Sosyal Medya

iPhone

Apple, iPhone 15’in aşırı ısınma sorununu düzeltiyor!

Apple, iPhone 15'in "aşırı ısınma sorunu" düzeltmesinin yolda olduğunu doğruladı. Apple, en yeni telefonların beklenmedik şekilde aşırı ısınmasından iOS 17'deki bir hatayı ve Instagram ve Uber gibi bazı üçüncü taraf uygulamalarını sorumlu tutuyor. Ancak yeni güncelleme yolda...

Apple, iPhone 15’in aşırı ısınma sorununu düzeltiyor!

Apple, iPhone 15’in “aşırı ısınma sorunu” düzeltmesinin yolda olduğunu doğruladı. Apple, en yeni telefonların beklenmedik şekilde aşırı ısınmasından iOS 17’deki bir hatayı ve Instagram ve Uber gibi bazı üçüncü taraf uygulamalarını sorumlu tutuyor. Ancak yeni güncelleme yolda…

Aslına bakarsanız hiç şaşırmadım. son dönemde iPhone çıktıktan sonra onun yazılımı ile ilgili gün geçmiyor ki yeni bir sorun için güncelleme çıksın. Geçtiğimiz yıllarda bu duruma alışmıştık, İşte iOS 17 ile yeniden başladık. Zaten final sürümü bile iOS 17.0.2 ile başlamıştıya neyse…

Yeni iPhone 15’i alanlar merak etmeyin, Apple’a göre aşırı ısınan iPhone 15’inizi soğutmaya yönelik bir güncelleme yolda. Şirket, kullanıcıların sorunun kısmen Apple’ın hatası olduğunu bilmesini istiyor. Ancak başkalarını da bu konuda sorumlu tutuyor. Bunlar kimler mi? Başta Instagram ve Uber ayrıca diğer üçüncü taraf uygulamaların yanı sıra Asfalt 9 adlı bir meşhur iPhone oyunu da bu listede.

Peki ne olmuştu?

iPhone 15’in ilk kullanıcıları, yeni iPhone 15 için; cihazlarının kelimenin tam anlamıyla kullanılamayacak kadar ısındığını söylüyordu. Bazı kullanıcılar ise iPhone 15’lerinin çok ısındığını, arama yapmak için telefonlarını tutamadıklarını bildirdi.

Cumartesi günü iPhone üreticisi, bazı iPhone 15 cihazlarının kullanım sırasında veya hatta şarj edilirken aşırı derecede ısınabileceğine dair raporların farkında olduğunu ilk kez açıkça ortaya koydu .

Bir Apple sözcüsü ilk olarak Forbes’a yaptığı açıklamada, “iPhone’un beklenenden daha fazla ısınmasına neden olabilecek birkaç durum belirledik” buna göre;

“Arka plan aktivitesindeki artıştan dolayı cihaz kurulduktan veya geri yüklendikten sonraki ilk birkaç gün boyunca daha sıcak olabilir” dedi.

 

Bazı iPhone 15 kullanıcıları, yeni telefonlarında aşırı ısınma yaşadıklarını ancak cihazın kurulumu tamamlandıktan sonra sorunun azaldığını da paylaştı.

Apple’ın açıklaması şöyle devam etti: “iOS 17’de bazı kullanıcıları etkileyen ve bir yazılım güncellemesiyle giderilecek olan bir hata da bulduk” Bu durum için uygulama geliştiricileriyle, kullanıma sunulma aşamasında olan düzeltmeler üzerinde çalışıyoruz” denildi.

 

Apple’ın özellikle belirttiği iPhone 15’in ısınmasına neden olan üçüncü taraf uygulamalardan bazıları arasında Instagram, Uber ve Asfalt 9 adlı bir iOS oyunu yer alıyor . Forbes’a göre Meta, 27 Eylül’de yayınlanan en son Instagram güncellemesinde aşırı ısınma sorunlarından bazılarını zaten ele alarak düzeltmiş oldu.

Apple, ayrıca Forbes’a iPhone 15’in donanım tasarımının aşırı ısınma sorunlarından sorumlu olmadığını söyledi. 

Uzun süredir Apple analisti olan Ming-Chi Kuo, hafta başında şirketin iPhone 15 için yeni titanyum çerçeve gibi bazı tasarım tercihlerinin aşırı ısınma sorunlarının nedeni olduğunu öne sürmüştü. Ancak aşırı ısınma sorunları iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modellerinde daha yaygın gibi görünse de, iPhone 15 temel model ve iPhone 15 Plus sahipleri de bu sorunu yaşadı. Bu iki modelin titanyum yapısı yok. Bu bakımdan bu iddia ne kadar doğru tartışılabilir.

Kuo ayrıca Apple’ın aşırı ısınma sorunuyla yeterince başa çıkabilmesi için muhtemelen yeni iPhone 15’in performansını bir güncellemeyle düşürmesi gerekeceğini de iddia etti. Ancak Apple bunu da yalanlıyor. iOS 17.1 güncellemesi şu anda beta aşamasında ve performansı düşürmeden iPhone’un aşırı ısınmasına katkıda bulunan bu hatayı bir çok kullanıcı bekliyor. (Apple, umarız performansı düşürme hatasını yeniden yapmaz.)

Apple, ayrıca kullanıcıların, cihazı şarj etmek için kullandıkları USB-C güç adaptörlerine dikkat etmelerini de öneriyor. Yeni iPhone 15, USB-C’ye sahip ilk iPhone olduğundan bazı kullanıcılar, diğer cihazlar için üretilmiş USB-C şarj cihazlarını kullanıyor olabilir. Şirkete göre 20W’tan büyük şarj cihazları, iPhone’un şarj sırasında geçici olarak ısınmasına neden olabilir. (USB-C konusunda Apple sınıfta kaldı galiba…)