Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

8K ekranlar yola çıktı!

8K çözünürlüğü destekleyen ilk ADSDS ekranlar için geri sayım başladı!

8K çözünürlüğü destekleyen ilk ADSDS ekranlar için geri sayım başladı!

Çinli ekran üreticisi BOE’nin en son panellerinde yaklaşık olarak 33 milyon piksel bulunuyor. Başka bir deyiş ile ilk 8K ekranlar, bu yıl karşımıza çıkmaya başlıyorlar.

Digitimes’ın raporlarına göre yakın bir zamanda BOE’nin 98 inç ve 110 inç 8K panellerinin tanıtımı yapılacak ve ekranlar, Japonya pazarına bu yıl sunulmaya başlanacak.

Bu yeni ekranlar Advanced Super Dimension Shift (ADSDS) panel teknolojisine sahipler ve bu teknoloji, temel olarak bakıldığında çok daha etkili olan bir sıvı kristal (LCD) teknolojisi. Teknolojinin asıl avantajı ise oldukça yüksek çözünürlük seviyelerini (7.680 x 4.320 gibi) düşük enerji ihtiyacı ile destekleyebiliyor olması. ADSDS’nin bir başka avantajı ise bu büyük ekranların rahat bir şekilde izlenilebilmesini sağlayan oldukça geniş, 178 derece, görüş açıları. Diğer yandan bakıldığında OLED ise “sadece” 160 derecelik bir görüş açısı sunmakta.

Tabii ki bu ilk paneller evlerde kullanılmak için tasarlanmış değil. BOE’nin bu ekranlarla ilk hedefi, medikal, finansal ve ulaşım alanları. Bununla beraber Japonya’nın yayın hizmetlerinden NHK’nın önümüzdeki yıl 8K yayınları denemeye başlayacağı ve 2018 yılında tam yayına geçeceği de konuşuluyor. Ayrıca önümüzdeki ay Kanada’da gerçekleşecek olan Kadınlar Dünya Kupası da, NHK tarafından 8K olarak kaydedilecek ve FIFA ortaklığı ile Japonya, Kanada ve ABD’de 300 inç ekranlar aracılığı ile kamusal olarak yayınlanacak…