Sosyal Medya

Otomobil

Android 12, dijital bir araba anahtarı özelliği alıyor

Google Digital Car Key özelliği, Android 12 ile otomobilinizin anahtarı cebinizde olabilecek. UWB teknolojisi Android 12 ...

Android 12, dijital bir araba anahtarı özelliği alıyor

Android 12 beklendiği gibi digital car key – dijital araba anahtarı özelliği alıyor. BMW Google’ın bu alanda ilk açıkladı iş ortağı oldu…

Geçen yıl Apple, iPhone’unuzla arabanızın kilidini açmanın bir yolu olan CarKey’i duyurdu. bu sayede elinizdeki iPhone’lar bir anlamda otomobilinizin anahtarı haline dönüştü. Şimdi bu özelliği Google’da takip ediyor.

Google, I/O 2021 etkinliğinde duyurduğu Android 12’nin arabanızı kilitlemenizi, kilidini açmanızı ve çalıştırmanızı sağlayan dijital araba anahtarı teknolojisini içereceğini açıkladı.

Bu nasıl sağlanacak sorusu hemen aklına gelebilir. Bunu gerçekleştiren teknolojinin arkasında  Ultra Geniş Bant (UWB) teknolojisi var. UWB sayesinde telefonunuzu cebinizden çıkarmadan bile arabanızın kilidini açabileceksiniz. Elbette telefonunuzda bir UWB çipi olması şartıyla..:)

NFC özelliği olanlarda ise telefona bu iş için dokunmanız gerekecek. Aile üyeleriyle aracınızı paylaşmanızda mümkün olacak. Yani sanal anahtarınızı istediğiniz kişi ile paylaşabileceksiniz.

Peki bu ne zaman kullanımda olacak!

Google, dijital araba anahtarlarının bu yılın ilerleyen günlerinde “seçkin” Pixel ve Samsung Galaxy telefonlarında kullanılabileceğini söylüyor, ancak akıllarında hangi modelleri olduğunu henüz bilmiyoruz. Şunu da biliyoruz, Google’ın mevcut hiçbir akıllı telefonunda UWC teknolojisi kullanılmadı. Bu haliyle muhtemel yeni Pixel 6 ile bu özelliği görebiliriz.

Ancak Apple, iPhone 11 ve 12 serisi telefonlarda UWB kullanıyor ve diğer şeylerin yanı sıra AirTag‘ler, iPhone ve HomePod mini arasında gelişmiş geçiş özellikleri ve yukarıda bahsedilen CarKey özelliği gibi şeyleri mümkün kılıyor.

Doğal olarak, otomobil üreticilerinin bu özelliği etkinleştirmesi gerekecek ve arabaların bunu destekleyecek teknolojiye ihtiyacı olacak. Bu nedenle, arabanızın kilidini telefonunuzla açmanız biraz zaman alabilir.

Apple’ın CarKey teknolojisinde olduğu gibi, BMW Google’ın açıkladığı ilk resmi ortak.  Ancak Google, diğer isimsiz otomobil üreticileriyle de çalıştığını söylüyor.

Fast Pair Teknolojisi

Google ayrıca daha hızlı bir şekilde kullanışlı olması gereken bir özelliği de duyurdu. Bluetooth cihazlarına bağlanmayı daha hızlı hale getiren Fast Pair teknolojisi, BMW ve Ford’un otomobillerine geliyor.

Umarız bu, telefonunuzu bir araba ile eşleştirmeyi Google’ın Pixel Buds kulaklıklarıyla eşleştirmek kadar basit hale getirir. Bu haliyle telefonunuzu çoğu arabaya bağlamak kesinlikle olması gerekenden daha büyük bir güçlük içeriyor…