Sosyal Medya

Genel

Yenilenmiş Cep Telefonu Nereden Alınır? Garantisi Var mı?

Özellikle son dönem gördüğümüz elektronik cihaz fiyatlarındaki artışlar ise tüketicileri ikinci el tarafına yöneltmiş durumda. Hâl böyle olunca başta işin güvenlik tarafı olmak üzere, yenilenmiş ikinci el cihazların tüketiciler tarafından neden tercih sebebi olduğunu? elbette garanti süreçlerinin nasıl çalıştığını merak ettik. Tüm bu sorularımızı işin uzmanı GoPlus & Arena Genel Müdür Yardımcısı Tolga İldaşer ile konuşma fırsatı yakaladık. Kendilerine sorularımızı yanıtladıkları için öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. İşte Yenilenmiş ikinci el cep ile ilgili kafamızdaki soruların cevapları...

Yenilenmiş Cep Telefonu Nereden Alınır? Garantisi Var mı?

Yenilenmiş cep telefonu deyince aklımıza ilk gelen markalardan biri haline gelen GoPlus & Arena Pendik’teki 16.000m2’lik modern tesisi cep telefonu, tablet ve hatta bilgisayarına kadar teknolojik ürünlerin yenilenip tekrar ülke ekonomisine kazandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Özellikle son dönem gördüğümüz elektronik cihaz fiyatlarındaki artışlar ise tüketicileri ikinci el tarafına yöneltmiş durumda. Hâl böyle olunca başta işin güvenlik tarafı olmak üzere, yenilenmiş ikinci el cihazların tüketiciler tarafından neden tercih sebebi olduğunu? elbette garanti süreçlerinin nasıl çalıştığını merak ettik. Tüm bu sorularımızı işin uzmanı GoPlus & Arena Genel Müdür Yardımcısı Tolga İldaşer ile konuşma fırsatı yakaladık. Kendilerine sorularımızı yanıtladıkları için öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. İşte Yenilenmiş ikinci el cep ile ilgili kafamızdaki soruların cevapları…

1. Yenilenmiş ikinci el cep telefonu nasıl bir süreçten geçiyor? Garanti sisteminiz bulunuyor mu?

Teknolojik ürünlerin ileri dönüşüm sürecini, Pendik’te 16.000m2’lik modern tesisimizde, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği lisansa tabi olarak titizlikle gerçekleştiriyoruz. Süreç, cep telefonu, tablet ve laptop gibi elektronik ürünlerin özenle değerlendirilmesi ile başlıyor. Değerlendirme sonrasında ise yenileme işlemleri uygulanarak, satışa uygun hale getiriliyor. Bu süreçte en önem verdiğimiz nokta, tüketicinin güvende hissetmesi. Bu nedenle, tüm yenilediğimiz cihazlara 12 ay süre ile GoPlus garantisi veriyoruz. Ayrıca, satın alınan ürünlerin 14 gün içerisinde koşulsuz iade edebilme hakkını da saklı tutuyoruz.

2. Yenilenmiş ikinci el cep telefonu alırken nelere dikkat edilmesini önerirsiniz?

Yenilenmiş ürün alırken en belirleyici faktör, ürünün garanti kapsamında olup olmaması. Garantili bir ürün, olası bir sorunla karşılaşıldığında destek alabilme olanağı sunar. Bu nedenle en az 12 aylık garantisi bulunmayan hiçbir yenilenmiş ürünün alınmasını önermiyoruz.  Bunun yanı sıra, yenilenmiş ürünün hangi tesislerde ve hangi standartlarda yenilendiğine dikkat edilmeli. Özellikle, Türk Standartları Enstitüsü tarafından “TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi” almış ve Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından “Yenileme Merkezi” olarak belirlenmiş firmaların tercih edilmesi gerekiyor.

3. 2023 yılı, yenilenmiş ikinci el cep telefonu pazarı sektörü açısından nasıl geçti?

Enflasyon, yüksek kur, artan hammadde maliyetleri dolayısıyla sıfır cep telefonlarının fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Bu nedenle, tüketiciler daha uygun maliyetli bir seçenek bulmaya yöneldi ve 2023 yılı, yenilenmiş ikinci cep telefonu pazarının büyüdüğü bir yıl oldu. Özellikle gençlerin, artan sıfır telefon fiyatları karşısında büyük bir ilgi gösterdiği ikinci el cep telefonu satışları, geçen yıla göre, yüzde 60 seviyesine ulaştı. 2022 yılında 5 milyon adet yenilenmiş cep telefonu satışı gerçekleşirken, bu yıl satış miktarı 6 milyonu aştı. Ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla bu büyüme ivmesinin 2024 yılında da devam edeceğini düşünüyorum.

4. Goplus’ın gelecek dönem hedeflerini öğrenebilir miyiz?

GoPlus olarak temel misyonumuz, kullanıcıların kullanılmış cihazlarını çevresel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle satmalarını sağlayarak, insanlar ve teknoloji arasında köprü kurmak. Bu bağlamda, “Yenilenmiş ikinci el ürün” algısını “Yenilenmiş ürün” olarak değiştirmeye çalışıyor, tüketicilere daha kaliteli ve güvenilir bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Bu misyonu hayata geçirebilmek için tecrübeli ekibimiz ile birlikte, cihazların yenileme süreçlerini en üst standartlarda gerçekleştiriyoruz. İlerleyen dönemde, sürdürülebilirliği destekleyerek Türkiye’de yenilenmiş ürünler konusunda piyasa lideri olmayı hedefliyoruz. Bu vizyon doğrultusunda, Arena’nın gücü ile birlikte daha fazla insanın teknolojiye uygun fiyatlarla ve güvenilir bir şekilde erişimini sağlamak, ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Geçmişte farklı kanallardan 1 milyon üzerinde telefon toplayan bir marka olarak, tecrübeli ekibimiz ve Arena’nın gücü ile birçok başarıya imza atmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

5. Sektörün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

İlerleyen dönemde sürdürülebilirlik algısı, teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm gibi faktörlerle birlikte, yenilenmiş ikinci el cep telefonu satışlarının, sıfır cep telefonu satışlarını geçeceğini düşünüyorum. Araştırmalara göre; 2022’de dünya çapında satılan 251 milyon adet yenilenmiş akıllı cep telefonunun, 2027’de 460 milyona çıkması öngörülüyor. Türkiye’de ise önümüzdeki 2-3 yıl içinde akıllı telefonların yaklaşık %30’unun ekonomiye geri dönmesi bekleniyor.