Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Almanya Fırsat Kartı Nedir? Chancenkarte Nedir? Şans Kartı Nedir?

Almanya’da Şans Kartı Uygulaması Başlıyor! Peki Nedir Bu Şans Kartı - Chancenkarte Nedir? Almanya Şans Kartı Puan Tablosu

Almanya Fırsat Kartı Nedir? Chancenkarte Nedir? Şans Kartı Nedir?

 

Almanya’da Şans Kartı Uygulaması Başlıyor! Peki Nedir Bu Şans Kartı – Chancenkarte Nedir?

Nüfus yapısı hızla yaşlanan ve deneyimli çok sayıda elemanın emekliğe ayrıldığı Almanya’da birçok nedene bağlı olarak gelişen iş gücü açığı, farklı sektörlerde üretimi sekteye uğratıyor. Bu kapsamda 1960’larda mavi yakalı göçmenlere kapılarını açan Almanya, şimdilerde “nitelikli iş gücü açığını kapatmayı” hedefleyen ‘Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladı.

Avrupa‘nın en büyük, dünyanın 4. büyük ekonomisine sahip Almanya’da nitelikli iş gücü açığı başta üretim ve hizmet olmak üzere birçok sektörde krize yol açtı. Düşük doğum oranı, gitgide yaşlanan nüfus ve pandemi sürecinde yurtdışından eleman girişinin kesilmesi gibi birçok neden, kalifiye eleman sorununu daha da arttırdı. Bu durum ülkedeki işletmeleri de zor duruma sokuyor.

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK), Almanya’da her iki işletmeden birinin şu anda bile boşalan iş yerlerini doldurmakta zorlandığını açıkladı.

Öyle ki Ekim 2022’de Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı videoda, insanlar Almanya’ya davet edilerek iş ve yüksek yaşam standartlarıyla birlikte vatandaşlığa başvurma imkanı da vaadedildi. Son olarak da hükümet, “nitelikli iş gücü açığını kapatmayı” hedefleyen Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladı.

 

Bu Nedenle Almanya’da  Şans Kartı Uygulaması Başlıyor!

Federal Almanya Meclisi’nin ele aldığı bir Yasa Tasarısı ile “Şans Kartı” uygulamasının yürürlüğe girecek.

Önceki yıllarda uygulamaya konulan ‘Yeşil Kart’, ‘Mavi Kart’ yerine ‘Şans Kartı’nın (Chancenkarte) hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre dil bilgisi, sertifika ve diplomaları, meslek tecrübesi, yaş ve Almanya ile bağ gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak puan sistemi oluşturulacak. Almanya’ya “Şans Kartı” yoluyla geleceklere Kanada’da yıllardır uygulanan puan sistemi örnek alınacak: iyi derecede Almanca bilenler 3, İngilizce bilenler 1 puan. 35 yaşın altındakilere 2, 40 yaşından küçüklere 1 puan. Yükseköğrenim dalına, meslek eğitimine, niteliğe ve tecrübeye de 4 puan ile öncelik tanınacak. Başvuranların Almanya tarafından kabulü için asgari 6 puan toplamaları ise şart. Yurtdışında alınan diplomaların denkliği kolaylaştırılacak. Resmen tanınan diplomalar Almanya’da da eşit sayılacak. Denklik Almanya’da da yapılabilecek.

 

Almanya Fırsat Kartı Nedir?

Almanya hükümetinin iş gücü ihtiyacına çözüm olarak çıkardığı Chancenkarte yani Türkçesi Fırsat Kartı Nedir? Başvuru şartları neler? Avantajları neler? Nasıl başvuru yapılıyor? Puanlama sistemi nasıl ve neye göre hesaplanıyor? Mesleki yeterlilik nedir? Almanya Fırsat Kart Başvurular nasıl ve nereden yapılacak? Herkesin merak ettiği soruların cevaplarını altta bulabilirsiniz.

 

Almanya Şans Kartı Chancenkarte Nedir?

Chancenkarte yani Fırsat Kartı belli kriterleri sağlayan kişilerin Almanya’da çalışma şansı elde etmesi anlamına geliyor. Alman hükümeti iş gücü açığını karşılayabilmek için ülkeye göcü ve işe kabulu kolaylaştırmak için yeni kanun düzenlemelerine gidiyor. Fırsat kartı her ne kadar Amerika’nın Green Card çekişiline benzetilse de farklı olarak belli şartlara ve puanlama sistemine dayanan bir proje diyebiliriz. Fırsat kartı nın içeriği Almanya İç İşleri bakanlığı tarafından ana hatlarıyla Eylül 2022 yılında duyuruldu. Hükümetin amacı hali hazırda Almanya’ya göç edebilen Avrupa Birliği haricinde kalan ülkelerden insanlara göçmenlik fırsatı vermeyi hedefliyor.

 

Almanya Şans Kartı Başvuru Şartları Neler?

Fırsat kartına başvuru yapmak isteyen adayların yerine getirmesi gereken Alman hükümetinin belirlediği bir puanlama sistemi var. Belli koşulları yerine getirdiğinizde puan alıyorsunuz. Eğer aldığını puanların toplamı 6 ve üzerindeyse Chancenkarte yani Almanya Fırsat Kartı için başvuru yapmaya uygun bir aday oluyorsunuz.

 

Almanya Şans Kartı Puanlama Sistemi Nedir?

Fırsat Kart’ı başvurunuz yukarıda belirttiğimiz kriterlere göre incelenir ve uygunluğunuza göre puanlanarak başvurunuz sonuçlanır. Unutulmamalıdır ki Fırsat Kart başvuru sayısı kotalı olacaktır. Bu nedenle başvuru sayıları ve başvuru yapan adaylarının kriterlerinin ortalamaları değişkenlik gösterebilecektir. Peki puanlama sistemine dayalı Fırsat Kart başvurularında puanlar hangi kriterlere göre verilecek?

 

 Almanya Şans Kartı Puan Tablosu

1. Mesleki yeterlilik 4 puan
2. B2 Almanca bilgisi 3 puan
3. Yeterli seviyede Almanca bilgisi 2 puan
4. C1 İngilizce bilgisi 1 puan
5. Son 7 yıl içerisinde 3 sene iş tecrübesi 3 puan
6. Son 5 yıl içerisinde 2 yıl iş tecrübesi 2 puan
7. 35 yaşından küçük iseniz 2 puan
8. 36 – 40 yaş arasındaysanız 1 puan
9. 6 ay Almanya’da yaşamış olmak 1 puan
10. Evliyseniz ve eşinizde en az 6 puan alıyorsa 1puan