Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yeni Ultra Beyaz Boya, klima ihtiyacını azaltabilir! Gezegeni’de kurtarabilir!

Beyaz evler genellikle sıkıcı kabul edilir, ancak gezegeni de kurtarabilirler. Dünyamız karbon salınımı yüzünden bir anlamda yavaş yavaş ölüyor... İklim sorunun ne derece önemli olduğunu gittikçe değişen mevsimler ve koşullarından bizzat yaşayarak görüyoruz. 

Ultra beyaz boya, klima ihtiyacını azaltabilir

Beyaz evler genellikle sıkıcı kabul edilir, ancak gezegeni de kurtarabilirler. Dünyamız karbon salınımı yüzünden bir anlamda yavaş yavaş ölüyor… İklim sorunun ne derece önemli olduğunu gittikçe değişen mevsimler ve koşullarından bizzat yaşayarak görüyoruz. 

Bilim adamları da çeşitli alanlarda yaptıkları çalışmalarla bu soruna çözüm üretmeye çalışıyor. Olay sadece fosil yakıtlı araçlardan elektrikli araçlara geçmeyle çözülecek gibi de görünmüyor.

USA Today‘de bugün yer alan habere göre, Purdue Üniversitesi araştırmacıları, kızılötesi ısı üretirken güneş radyasyonunun yüzde 98,1’ini yansıtan ultra beyaz bir boya geliştirdiler (bu oranla Guinness Dünya Rekoru’nu da kazanmış oldular).

Yeni boya, yüzeyi ortamdan daha soğuk bıraktığından (normal boya yüzeyi ısıtır), bazı durumlarda klimanın yerini alabilir. Yani bu Ultra Beyaz Boya, yaklaşık 93 metrekarelik ( 1000 sq ft.) bir alan için 10 kW’lık bir soğutma gücü üretir. Tipik bir ev AC ünitesinden daha fazlası.

Isıyı yansıtmak için yapılmış mevcut çok özel boyalar var, ancak bunlar güneş ışığının yüzde 90‘ından fazlasını yansıtmaz ve yüzeyleri soğutamaz. İşin püf noktası, kozmetiklerde ve fotoğraf kağıtlarında sıkça gördüğünüz bir bileşik olan yüksek oranda baryum sülfatı değişen parçacık boyutlarında kullanmakta. Daha geniş boyut aralığı, ışık spektrumunun daha fazla dağılmasına yardımcı olur ve böylece daha fazla güneş ışığını yansıtıyor.

Bu yeni Ultra Beyaz Boyanın henüz kullanılabilir bir ürün olarak ticarileşmesi biraz zaman alabilir. Ancak iklim krizi ile ilgili her türlü çözüm tahmin edilenden çok daha hızlı günlük hayatımıza girebilir.

Üniversite hali hazırda, boyayı seri üretmek ve satmak için bir şirketle birlikte çalışmaya başladılar ve şimdiden bir patent başvurusunda bulundular. Elektrik faturasının azaltırsa iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabilir.

Özellikle bol güneş ışığı alan sıcak bölgelerde bazı evlerde klima ihtiyacını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Bu, emisyonları ve güç tüketimini azaltabilir ve sıcak yaz günlerinde size biraz para da kazandırabilir. 🙂 Güzel iş…