Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Apple, AB Tarafından Bir Başka Yapmak İstemediği Şeyi Yapmaya Zorlanıyor!

Apple, kullanıcıların iPhone uygulamalarını doğrudan geliştiricilerin web sitelerinden indirmelerine izin vermek zorunda kalacak. Bu, AB'nin yeni teknoloji düzenlemelerinin şimdiye kadar getirdiği en büyük iOS değişikliklerinden biri olabilir.

Apple, kullanıcıların iPhone uygulamalarını doğrudan geliştiricilerin web sitelerinden indirmelerine izin verecek

 

Apple, kullanıcıların iPhone uygulamalarını doğrudan geliştiricilerin web sitelerinden indirmelerine izin vermek zorunda kalacak. Bu, AB’nin yeni teknoloji düzenlemelerinin şimdiye kadar getirdiği en büyük iOS değişikliklerinden biri olabilir.

Apple, AB’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) olarak bilinen yeni Büyük Teknoloji düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla yakın zamanda çekirdek platformlarını çalıştırma biçiminde büyük değişiklikler yapıyor.

Haftalardır yeni ve çoğu zaman tartışmalı yeni politikaları açıkladıktan sonra Apple, Salı günü DMA’dan ilham alan en önemli hamlelerinden birini duyurdu: Web dağıtımı.

Bu, Apple’ın uygulama geliştiricilerin iOS uygulamalarını doğrudan geliştiricilerin kendi web siteleri aracılığıyla iPhone ve iPad kullanıcılarına dağıtmasına izin vereceği anlamına geliyor.

Buna ek olarak, geliştiricilerin indirimler, promosyonlar ve diğer fırsatlar için Apple’ın yönergelerine veya şablonlarına uymak zorunda kalmadan uygulamaları içinde harici sayfalara bağlantı vermelerine de izin verilecek.

“Alternatif bir pazar yeri” kurmayı tercih eden şirketlerin de artık yalnızca kendi uygulamalarını bu platformlar aracılığıyla dağıtmalarına izin verilecek.

Apple, bu yeni AB politikası eklemelerini Salı günü “Avrupa Birliği’nde dağıtılan uygulamalar için daha fazla seçenek” başlıklı bir güncellemeyle duyurdu.

Apple ilk olarak bu yılın başlarında DMA’ya hazırlık amacıyla App Store modelinde kapsamlı değişiklikler yapacağını duyurmuştu. Yeni AB yönetmeliği geçtiğimiz hafta resmen yürürlüğe girdi ve “kapı bekçileri – gatekeepers” olarak bilinen Büyük Teknoloji şirketlerini rekabeti teşvik etmek amacıyla ana platformlarını üçüncü taraflara açmaya zorluyor.

Apple, iOS’un tüm yönlerini kapsayan DMA’dan ilham alan bir dizi değişiklik yaptı, ancak App Store değişiklikleri diğerlerine göre en önemlisi gibi görünüyor.

DMA nedeniyle Apple artık App Store aracılığıyla iOS’ta uygulama dağıtımını tekeline alamıyor. Apple, “alternatif pazar yerleri” olarak bilinen App Store rakiplerinin iOS cihazlarında uygulama dağıtmasına izin vererek buna artık ayak uyduruyor. Bu uygulamaları bu pazar yerlerinde yayınlayan geliştiricilerin Apple’ın App Store içerik politikalarını takip etmeleri veya Apple’ın App Store gelir paylaşımı modeline katılmaları artık zorunlu değil. (Uygulama geliştiricileri faiş komisyonlardan kurtuluyor)

Yinede, Apple’ın DMA’dan esinlenen değişikliklerine göre, şirketin “alternatif pazar yerlerine” izin veren yeni şartlarını kabul eden uygulama geliştiricilerinden, bir milyon yüklemenin üzerindeki her ilk yıllık yükleme için 0,50 € “Temel Teknoloji Ücreti” tahsil edilecek.

Bu, geliştiricilerin ilk kez uygulamalarından herhangi bir gelir elde etmeden Apple’a borçlanabileceği anlamına da geliyor.