Sosyal Medya

Genel

Android One Nedir Ne Değildir?

General Mobile 4G modeliyle beraber Türkiye'ye resmen gelen Google'ın Android One platformu nedir ne değildir?

General Mobile 4G modeliyle beraber Türkiye’ye resmen gelen Google’ın Android One platformu nedir ne değildir? İşte bu yazımızda Android One platformuna yakından bakıyoruz.

Google’ın 2014 yazında düzenlediği Google I/O 2014 etkinliğinde tanıtılan Android One platformu, esasında bildiğimiz Android ekosisteminden genel olarak farkı yok.
Başta Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan 99 Dolarlık akıllı telefon segmentinde daha iddialı olmak ve henüz öğrenci olan uygulama geliştiricilere daha uygun fiyatlı telefon sunma projesi olarak hayata geçen Android One projesi, Türkiye’de.

Android One

Google’ın geliştirdiği en son Android sürümü Lollipop, yeni özelliklerle beraber sistem kaynaklarını daha az tüketen bir yapıya büründü. Artık 512 MB RAM’e sahip bir cihaz, referans Android arayüzünü rahat bir şekilde çalıştırabiliyor. Bu da Android One tabanlı uygun fiyatlı cihazların önünü açtı.
Google, Android One için 2014 yılında Micromax, Karbonn ve Spice gibi markalarla anlaşmış durumda. Belli başlı üreticilerle anlaşılan Android One ekosistemindeki cihazlar, Android’in en büyük sorunu olan güncelleme sorununa da çare oluyor.
Üreticilerin belli olduğu, modellerin belli olduğu Android One ekosistemi, hızlı bir şekilde güncellemeleri de alıyor. Android 5.0 ve sonrasında gelen 5.1 sürümlerine baktığımızda da bu gerçeği görüyoruz.
Kısaca;
Google’ın Nexus modellerinde sunduğu deneyimi, çeşitli orta ve alt segment telefon üreten üreticilerle daha uygun fiyata sunulduğu ve güncelleme desteğinin de verildiği bir ekosistem olan Android One platformu, özellikle 100 dolar segmentini hedef alıyor.
Ülkemizde satışa sunulacak olan General Mobile 4G, 699 TL fiyatıyla dikkat çekiyor. 100 dolara göre pahalı diyebilirsiniz fakat 100 dolarlık Android One cihazlarına göre, General Mobile 4G’nin teknik özellikleri oldukça farklı ve gelişmiş. Bu noktada General Mobile 4G, oldukça agresif bir cihaz.
Android ile haşır neşir olan geliştiriciler için de güzel haber. Özellikle Motorola’nın ürettiği Nexus 6’nın resmi olarak gelmediği ülkemizde, geliştiriciler için iyi bir fırsat.