Sosyal Medya

Donanım

Yeni MacBook Pro’da neden FACE ID Yok? Apple’ın Açıklaması Saçmalık!

Touch ID'nin bir dizüstü bilgisayarda Face ID'den daha iyi olduğunu söylüyor. Yeni MacBook Pro'da neden FACEID Yok?

Yeni MacBook Pro’da neden FACEID Yok?

Apple’ın MacBook Pro’da Face ID olmaması ile ilgili yaptığı açıklama tam bir saçmalık…! Hemen en son söylenmesi gereken şeyi ilk önce söyleyeyim, şirket, Touch ID’nin bir dizüstü bilgisayarda Face ID’den daha iyi olduğunu söylüyor… İşte detaylar…

Bir çok kullanıcı ve teknoloji yazarı gibi bende Apple’ın yeni MacBook Pro’larında kullanılan “Çentik” ile ilgili olarak artık bir şeyler kaleme almamayı düşünüyordum ancak Apple bu konuda bir şeyler yazmak için bize sürekli bir malzeme vermeye devam ediyor.

Çentiği ilk gördüğünüzde muhtemelen bir çok kullanıcı gibi akıllı telefonlarda gördüğümüz FACE ID özelliğinin MacBook Pro’lara taşındığını düşündünüz. Görünüşe göre bu beklenti Apple tarafından karşılanmayarak bir hayal kırıklığı yarattı zira bu çentiğin arkasında bir FACE ID özelliği yok… Peki Sebep ne?

Özellikle yeni gelecek MacBook Air’de de bu anlamda bir çentikli ekran kullanılacağını düşünürseniz, bu hareket aslında gereksiz bir ekranı küçültme kararı olmuş gibi. Bununla birlikte, çentiğin büyüklüğü ve Face ID’nin daha uygun bir teknoloji olduğu gerçeği göz önüne alındığında, bir Face ID uygulamasının yalnızca bir zaman meselesi olduğunu farz edebilirdik ki Apple’ın açıklaması tüm bu beklentilerin aslında yanlış olduğunu gösterdi….

Apple MacBook Pro’da FACE ID özelliği için farklı düşünüyor!

Apple’ın açıklamasına göre, en azından Touch ID’yi seçmelerinin nedeni yukarıdaki gerekçelerden tamamen farklı. TNW’den Joanna Stern, MacBook Pro incelemesi için birkaç Apple yöneticisiyle röportaj yaptı ve temelde Touch ID’nin bir dizüstü bilgisayarda daha kullanışlı olduğu tarafına söylendi zira … elleriniz zaten klavyede gibi bir gerekçe gösterilmiş. Bende bu açıklamaya takmış durumdayım… Ne demek “Elleriniz zaten klavyenin üzerinde?”

Gerekçe bu ve bu gerekçe ile Apple FACE ID özelliğini bu yeni cihazlarına koymaya gerek görmüyor… Aklıma ilk olarak Peki Akıllı telefonlarda ellerimiz nerede demek geliyor ?

Tamam telefonumda tek adımlı bir işlem olduğu için parmak izi sensörünü bende tercih ediyorum; iPhone’da, bana hiç mantıklı gelmeyen FaceID ile ekran kilidini açtıktan sonra cihaza erişmek için yine bir ilave hareket yaparak yukarı kaydırmanız gerekiyor o ayrı…

 

Gelin görün ki ,

Windows Hello donanımlı sayısız cihazda bulunan Windows’ta yüz tanımayı kullanan hemen hemen herkesin size size söyleyeceği gibi, yüz tanıma bir dizüstü bilgisayarda çok kullanışlı… Windows bile yapmış hemşerim…

Elbette FACE ID’yi kullanmak için cihazın karşısında olma gerekliliği var. Yine de bilgisayarın karşısına geçerek oturduğunuzda bilgisayarın açılması aslında telefondan çok daha fazla gerekli ve iyi bir özellik. Bunu Windows Hello cihazlarından bir çok kullanıcı deneyimledi zaten…

Ayrıca Apple’ın iddia ettiği gibi bilgisayarına başına geçildiğinde ilk ulaşılan şey klavyeden daha ziyade “mouse” oluyor bence..

Tüm bunları görmezden gelsek bile, Apple’ın kendi mantığına göre Face ID, yüzünüz zaten masaüstü bilgisayar ekranın tam önünde olduğundan, en az Touch ID kadar kullanışlı olmalı… Bir çok insan için şifre kullanmak bile yeterli aslında farkındayım. Ancak Apple’ın yaptığına gerekçe olarak “daha kullanışlı” demesi insanın gerçekten hoşuna gitmiyor. Kendi teknolojilerine bir anlamda ihanet ediyorlar…

Peki Apple daha mantıklı gerekçeler sunamaz mıydı?

Apple bana göre daha gerçekçi bir neden sunabilirdi. Zira FACEID teknolojini kullanmak için zaten giderek incelen ekran kalınlıklarının arasında bir boşluk yaratmak zor olabilir. Bu bile başlı başlına bir gerekçe olabilir. Ayrıca bir akıllı telefon kalınlığı kadar bir ekran kalınlığı bir MacBook Pro’da zaten bulunmuyor. iFixit tarafından sökülen iPhone 13’te kullanılan FACEID modülünün kalınlığı da dikkate alındığında MacBook Pro’da bunu kullanmak gerçekten imkansız hale geliyor.

Sırf bu nedenle bile Apple daha mini bir FACE ID modülü geliştirmek zorunda kalacaktı ki bence kolaya kaçtı ve onun yerine TOUCH ID’yi kullanmayı tercih etmiş gibi görünüyor.

Bir iMAC 2021’de ise bu modülü yerleştirmek için bir çok alan var ama ona da koymadıklarına göre gerçekten FACE ID’yi bu cihazlarda gelecekte de düşünmüyor olabilirler.

Belki de bir sonraki cihazlarda bunu yeni bir özellik olarak satmayı düşünecekler, bu da olabilir!

Şöyle sakince düşündüğümüzde ise yeni MacBook Pro‘yu ve onun gösterişli yeni çiplerini yeniden tasarlamak için harcanan tüm para göz önüne alındığında, Apple’ın Face ID’nin şu anda uygulanmasının çok pahalı olduğunu bulması da mümkün. Web kamerasının da Apple’ın güvenlik standartlarına uygun olmaması bir başka sebep olabilir (iPhone’daki selfie kamerası 12MP ilen , 1080P kamera için 2MP olması gibi).

Kesin olan bir şey var, yukarıda saydığım tüm bu nedenler bile Apple’ın gerekçe gösterdiği “Elleriniz Zaten Klavyenin Üzerinde” saçmalığından çok daha gerçekçi…

Bana göre, Apple daha fazla para kazanmak uğruna bu yeni MacBook Pro’da bu özelliği bilerek kullanmadı. Er yada geç bu özelliği bu cihazlara ekleyecek ve bunu yeni bir özellik olarak bize pazarlayacak… Bunu hep birlikte göreceğiz.