Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

3D Filmler Beyni Geliştiriyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma 3 boyutlu filmlerle ilgili bazı enteresan bilgileri su yüzüne çıkardı. Beyne zararlı olduğu iddia edilen 3D filmler, meğerse beyni geliştiriyormuş

İngiltere’de yapılan bir araştırma 3 boyutlu filmlerle ilgili bazı enteresan bilgileri su yüzüne çıkardı. Beyne zararlı olduğu iddia edilen 3D filmler, meğerse beyni geliştiriyormuş

Günümüzde vizyona giren filmlerin bir çoğunda artık üç boyut opsiyonu da mevcut. Özellikle Hollywood yapımı olarak tabi ettiğimiz filmlerin hemen hemen hepsinin üç boyutlu olarak vizyona girmesine artık alıştık.

Sinema severlerin de bileceği üzere üç boyutlu filmler iki şekilde karşımıza çıkıyor. Birincisi 3D kameralarla çekilen ve üç boyut hissini daha iyi yaşamamızı sağlayan filmler, ikincisi ise normal kameralarla çekilip, sonradan çeşitli programlar vasıtasıyla 3D formatına çevrilen filmler.

Genelde sonradan 3D formatına çevrilen filmlerde, üç boyut olayı alt yazının ön tarafa çıkmasından ibaret olsa da, 3D kameralarla çekilen filmlerde gerçek üç boyut hissini yaşayabiliyoruz. Tabi ki bu durum ister istemez gözümüzün yorulmasına hatta zaman zaman başımızın ağrımasına bile neden olabiliyor. Bu yüzden de 3 boyutlu filmlerin, göze ve dolayısıyla da beyne zarar verdiği iddia ediliyordu.

3D Filmlerden Sonra Beyin Daha Hızlı Çalışıyor
İngiltere’de yapılan bir araştırma ise bunun tam tersi sonuçlar verdi. Goldsmith Üniversitesi’nde görevli sinir bilimi uzmanı profesör Brendan Walker, üç boyutlu filmler üzerine bir dizi araştırma yaptı. Walker’ın ulaştığı araştırma sonuçları şimdiye kadar bilinenin aksine, 3 boyutlu filmlerin beyne zararlı değil, aksine yararlı olduğunu ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmada, 20 dakikalık üç boyutlu bir filmin ardından beynin işlem yapma hızının %23 oranında arttığı ortaya çıktı. Aynı seansı 2 boyutlu filmlerle de gerçekleştiren ekip, 20 dakikanın ardından beynin işlem yapma hızının %11 arttığını gördü. Yani 3 boyutlu filmlerin, 2 boyutlu filmlere nazaran beynin işlem gücünü çok daha fazla arttırdığı bu şekilde kanıtlanmış oldu.

Tabi ki bu araştırmaların gerçekleştirildiği 3D filmlerin, sadece alt yazıların ileri doğru çıktığı 3D mantığıyla aynı olmadığını da belirtelim. Dilerseniz, araştırmanın nasıl yapıldığına dair hazırlanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.