Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Ananas yaprakları çevre dostu drone parçalarına dönüştürüldü!

Ananas yapraklarından elde edilen lif kullanılarak üretilen drone parçaları hem hafif, hem ucuz hemde doğada kolayca eriyip kaybolabiliyor...

Ananas yaprakları çevre dostu drone parçalarına dönüştürüldü!

Biyo-kompozit malzeme gömüldükten iki hafta sonra doğaya zarar vermeden bozulmaya – doğaya karışmaya başlıyor.

Malezya’daki araştırmacılar, ananas yapraklarından elde edilen lifi,  drone parçaları yapmak için yeterince sağlam malzemeye dönüştürmenin bir yolunu buldular. Engadget‘ta yer alan habere göre, Putra Üniversitesi’nden Profesör Mohamed Thariq Hameed Sultan, Reuters’e verdiği röportajda; ananas yapraklarından elde edilen malzeme ile inşa edilen dronların sentetik elyaftan yapılmış parçalara göre daha yüksek bir güç-ağırlık oranına sahip olduğunu söyledi. Elbette daha ucuz ve daha hafifler…

İşin güzel ananas yapraklarında elde edilen malzeme arızalandığında veya bozulduğunda gömülmek suretiyle doğada kaybolma süreci iki hafta başlıyor… Malzeme tam bir doğa dostu…

Malzemeden yapılan prototiplerin yaklaşık 1.000 metreye (3.280 fit) kadar uçtuğunu ve diğer birçok drone gibi yaklaşık 20 dakika havada kalabilecekleri de belirtiliyor. Araştırmacılar daha büyük yükler taşıyabilen daha büyük ölçekli drone’lar yapmayı hedefliyor. Özellikle tarımsal alanları gözlemlemek için kullanılabilecek görüntüleme sensörlerine sahip drone’lar gibi …

Dünyanın önemli Ananas üreticisi ülkelerinden birisi olan Malezya’da 2017 yılından beri yürütülen projenin amacı Ananas atıkları için sürdürülebilir kullanım alanları bulmaya yönelik. Çiftçiler ananas yaprakları hasat zamanından sonra yakarak yok etmeye çalışıyor ve hem hava hem çevre kirliliğine neden oluyor. Bu proje ile hem çiftçiler yapraklardan gelir elde etmiş olacak hem de çevre kirliliği azaltılmış olacak…