Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yerli AMOLED Ekran İçin Düğmeye Basıldı!

Türkiye artık kendi AMOLED ekranını üretecek. TÜBİTAK ilk yerli AMOLED ekranı üretmek için çalışmalara başladı.

Türkiye artık kendi AMOLED ekranını üretecek. TÜBİTAK ilk yerli AMOLED ekranı üretmek için çalışmalara başladı.

Türkiye teknoloji alanında gerçekleştirdiği atılımlara bir yenisini daha ekledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’ın ilk yerli AMOLED ekran için çalışmalara başladığını açıkladı.

Işık, TÜBİTAK’ın AMOLED ekran çalışmalarına geçtiğimiz Mart ayında başladığını belirterek bu alanda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.

amoled_01

Yerli Üretim AMOLED’in İlk Müşterisi Hazır

TÜBİTAK’tan konu ile ilgili şöyle bir açıklama yapıldı;

“AMOLED ekranlar, kendinden ışıma, görüntüleme hızı, geniş görüş açısı, ince ve hafif olmaları ve esnek alt taban üzerine uygulanabilirlik gibi LCD ekranlara kıyasla birçok avantaja sahiptirler. Bunların dışında AMOLED teknolojisinde LCD’lerdeki gibi arka plan aydınlatmaya ve filtrelemeye gerek duyulmadığı için enerji verimliliği yüksektir.

TÜBİTAK-MAM-ME Fotonik Teknolojiler Grubu, Türkiye’de ilk defa OLED ekran prototipi için Ar-Ge çalışmalarına başlamış ve bu çalışmaları hızlandırarak AMOLED ekran prototip üretimini hedefleyen projeye dönüştürmüştür. Bu bağlamda, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (ARDEB-KAMAG 1007 Programı) kapsamında desteklenen, Enerj ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Müşterisi Kurum (MK) olarak üstlendiği, Dr. Salih DABAK’ın yöneticiliğini yaptığı, “113G035” numaralı ve “320*240 Piksel RGB AMOLED Aviyonik Ekran Geliştirilmesi” isimli proje 01 Mart 2015 tarihinde başlamıştır.

Söz konusu projenin açılış toplantısı, MK, KAMAG temsilcileri, Proje İzleme Komitesi, Strateji-Teknoloji Geliştirme Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Murat Makaracı, Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Metin Usta, enstitü yöneticileri ve proje ekibinin katılımıyla, 17 Nisan 2015 tarihinde Malzeme Enstitüsü’nde gerçekleştirilmiştir. Toplantı, proje yöneticisi Dr. Salih DABAK’ın proje hakkında genel bilgileri içeren sunumuyla başlamış, KAMAG ve MADES tarafından hazırlanan proje izleme ve değerlendirme, mali konular gibi 1007 mevzuatlarını konu alan sunumlarla devam etmiştir.”

amoled_03

Çalışmalar Devam Edecek

TÜBİTAK’ın ürettiği AMOLED ekranlar 320*240 Piksel olacağı için piyasadaki 2K’ya varan AMOLED ekranlarla yarışması mümkün olmayacaktır. Bu projeye başlanırken mevcut durumun da göz önünde bulundurulduğunu belirten yetkililer, TÜBİTAK’ın yerli AMOLED ekranı rekabet edecek seviyeye getirene kadar ürettiği ürünlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından satın alınacağı açıkladılar. Yani TÜBİTAK rekabet edebilecek seviyeye gelene kadar yaptığı yatırımlar ve harcanan emekte boşa gitmiş olmayacak.