullarda kripto para birimlerine ilgi duyan yatırımcıların mutlaka bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken hususlara da yer verdi.

Makaleye ve Bitay’ın hazırladığı diğer araştırma yazılarına Bitay Akademi web sayfasından erişilebiliyor.