Sosyal Medya

Yazılım

1 Temmuz 2022 tarihine kadar zorunlu e-fatura geçişleri için limitler değişti

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “E-fatura kesen işletmeler için satış, tahsilat gibi çok sayıda süreç hızlıca gerçekleşiyor. Zorunluluk kapsamına girmeseler bile e-dönüşüme adım atmalarını tavsiye ediyoruz.” önerisinde bulundu.

1 Temmuz 2022 tarihine kadar zorunlu e-fatura geçişleri için limitler değişti

E-dönüşüme Hızlı Ayak Uydurmanın Yolu E-faturadan Geçiyor…

Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı değişikliklerle e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitlerini aşağı çekerken, e-faturaya geçmesi gereken sektörlere de yenilerini ekledi.  E-ticaret yapanlar için de e-faturaya zorunlu geçiş şartları değişti. DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “E-fatura kesen işletmeler için satış, tahsilat gibi çok sayıda süreç hızlıca gerçekleşiyor. Zorunluluk kapsamına girmeseler bile e-dönüşüme adım atmalarını tavsiye ediyoruz.” önerisinde bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elektronik belge kullanımının artmasını amaçlayarak 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yeni bir değişiklik yaptı. 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, e-fatura ve e-arşiv geçiş zorunluluğu için belirlenmiş ciro limitleri aşağıya çekildi. Buna göre, geçtiğimiz yıllarda 10 milyon lira olan brüt satış hasılatı 2019 yılında yayınlanan tebliğ ile 5 milyon liraya düşürülmüştü. Yapılan son güncelleme ile bu rakam bir kez daha düşürülerek,  2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon lira, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon lira ve üzeri olan mükellefler zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapacak. Yeni kararla aynı zamanda e-faturaya geçmesi gereken sektörlere de yenileri eklendi.

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay;

Yeni kararları değerlendiren DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay;

“E-dönüşüm işletmelere hem maliyetlerden, hem de zamandan tasarruf edebilme imkanı sağlıyor. Günümüzde bir matbu faturanın gönderim maliyeti oldukça yüksekken, e-fatura gönderen işletmeler için maliyetler düşük oluyor. Aynı şekilde e-fatura, normal faturaya göre çok daha kolay oluşturulup gönderilebiliyor. Hatta bulut teknolojisi ile istenilen her yerden, mobil cihazlar üzerinden e-fatura hazırlayıp göndermek de mümkün oluyor. Elbette e-fatura kesen işletmeler için satış, tahsilat gibi çok sayıda süreç de hızlıca gerçekleşiyor. DİA Yazılım olarak bu yüzden işletmelere zorunluluk kapsamına girmeseler bile e-dönüşüme adım atmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Hızla büyüyen e-ticaret için de şartların değiştiğinin altını çizen Onay, “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ndeki değişiklik ile birlikte e-ticaret de dahil olmak üzere e-fatura kullanıcılarının kapsamı genişletildi. Buna göre 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon lira, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçişleri zorunlu oldu. Diğer bir yandan biliyoruz ki, e-dönüşüme ilk adımı atacak işletmeler için bazı donanım maliyetleri göz korkutucu olabiliyor. Yüzde yüz bulut teknolojisini kullanan bir yazılım seçilmesi halinde, donanım yatırımı yapmadan kullanım sağlanabiliyor. İnternetin olduğu her yerden ister mobil, ister masaüstü cihazlardan kolayca kullanmak da mümkün oluyor. Bu yüzden zorunluluk kapsamına yeni giren işletme ve KOBİ’lerimize e-dönüşümü içtenlikle tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

DİA Yazılım’ın Gelirler İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış hem ERP hizmeti, hem de e-fatura entegratörlük hizmeti veren çok az firmadan biri olduğunu da vurgulayan Onay, “Direkt kullandıkları muhasebe yazılımı üzerinden üyelerimize e-devlet süreçlerinde destek oluyoruz. E-irsaliye ile ürünleri sevk edebiliyor, e-arşiv ile son kullanıcıya, e-fatura ile bir e-fatura mükellefine resmi belgelerini tamamen dijital bir altyapı ile elektronik ortamda iletebiliyorlar. Bir nevi mal alım faturası işlevi gören e-müstahsil makbuzu da bu süreçlere dahil oluyor. Zorunlu e-faturaya geçiş dönemi işletmeleri maddi ve manevi asla korkutmamalı.” dedi.