Sosyal Medya

iPhone

Yeni iPhone 12 ve 12 Pro hakkında bilmeniz gerekenler

iPhone 12 ve 12 Pro hakkında bilmeniz gerekenler. 5G'ten tutunda yeni mobil işlemcisi, artırılmış depolama alanları ve RAM kapasitesi...

Apple’ın iPhone 12 ve 12 Pro’su hakkında bilmeniz gerekenler

Apple’ın tarihindeki en sıradışı iPhone lansmanına yaklaşıyoruz.

Eylül ayına sayılı günler kala, Apple’ın en yeni iPhone iPhone modelinin tanıtılmasına çok fazla kalmadığını söyleyebiliriz ancak şirket yeni akıllı telefonlarını bu yıl her zamankinden biraz daha geç gönderebileceğini yani piyasaya süreceğini ve bildiğimiz o gösterişli lansman etkinliği konusunda da sessizliğini koruyor. Pandemi sürecini de göze alırsak, hem üretimde hem tanıtımda olası geçikmeleri konusunda müşteriler zaten beklenti olarak satın almış durumdalar.

Tüm bunlara rağmen şirketin bu yıl dört yeni iPhone modelini tanıtmasını bekliyoruz. Modeller hakkında tüm resmi ayrıntıların ortaya çıkmasını beklerken, Apple tarihindeki en sıradışı iPhone lansmanı hakkında bildiklerimize bir göz atmakta da fayda var…

Bu yıl ne var?

Aslında bakarsanız iPhone için bu yıl bolca özellik var. Bazı yeni özellikler, değişiklikler ve eklemeler iPhone 12 ve iPhone 12 Pro serisine özgü olacak ve bunları muhtemelen kısa bir süre içinde incelemeye başlayacağız.

Birincisi Apple’ın iPhone 12’nin tüm modellerinde OLED Ekran kullanacak. Bu değişimi net olarak; özellikle Apple’ın “Liquid Retina” ekranlarını kullanan iPhone XR ve iPhone 11 gibi cihazlardan gelen kişiler farkedecek. LCD standartlarına göre her zaman daha iyi olan bu ekranları Apple’ın OLED ekranlı daha pahalı modellerine daha fazla para vermek istemeyen kullanıcılar tercih etmişti.

A14 Bionic Mobil işlemci Kullanılacak?

Elbette kaputun altındaki motor ne kadar önemliyse, cihazın gövdesinin altındaki mobil işlemci de o kadar önemli. A14 Bionic işlemci bir önceki A13 bionic işlemciye göre işlemci hızında yüzde 40, Grafik performansında ise yüzde 50 daha iyi performans vaat ediyor. Apple’ın yeni işlemcinin faydalarını anlatması haftalar sürecek olsa bile, çip üreticisi TSMC’nin sunduğu inceleme aslında bu konuda beklentinin en az yüzde 30 ile yüzde 50 olması gerektiği yönünde…

A14 TSMC’nin 5nm üretim teknolojisini kullanıyor ve güç tüketiminde de yüzde 30 tasarruf sağlayacakken kabaca en az yüzde 15 daha hızlı performans sunması bekleniyor. Elbette bu güç tasarrufunun perde arkasında Apple’ın nihayet 5G’yi benimsediğinin bir göstergesi…

2020, 5G’nin nihayet gerçek dünyada önem kazanmasının başladıüı bir yıl olarak kayıtlara geçiyor. Bunda pandemi sürecininde etkisinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle Apple’ın tüm yeni iPhone modellerinde bu yeni nesil iletişim ağlarını desteklemesi pek te şaşırtıcı değil.

Dünya genelinde şimdiden iki tür 5G ağı kullanılıyor. Sub-6 ve mmWave ( Bu isimler kafanızı karıştırmasın, bu tür ağlar içinde elektromanyetik spekturum alanlarına atıfta bulunmak için böyle adlandırıldı. Bunun kullanıcı için aslında bir anlamı yok). Apple’ın yüm yeni iPhone modelleri sub-6 ağları daha yaygın ve daha fazla alanı kapladığından daha iyi çalışacak.

En önemli soru hangi modellerin dünyanın daha hızlı ancak coğrafi olarak daha sınırlı mmWawe 5G ağlarını da destekleyecek olması. Söylentiler bu özelliğin sadece iPhone 12 Pro’da olacağını söylemişti ancak daha sonraki raporlar iPhone 12’nin tüm sürümlerinin 5G’yi destekleyeceğini güçlü bir şekilde bize gösteriyor.

iPhone 12 Serisi Nedir?

Apple için uygun fiyatlı iPhone stratejisinin tuttuğunu söyleyebiliriz. iPhone XR ve iPhone 11 satış rakamlarına baktığımızda Apple için son derece kazançlı bir yıl olduğunu görebiliyoruz. Bu yıl iPhone 12’nin iki versiyonunun uygun fiyatlı amiral gemisi geleneklerine uygun olarak satışa sunulacağını bekliyoruz.

En baz iPhone 12 modelinde 5.4 inçlik OLED ekranlı kullanılacak ve bu doğruysa, Apple’ın serideki en küçük telefonu bu olacak. ( iPhone SE 4.7 inçlik bir ekran kullanıyor ancak fiziksel olarak iPhone 12’den daha büyük olacağı düşünülüyor.)

Yukarıda bahsettiğimiz gibi A14 Bionic işlemci setine ek olarak iPhone 12’nin 4GB RAM ile gelmesini bekliyoruz. ancak mevcut depolama miktarının sır olarak kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak beklentiler iPhone 12 serisinin 128GB ve 256GB depolama alanı ile göreceğimiz yönünde ve bazı sızıntılar 64GB’lık bir model olacağı konusunda da ısrar ediyor.

Elbette daha büyük iPhone 12 Max’ın 6.1 inçlik ekranı mevcut iPhone 11’e çok beniyor olmalı. daha büyük ekran ve bataryaya sahip olmanın yanında 12 Max küçük kardeşi ile dahili olarak aynı olması bekleniyor. Bununla birlikte temel farklılıklar depolama alanları ve işlemcinin yenilenmesi olarak özetlenebilir. Ayrıca iPhone 12’nin hangi modelini kullanıyor olursanız olun arka tarafta en az çift kamera sistemine sensör özellikleri farklı bile olsa sahip olabileceksiniz.

Peki ya tasarım?

iPhone 12 ile beklentilerde, cihazın iç kısımlarındaki özellikleri ve yenilikler büyük ölçüde beklenti olarak kabul edilmiş olsa bile tasarım ile ilgili hala bekleyen birkaç soru var. 13Nisan’da yayınlanan raporda Bloomberg, son iPad tasarımından esinlenerek üst düzey iPhone 12 Pro serisinin yeni, daha açısal bir tasarımla piyasaya çıkacağını belirtti. Ancak daha ucuz iPhone 12s’ler için aynı şeyi söylemedi. O zamandan beri tasarımın nasıl olacağına dair bir kaç söylenti ve sahte model ortaya çıkmadı da değil. Ancak bu tasarımların net olarak nasıl olacağına dair henüz resmi bir kanıt yok.

iPhone 12 ve 12 Pro hakkında bilmeniz gerekenler

iPhone 12 Pro Serisi Nedir?

iPhone 12 ve iPhone 12 Max bir çok kişini satın alabileceği uygun fiyatlı amiral gemisi telefon olabilir ancak iPhone 12 Pro serisi için Apple’ın akıllı telefonlarından beklemeniz gereken tüm özelliklerin ve sınırların zorlandığı modeller olacağını söylemek gerekiyor.

Her zamanki gibi iki Pro modeli, A14 Bionic ve 6GB RAM’in yanı sıra 128GB, 256GB veya 512GB depolama alanlarını içeren ortak bir temeli paylaşıyor. iPhone 12 Pro’nun daha küçük iPhone 12 Max ile kabaca aynı boyutta ve 6.1 inçlik Süper Retina XDR ekran kullanması bekleniyor.

iPhone 12 Pro Max ise Apple’ın bu güne kadar ürettiği en büyük ekranlı iPhone modeli olabilir. Daha önceki iPhone modelleri 6.5 inçlik boyuttayken iPhone 12 Pro MAX 6.7 inçlik diyagonal boyutta olduğu söyleniyor. Ancak ekrana göre daha büyük hissettirmeyeceği de söyleniyor.

İyileştirilmiş Yenileme Hızları!

Bu ekranların standart iPhone 12’lerde kullanılan panellere göre en az bir önemli avantaja sahip olduğu söyleniyor:İyileştirilmiş yenileme hızları. Sızıntıları ile ünlü Jon Prosser, 25 Ağustos’ta Uzmanların ekranlarının olağanüstü yumuşak kaydırma ve animasyonlar için 120 Hz’de yenileme özelliğine sahip olacağını doğrulayan görüntüler paylaştı.

Bu görüntüler, iPhone 12 Pro’ların görüntülenen içeriğin türüne bağlı olarak “yenileme hızını 120 Hz’den 60 Hz’e değiştirmesine” olanak tanıyan bir özelliğin dahil edilmesini de öneriyor.

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max daha önceleri belirtildiği gibi retro bir tasarım ile piyasaya sürülebilir. Chazların paslanmaz çelik kenarları düz olabilir bu da telefonların yeni yuvarlar iPhone modellerinden daha klasik iPhone 5 modeline benzemesine yol açmış olabilir.

Bir çokları iPhone tasarımlarının 2013’te zirveye ulaştığını düşünüyor ve buna inanlar için gerçekten çok iyi haber. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi iPhone 12 Pro’nun her iki sürümünde de geçen yıl olduğu gibi üçlü kamera seti bekliyoruz. Bu kameraların en önemli özellik farkı ise LiDAR derinlik sensörünü içerme ihtimali…

Apple’ın arttırılmış gerçeklik ile ilgili vizyonu yavaş yavaş hayata geçiyor. Artırılmış gerçeklik içeriklerinin yakında Apple TV +’ın da bir parçası olacağını düşünürsek bu özelliği cihazlarında şimdiden başlatması önemli. LiDAR gibi gelişmiş derinlik algılama teknolojisinin iPhone modellerine eklenmesi; şu anda pratik görünmeyebilir ancak iPhone deneyiminin ilerleyen yıllarda nasıl gelişeceğine dair derin bir etkisi olacak. Hem sinema hem oyun alanında…

Aşapıda ise iPhone 12 Pro Max arka kapağının nasıl olacağını göstern bir iddia sadece. Yeni bir mavi kaplama ve karmaşık bir LiDAR dizisine işaret ediyor..

Geldik esas soruya Apple bu telefonları ne zaman duyuracak?

Henüz emin değiliz, Apple 2012’den bu yana yeni iPhone modellerini Eylül ayında; yıllık iPhone basın konferanslarında düzenliyor ve bu etkinlikler ayında ikinci SALI veya ÇARŞAMBA günleri sahneleniyor. Bu geleneği bu yıl sürdürmesi zor ancak sürdürürse 8 Eylül yada 9 Eylül’de yapılması beklenir. Ancak 2020’nin normal bir yıl olmadığını biliyoruz.

Şu an için lansman etkinliği için beklenen gün 10 Eylül; bu tarihte Apple’ın daha önce YouTube’da yanlışlıkla yayınladığı bir tarih olduğu için söylüyorum.

Apple CFO’su Luca Maestri, şirketin 2020 Q3 kazançları sırasında; yeni iPhone’ların satışa sunulacağını doğruladı ancak; pandemi nedeniyle büyük olasılıkla üretim ve tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle lansman etkinliği Eylül sonuna kalmış olabilir. Sızıntılara göre ise bu tarih Ekimin ikinci haftası…

Bence Apple bu etkinliği Eylül ayı içerisinde veya Ekim ayı başında gerçekleştirecek ancak bir sonraki ay cihazları sınırlı sayıda satışa sunmaya başlayacak.