Sosyal Medya

Donanım

Yeni Logitech MX Master 3S Mouse’u İnceledik!

Logitech’in profesyonellere hitap eden MX Master Serisine; yüksek performanslı, mekanik yazma ve hassas izleme özelliklerine sahip yeni bir tam boyutlu MX Mekanik klavye; daha minimalist düşünenler içinse onun Mini boyutunu ile bunlara ek olarak, 8.000 DPI ile hassasiyetin dibine kadar vuran ve cam yüzey dahil her yüzeyde çalışabilen yeni MX Master 3S Mouse modelini eklendi.

Yeni Logitech MX Master 3S Mouse İncelemesi!

Logitech’in profesyonellere hitap eden MX Master Serisine; yüksek performanslı, mekanik yazma ve hassas izleme özelliklerine sahip yeni bir tam boyutlu MX Mekanik klavye; daha minimalist düşünenler içinse onun Mini boyutunu ile bunlara ek olarak, 8.000 DPI ile hassasiyetin dibine kadar vuran ve cam yüzey dahil her yüzeyde çalışabilen yeni MX Master 3S Mouse modelini eklendi.

Logitech bu yeni MX Master serisi üyelerini, oyuncuların tercihi olan mekanik yazma deneyimi ile profesyonellerin tercih ettiği, masaüstü klavyelerinin üstün donanımını bir arada kullanıcılara sunmak için tasarladı.

Bugün incelememize konu olan MX Master 3S Mouse modelini ise Sessiz Tıklama Teknolojisi ile serideki kuzeni MX Master 3 Mouse’tan %90 daha sessiz hale getirerek kullanıcılara eşsiz bir kullanım rahatlığı ve tam odaklanma sağlamak için tasarladı.

Şimdi gelin Logitech’in bu yeni MX Master 3S Mouse modeline birlikte göz atalım…!

Logitech MX Master 3S’e Hızlı Bakış!

MX Master 3S Mouse profesyonel içerik oluşturucularının ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için, özellikle cam yüzey dahil çoğu yüzeyde kullanılabilen ve yüksek çözünürlüklü monitörlerle daha hızlı iş akışı sunan 8.000 DPI’lık bir optik sensöre (-ki bu özellik özellikle hassas içeriklerde daha detaylı çalışabilme imkanı sunuyor) sahip donanımıyla karşımıza geldi. Saniyede 1000 satırı kaydırmaya yarayan MagSpeed Electromagnetic™ tekerleğe (özellikle yazılımcıların bu özelliği seveceğini düşünüyorum), daha hızlı yatay gezinme için yan kaydırma tekerine ve kullanıcıların uzun saatler boyunca konforlu çalışmaları için tasarlanan benzersiz bir ergonomik tasarıma sahip.

Ölçülerine bakacak olursak, 124.9 mm uzunluğa, 84.3 mm genişliğe, 51 mm derinliğe ve 141 gram ağırlığa sahip MX Master 3S’in üzerinde 7 adet ayarlanabilir tuş bulunuyor. Bağlantı tarafında ise Bluetooth ve Logitech’in üzerinde ciddi yatırımlar yaptığı Logi Bolt USB Alıcısı ile 2 farklı bağlantı şekline sahip. “Tak Çalıştır” özelliği ve uyumlu çalışabildiği cihazların sayısının şimdi çok daha fazla arttırıldığını görüyoruz.

Logitech MX Master 3S’in uyumlu cihazları;

  • Chrome OS
  • iPadOs
  • Linux
  • Mac
  • Windows

Ayrıca, 1 dakika şarjla bile 3 saatlik kullanım imkanı sağlıyor. 10m etkin kullanım mesafesi, baş parmak için yatay kaydırmalarda kullanabileceğini “Baş Parmak Tekerleği” zamanla kullandıkça seveceğiniz özellikleri arasında yer alıyor.

Easy Switch ile farklı cihazlara geçiş yapma imkanınız, LED pil göstergesi, Logitech Option Yazılım Desteği ile cihaz üzerinde tam bir ayarlama hakimiyetine sahip olacaksınız. Logitech’in profesyonel serisinde görmeye alıştığınız Metal Kaydırma Tekerleği ise selefinden devir aldığı bir özellik olarak korunmuş durumda.

Çevre Dostu Ambalaj!

Logitech’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da MX Master 3S Mouse’un üretiminde (grafit renginin %27’si ve açık gri renginin %22’si), serinin yeni çıkan diğer üyelerinde olduğu gibi geri dönüştürülmüş plastik kullanıldığını da size hatırlatmakta fayda görüyorum.

Bu kapsamda kutu içeriğine baktığımızda da ambalajında plastik malzeme kullanılmadığını görüyoruz. Kutu tasarımı oldukça minimal ve şık olarak tasarlanmış. Kutu içeriğinde, kullanım kılavuzu, bir adet USB-C şarj kablosu ve 2.4 GHz’lik Logi BOLT USB Alıcı ve MX Mouse 3S’in kendisi yer alıyor.

Özellikle MX Master 3S Mouse’un altına baktığımızda ise kurulum ile ilgili ipuçlarının yer aldığını görüyoruz. Logi Bolt USB Alıcı veya Bluetooh ile bağlantı seçeneklerinin tercih edilmesi durumda nelerin yapılması gerektiği bu çizelgede tarif edilmiş. Ben bunu oldukça sadece ve anlaşılır buldum.

Bu yapışkanlı kurulum çizelgesini kaldırdığınızda ise mouse’u açıp kapattığınız bir AÇ/Kapa switch ve birden çok cihaza bağlanmak için kullanacağınız Easy Switch (Farklı Cihazlara Geçiş Yapabilme) düğmesi yer alıyor.

Renklerinden de bahsedelim, MX Master 3s’in Açık Gri ve Grafit olmak üzere iki renk seçeneği ile satışa sunuldu…

Ergonomik Tasarım!

Kutu içeriğini açıp size kutu içeriği detaylarından bahsettikten sonra nihayet kutusundan çıkan MX Master 3S ile ilk temasımızı gerçekleştiriyoruz. Öncelikle henüz herhangi bir kurulum gerçekleştirmeden önce tutuş, kavrama ve ağırlığına bakıyorum. Benim gibi uzun süre kullanımlarda bilekleri ağrı yapan kişiler için bu bakılacak ilk özellik olsa gerek.

MX Master 3S tasarımı gerçekten dikkat çekici ve elimi üzerine koyduğumda tam oturuyor. Başparmak gayet rahat bir pozisyonda sol ve sağ butonları tıklamak için aşırı bir güç harcamama gerek bırakmadığını hemen fark ediyorum. Bu benim için neden önemli onu da kısaca anlatayım?

Özellikle notebook kullanıcılarının kullandığı kompakt yapıdaki mouse’ları bir süre kullandıktan sonra fark ettim ki parmak uçlarımı daha fazla sıkıyorum. Bunun sebebi elimin altın küçük bir mouse olduğunda parmak uçlarımı onun ölçülere göre küçültüm kullanıyorum. Bu da parmak uçlarımın sürekli kasılmasına ve parmak tiplerimin ağrı yapmasına yol açıyor. Bu nedenle gerçek ölçülerde, tıpkı Logitech’in diğer ERGO serisi Mouse’larında olduğu gibi eli kavrayan bir Mouse kullanmak bence çok önemli…

Master 3S’te ise ilk kontrol ettiğim şey bu oldu ve bu tasarımı oldukça beğendim. Uzun süreli kullanımlar için ideal görünüyor.

Logitech MX Master 3S Hızlı Kurulum Nasıl Yapılır?

MX Master 3S’in en önemli özelliklerinden birisi zaten “Tak Çalıştır Özelliği”, ancak bu Tak Çalıştır özelliğini şöyle açıklamak gerekiyor. Yukarıda belirtiğimiz gibi kutu içerisinden Logi Bolt USB Alıcı çıkıyor ancak USB-A port olan bir cihaza bunu bağladığınızda Tak Çalıştır özelliğinden faydalanabilmeniz mümkün oluyor. Mouse’un sistem gereklerine baktığımızda bu konu ile ilgili olarak;

  • Kullanılabilir USB-A yuva
  • Windows 10 veya sonrası
  • macOS®15 veya sonrası
  • Chrome OS™5
  • Linux® 5

Bilgilerine yer verilmiş…

Elbette benim kullandığım Masaüstü bilgisayarımda takar takmaz hemen gördü ve temel fonksiyonları kullanmaya başladım. Bunun başlıca sebebi sistem gereklerinde belirtildiği gibi Windows 10 ve yukarısını kullanıyorum.

Bir de önemli ayrıntı MX Master 3S’in tüm özelliklerinden faydalanmanız için Logi Option+ uygulamasını öncelikler indirip yüklemeniz gerekiyor ve bu benim bilgisayarımda zaten yüklüydü.

Logi Option+ uygulaması: Logitech Mouse ve klavyelerinizi isteğinize göre çalışacak şekilde özelleştirmenizi sağlayarak kullanım performanızı artıran güçlü bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

  • Windows 10 ve üzeri işletim sistemi için buradan indirip yükleyebilirsiniz.
  • Mac OS 10.5 ve üzeri işletim sistemi için buradan indirip yükleyebilirsiniz.

Kuruluma başlıyoruz!

Öncelikle paket üçeriğindeki kutu üzerinde de göreceğiniz http://www.mxsetup.logi.com adresine gidiniz. Bu sayfada Mouse ile cihazınızı nasıl bağlantı yapacağınızı bilmeyenlere nasıl bunu yapacakları anlatılıyor.

Eğer karşınıza gelen bu sayfada, bağlantı da yardımcı ol derseniz, Logitech size bağlantı kurmak istediğiniz cihazın Mouse ve Klavye mi olduğunu soracaktır. Buradan Mouse’u seçtikten sonra, bağlantı şeklinizi USB Alıcı mı? Bluetooh’mu şeklinde bir başka soru ile karşılaşacaksınız. Bu durumda biz USB Alıcıyı seçiyoruz.

Bundan sonrasında ise sizi 3 basit adım bekliyor.

  1. Mouse’un altındaki Açma/Kapama düğmesini Açık konumuna getirmeniz isteniyor
  2. USB alıcıyı bilgisayarınıza veya bağlantı kurmak istediğiniz cihaza takmanız isteniyor.
  3. Sizden Logi Option+’ı yüklemeniz isteniyor. Yukarıda zaten Logi Option+’ı nasıl yüklemeniz gerektiğini anlatmıştım.

 

Şimdi Logi Option+’ı nasıl ayarlayacaksınız ona bakalım!

Logitech Option+’ı açın, ilk olarak karşınıza çıkan ekranda dikkat ederseniz MX Master 3S’in kutudan yüzde 50 şarj ile çıktığını göreceksiniz.

  • Buradan Add Device’a basarak yeni Mouse’umuzu uygulamaya eklemeye başlıyoruz.
  • Select Connection Type kısmında Logi Bolt Receiver seçin ve Mouse’unuzu arayıp bulmasını bekleyin.
  • Bulduktan sonra seçin ve ilgili yönergeleri sadece ileri diyerek onaylayıp, kurulumu kolayca bitirebilirsiniz.

Ancak bu kurulum esnasında bence belirtilemeye değer ilginçlikler vardı. Özellikle uygulamanın yeni cihaz tanımlamak için peşi sıra sağ butona bas, sol butona bas gibi kullandığınız cihazın elinizdeki cihaz olup olmadığını anlaması sağlayan adım vardı ki beni çok şaşırttı.  Tanımlamanın en sonunda hem sağ hem sol mouse butonuna aynı anda basıyorsunuz. Yanlış yaparsanız işlemi tekrar baştan yaptırıyor.

Bir başka beni şaşırtan düğme ise tam da başparmağınız altında olan Gentures düğmesi oldu. Orada öyle bir düğme olacağını hiç tahmin etmemiştim doğrusu.

Bastığınızda Masaüstünüzde açık olan uygulamaları TASK View görünümü olarak görebiliyorsunuz. Kesinlikle deneyin…Oldukça kullanışlı…

 

 

Artık Logi Option+ uygulamınız cihazı gördüğüne göre istediğiniz gibi bu uygulama ile kişiselleştirebilirsiniz.

Logitech MX Mouse 3S’i Farklı Kılan Yeni Özellikleri Nelerdir?

MX Master 3S’i için kullanım deneyimlerimi size özetlemeden önce bu modeli rakiplerinden farklı kılan yeni özellikleri neler onlardanda kısaca bahsetmek istiyorum.

MX Master 3S’in en göze çarpan özelliği, kesinlikle Logitech’in bu modelde kullandığı Sessiz Tıklama Teknolojisi.

Neredeyse her tıklamanız tamamen Sessiz! Kullanmaya ilk başladığınızda bu sessizlik size önce bir garip geliyor. Ancak sonra dünya varmış diyorsunuz. Bu sayede kullanıcıların dikkatleri daha az dağılırken, kullananlar çalışmalarına daha fazla odaklanma şansı elde edebilir. Diğer özellikler ise,

  • Hızlı ve Hassas 8K DPI Sensör: Ürün, 8.000 DPI optik sensör özelliği sayesinde cam yüzeyler dahil, daha hızlı ve hassas kullanım imkanı sunuyor ve Logi Options+ ile izleme hassasiyet oranı ayarlanabiliyor.
  • Ultra Hızlı Kaydırma: MagSpeed Elektromanyetik tekerlek, 1.000 satırlık geçiş hızı sunarak, sessiz ve hassas bir kaydırma deneyimi sunuyor.
  • Üstün Konfor: MX Master 3S, el pozisyonu için en doğal eğim açısını sunarken, hızlı erişim ve hızlı navigasyon için sezgisel kontrollere imkan tanıyan bir konfora sahip.
  • Güçlü Bağlantı: Ürün Logi Bolt ve Bluetooth özelliği sayesinde Windows, macOS, Chrome OS, Linux, iPadOS ve Android dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerine kolaylıkla bağlanabilmeyi sağlıyor.
  • Kolay Kişiselleştirme: Logi Options+ özelliği sayesinde istenilen her eylem kolaylıkla optimize edilebiliyor ve kişiselleştirilebiliyor. Bu özellikle izleme hızı, favori uygulamalar kolaylık değiştirilebileceği gibi önceden tanımlı olan profillere geçiş de rahatlıkla yapılabiliyor.
  • Uzun Pil Ömrü: Uzun pil ömrüne sahip ürün, USB-C aracılığıyla hızlıca şarj edilebiliyor.

Peki Logitech MX Master 3S’i neden tercih etmeliyiz?

  • Logitech Mx Master 3S’i öncelikle uzun süre Mouse kullananlar, kesinlikle tercih edebilir. Elinizin içine oldukça iyi oturuyor ve daha önce belirttiğim gibi üzerindeki tuşlarına basmak için kendinizi sıkmanıza gerek yok, rahatça kullabiliyorsunuz.
  • Hassasiyet ve her yüzeyde çalışan performanslı bir model arayanlar için; bu yeni nesil hassasiyete ve duyarlılığa sahip en hassas Logitech sensörü ile donatılmış (8.000 DPI optik sensör) MX Master 3 size her yerde kullanım rahatlığı getiriyor. DPI’lar üzerinde hassasiyetinize en uygun olanı seçebilir ve iş akışınız ve monitör çözünürlüğünüz için doğru seviyeyi belirleyebilirsiniz. (Mouse’un üzerinde bu DPI seviyelerini rahatça ayalayabildiğiniz bir düğme zaten var.)
  • Ben bu metal tekerleği-scrool’u seviyorum. Zaten Mx Anywhere 3 kullandığım için buna alışkınım. Özellikle bir yazılımcı olarak kod yazarken, kodlar arasında gezinmek bu scrool’u kullanarak oldukça rahat. MX Master ile saniyede 1000 satırı kaydırmak mümkün… MagSpeed elektromanyetik kaydırma ile tek bir pikselde duracak kadar hassas. Üstelik çok sessiz…
  • Sayısız Özelleştirme Seçeneğine sahipsiniz. Bunun için Logitech Option+ uygulamasına gövenebilirsiniz.  MX Master 3S’i neredeyse kullandığınız tüm uygulamalarda tamamen özelleştirilebilirsiniz. (Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Google Chrome, Safari, Zoom ile Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint ve Edge gibi en sevdiğiniz uygulamalar için optimize edilmiş önceden tanımlı özelleştirmeler ile daha hızlı çalışabilirsiniz.)
  • Şarj önemli bir ayrıntı. Tek şarj ile 70 Gün kullanım, üstelik 1 dakika şarj ile 3 saat kullanım ömrü vaat ediyor. Kutudan çıktığında Yüzde 50 şarj ile geldiğine göre yaklaşık 1 ay kutudan çıktığı gibi kullanabilirsiniz diyebiliriz.
  • Çoklu kullanım ve Logitech’in özellikle Logi Bolt USB Alıcısı ile varsayılan olarak gelmesi bir avantaj. Yeni nesil Logi Bolt USB Alıcı, bundan sonraki masaüstü ekipmanlarını tek yerden kontrol edilebilmesi için önemli bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Bu yeni eko sisteme uyumlu şekilde gelmiş olmasını bir avantaj olarak görüyorum.
  • Easy Switch özelliğiyle ise, birden fazla cihaz için bu Mouse rahatlıkla kullanabileceğinizi gösteriyor.
  • MX Master 3S kendi Logitech serisinde Baş Parmak Tekerleği olan tek 8.000 DPI destekli model olarak karşımıza çıkıyor. Bu onu diğerlerinden biraz daha farklı yapıyor.

 

Logitech MX Master 3S Fiyatı Nasıl? Peki Satın Alınır mı?

Şu anda MX Master 3S’in satış fiyatları 2500 TL bandında, bir önceki MX Master 3 Modeli ise 1700 TL bandında. Bu fiyatlar bu profesyonellikte bir Mouse modeli için kesinlikle tercih edilebilir bir fiyat seviyesi…

Hali hazırda selefi olan MX Master 3 bile kullanıyor olsanız, öncelikle 8.000 DPI’lık bir hassasiyet sizin işleriniz içinde gerçekten önemliyse; bu modele geçmemeniz için bir sebep yok. Logitech’in kutusunda BOLT USB alıcısıyla gelen bir modeli olması da önemli bence. Logitech’in BOLT Teknolojisine ciddi bir yatırım yaptığı biliyoruz.

Ayrıca ben özellikle bileklerimde uzun süre kullanımlarda ciddi ağrılar hisseden biriyim. MX Master 3S kullandığımda kendimi ve bileğimi daha rahat hissettim. Benim için bu bile başlı başına bir satın alma sebebi…

Özetle,

Benzersiz tasarımı, kullanım rahatlığıyla, hali hazırda 2500 TL bandında olan bu yeni MX Master 3S‘i ben rahatlıkla sizlere tavsiye ediyorum. Kullanırken pişmanlık duymayacağınız bir model kesinlikle…