Sosyal Medya

Otomobil

Yok Artık Yerli Otomobil Cadillac BLS Çıktı!

Yok Artık Yerli Otomobil Cadillac BLS Çıktı!

Sosyal Medya’da , yazılı ve görsel basında günün olayı Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın ilk görselini açıkladığı yerli otomobil oldu.

Bakan Işık yerli otomobil’in 3 prototipinin ilk görselini yayınlar yayınlamaz otomobil tutkunlarının ve otomobil ile ilgili tüm gazetecilerin ağır eleştiri yazıları ile karşı karşıya kaldı.

Yerli Otomobil Cadillac BLS’nin Kopyası mı?

Bu Yerli Otomobil

Yerli otomobil o markanın kopyası iddiası olay oldu

Bu da Cadillac BLS’nın dış görünümü

Yerli otomobil o markanın kopyası iddiası olay oldu_3

Peki İç Tasarımda Durum Ne?

Yerli Otomobil

Yerli otomobil o markanın kopyası iddiası olay oldu_1

Cadillac BLS iç görünüm.

Yerli otomobil o markanın kopyası iddiası olay oldu_4

Görüldüğü gibi aynı olmadığını söylemek imkansız.

Peki Yerli Otomobil Ne Zaman Çıkacak?

Bakan Işık 2016 ‘da her türlü yol koşullarına göre testlerin yapılacağını ve 30-40 araç üretmeyi düşündüklerini söyledi. Ayrıca 2019 yılı sonuna kadar seri üretime geçmeyi planladıklarını söyledi.

Yerli otomobil o markanın kopyası iddiası olay oldu_2

Bu fotoğrafta ise Cadillac Logosunun Kapatıldığı dikkat çekiyor.

Peki Bu işin Hikayesi Ne ? Yerli Otomobil’den Beklentimiz Bumuydu Yani ?

İlk olarak yerli otomobilin resimlerini görenlerin küçük çaplı bir şok yaşadığını belirtmek gerekir. Dışı kamuflajlı olsa da otomobil meraklıları aracın ‘Cadillac BLS’ olduğunu hemen anladı.

Peki olayın Cadillac bağlantısı ne ?
TÜBİTAK’ın 3 yıl önce iflas edip, Çinlilerin bünyesine giren İsveçli Saab’la çalıştıklarını ve 9-3 modeli üzerinde geliştirilen elektrikli araç prototipinin üzerinde çalıştıklarını duymuştum ama aracın Saab tarafından İsveç’te yine 9-3 platform üzerinde geliştirilen 2006 model Cadillac BLS olacağını inanın ben bile tahmin edememiştim. Bilmeyenler için bağlantıyı şöyle aktarayım; Cadillac ve Saab, Amerikan General Motors’un (GM) bünyesindeki iki markaydı. 2006 yılında Cadillac Avrupa pazarında daha etkili olmak için Saab’la birlikte 9-3 platformunda BLS modelini geliştirdi ve İsveç’te üretmeye başladı. Yani Cadillac BLS ve 9-3 aynı araç. Bakın Işık’ın açıkladığı fotolarda da aracın önden Cadillac arkadan Saab 9-3 olduğu anlaşılıyor. Göstergelerde de orta konsol Cadillac, sol gösterge paneli Saab 9-3’ten alınmış. Saab bu araçı ürettikten kısa bir süre sonra iflas etti , GM de hisselerini sattı. BLS modeli de Avrupa’da başarılı olamayınca tarih oldu.

Yani görünen o ki, iflas eden bir şirketin modeliyle, tarih olan bir modelin kalıplarını almışız ve yerli oto yapmışız. İşte dün Bakın Işık’ın gösterdiği kamuflajlı araç, Cadillac’ın Avrupa’da başarı elde edemeyen BLS modeliyle Saab 9-3’ün karışımından başkası değil. O yüzden dün sosyal medyada, “Yerli otomobilimiz meğer ‘Milli Cadillac’mış’ yorumları yapıldı.

Hurriyet