Şubat 21, 2026




YKS’ye hazırlıkta son 4 ay için 5 öneri: “Süre değil, sistem belirleyici”

YKS’ye hazırlıkta son 4 ay için 5 öneri: “Süre değil, sistem belirleyici”

 

YKS hazırlığında son dört aya girilirken uzmanlar, adayların en sık hatasının “daha çok çalışmak” zannedilen dağınık tempo olduğunu, asıl farkı ise düzenli rutin, yoğun soru pratiği ve deneme analiziyle kurulan sistemin yarattığını vurguluyor. Bu dönemde başarıyı motivasyon değil, ölçülebilir ve sürdürülebilir çalışma düzeni belirliyor.

Eğitim uzmanı Adem Bican, 2026 YKS’ye hazırlık sürecinde adayların en sık yaptığı hatanın “daha çok çalışmayı” tek başına çözüm görmek olduğunu belirterek, son dört ayda başarıyı belirleyen unsurun düzenli rutin, yoğun soru pratiği, deneme analizi ve dikkat yönetimi olduğunu söyledi.

Bican, YKS hazırlığında bu dönemin “yüksek tempo”dan çok ölçülebilir ve sürdürülebilir bir çalışma düzeni gerektirdiğini ifade ederek, “Çalışmayı motivasyona bağlamak süreci kırıyor. Önemli olan, her gün aynı saatte masaya oturmayı refleks haline getirmek.” değerlendirmesinde bulundu.

SÜREKLİLİK HEDEFLENMELİ

“Rutin” başlığının bir irade meselesi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Bican, alışkanlık oluşumuna ilişkin araştırmalarda bir davranışın otomatikleşmesinin ortalama 66 gün gibi bir süreye işaret edebildiğini hatırlatarak, “Kısa vadeli heves yerine süreklilik hedeflenmeli.” dedi.

KONU SORU-DENGESİ

Çalışma yönteminde ikinci başlığın “konu-soru dengesi” olduğunu belirten Bican, konu anlatımına uzun zaman ayırıp soru çözmeyi erteleyen adayların sınavın istediği uygulama refleksini yeterince geliştiremediğini savundu. Bican, bu nedenle “konu kısa, soru uzun” yaklaşımını benimsediklerini ve adayların soru pratiğini artırması gerektiğini dile getirdi.

Deneme sınavlarının yalnızca puan değil, “gelişim verisi” olarak ele alınması gerektiğini belirten Bican, her denemenin ardından kısa bir analiz yapılmasının önemine dikkati çekti. “Deneme sonrası 15 dakika ayırıp dört başlıkta not çıkarın: konu, zaman, hata türü, psikoloji. Analiz yoksa deneme tekrara dönüşür.” ifadelerini kullandı. Bican, bilişsel psikoloji alanında yapılan çalışmaların da “kendini test etmenin” uzun vadeli hatırlamayı güçlendirebildiğine işaret ettiğini kaydetti.

Zayıf konu önceliğine de değinen Bican, “Çok soru çıkan ve zayıf olunan alan ertelenemez. Haftalık zamanın anlamlı bir kısmı bu başlıklara ayrılmalı.” dedi.

DÜZENLİ UYUMAYA GAYRET EDİN

Bican, hazırlık sürecinde performansı düşüren “görünmez etkenler” arasında telefon kullanımı ve düzensiz uykunun öne çıktığını belirterek, çalışma bloklarında telefonun görüş mesafesinde olmaması ve uyku saatlerinin mümkün olduğunca sabitlenmesi gerektiğini söyledi.

Bican, adaylara “başlamak” için üç adım önerdi: “Yarın için sabit çalışma saatini belirleyin, bu hafta bir deneme çözüp kısa analiz yapın ve zayıf konu listenizi çıkarıp yoğunluğu bu alanlara kaydırın.”