TeknoTalk

YouTube Reklamları Bilgisayarınızı Kripto Para Madenine Çevirebilir

Bilgisayarınızı Bitcoin Madenine Çeviren YouTube Virüsü Ortaya Çıktı

Bilgisayar korsanları kripto para çıkarmak için herşeyi yapıyor.Bilgisayarınızı Bitcoin madenine çeviren Youtube virüsü ortaya çıktı.

Dijital güvenlik şirketi Trend Micro, siber korsanların Coinhive isimli JavaScript kodunu yerleştirdikleri YouTube reklamlarıyla kullanıcıların bilgisayarlarını kripto para madenciliği için kullandıklarını açıkladı.

YouTube videolarını izleyen masum kullanıcılarının kaynaklarını tüketen bu virüsün varlığında rahatsız oldu. Sosyal medyada bir çok kullanıcının virüs koruma programlarının video izlerken kırmızı bayrakla uyarılar aldığının ortaya çıkmasından sonra, söz konusu sıkıntının kaynağı bu hafta belirgenleşmiş oldu.

Coinhive adı verilen bir javascript kodunun; video izleyicisinin CPU’sunu ele geçirerek, izleyicinin işlemci gücünü kripto mayını çıkarmakta kullandığı ortaya çıktı.

Siber korsanların YouTube kullanıcılarının bilgisayarlarını Bitcoin’in başını çektiği kripto paraların madenciliğinde kullandıkları ortaya çıkt.

Uluslararası Siber güvenlik şirketi Trend Micro yayımladığı notta, siber korsanların Coinhive isimli JavaScript kodunu yerleştirdikleri YouTube reklamlarıyla kullanıcıların bilgisayarlarını kripto para madenciliği için kullandıklarını; Bu kodun kullanımının özellikle hafta başında giderek arttığını YouTube’un reklam hizmetinin kötü amaçla kullanıma maruz kaldığını doğruladı.

Saldırganlar Google’ın DoubleClick hizmetini kötüye kullandı. 

Buna göre Google reklamlarına sızdırılan kod, YouTube’un yanı sıra Google reklamlarının gösterildiği tüm sitelerde kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçirmek için kullanılıyor. Trend Micro bu saldırılardan en fazla etkilenen ülkeleri ise Japonya,Fransa, Tayvan, İtalya ve İspanya olarak açıkladı.

Google, Cuma günü Ars Technica’ya verdiği demeçte, “bu olaydaki reklamların iki saatten kısa süre içinde engellendiğini ve kötü amaçlı reklamların platformlarımızdan hızlı bir şekilde kaldırıldığını” belirterek kriptojack tehdidini doğruladı.

YouTube Reklamları Bilgisayarınızı Kripto Para Madenine Çevirebilir

COINHIVE NEDİR?

Coinhive, gizlilik özellikleriyle dikkat çeken ve bu nedenle siber suçlular tarafından sıkça tercih edilen Monero isimli kripto paranın madenciliğinde kullanılan bir JavaScript kodu.

Trend Micro, JavaScript kodunun işlemci günün yüzde 80’ini kripto para madenciliği için kullandığına dikkat çekti. Google ise söz konusu reklamlara karşı harekete geçtiğini duyurdu.

COINHIVE için NE Yapılabilir?

Güvenlik uzmanları söz konusu saldırılardan korunmak isteyenlere web tarayıcılarında JavaScript’i devre dışı bırakmalarını önerdi.

Mashable


YouTube Reklamları Bilgisayarınızı Kripto Para Madenine Çevirebilir
Exit mobile version