Ağustos 28, 2026




İkinci elde satılan her dört otomobilden biri SUV oldu

İkinci elde satılan her dört otomobilden biri SUV oldu

VavaCars’ın sektör verilerinden derlediği analize göre, 2026’nın ilk yedi ayında ikinci el otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 daralırken SUV satışları yüzde 8,4 arttı ve SUV’ların pazar payı yüzde 24,5’e ulaştı. Sıfır otomobil tarafında ise Ocak-Temmuz döneminde satışların yüzde 65,5’ini SUV’lar oluşturdu. Veriler, SUV’ların hem sıfır hem de ikinci el otomobil pazarında tüketici tercihlerindeki yerini güçlendirdiğini gösteriyor.

Türkiye’nin önde gelen online ikinci el araç platformlarından VavaCars, SUV’ların sıfır ve ikinci el otomotiv pazarındaki güçlenen konumunu değerlendirdi. VavaCars’ın analizine göre, pazar daralmasına rağmen SUV satışları ikinci elde artarken, sıfır otomobilde toplam pazardan daha sınırlı geriledi. Her iki pazarda da payını artıran SUV’lar, tüketici tercihlerindeki değişimin en belirgin göstergelerinden biri oldu.

İkinci elde satılan her dört otomobilden biri SUV oldu

2026 yılı Ocak-Temmuz döneminde ikinci el araç satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre görülen yüzde 2,7’lik düşüşe rağmen SUV satışları yüzde 8,4 artarak ana gövde tipleri arasında büyüme gösteren tek kategori oldu. SUV’ların ikinci el otomobil pazarındaki payı yüzde 21,3’ten yüzde 24,5’e yükselirken sedan satışları yüzde 9,5, hatchback satışları ise yüzde 7,1 geriledi. Böylece geçen yıl yaklaşık her beş ikinci el otomobilden biri SUV iken bu yıl oran yaklaşık her dört otomobilden bire ulaştı.

Sıfır araç satışlarında yaklaşık her üç araçtan ikisi SUV

Ocak-Temmuz 2026 döneminde sıfır otomobil pazarı yüzde 12,1 daraldı. Buna rağmen SUV’ların pazar payı yüzde 62,6’dan yüzde 65,5’e yükseldi ve SUV’lar en çok tercih edilen gövde tipi oldu. SUV satışlarına segment bazlı bakıldığında ise yüzde 5 büyüyen B-SUV segmenti genel pazardan pozitif ayrıştı. Bunu ikinci sırada yüzde 20,3 payla sedan, yüzde 13,8 payla hatchback araçlar takip etti.

İkinci el SUV pazarında Qashqai lider

2026 Ocak-Temmuz döneminde, 0-15 yaş aralığındaki ikinci el SUV’larda Nissan Qashqai yüzde 7,3’lük payla en çok satılan model oldu. Qashqai’yi Dacia Duster ve Peugeot 3008 izlerken, Volkswagen Tiguan dördüncü sırada yer aldı. Marka bazında bakıldığında ise Volkswagen ilk sırada yer alırken Peugeot ikinci, Nissan üçüncü oldu.

SUV tercihi iki pazarda da güç kazanıyor

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Gerek yeni gerekse ikinci el otomobil satış verileri, SUV’ların tüketici tercihlerindeki ağırlığının giderek arttığına işaret ediyor. Üreticilerin SUV segmentine giderek daha fazla ağırlık vermesi, güçlü tüketici talebinin pazarda karşılık bulduğunu ve SUV’ların payının önümüzdeki dönemlerde de artabileceğini gösteriyor.”