Sosyal Medya

iPhone

Apple Siri Konuşmalarını Dinlediği için ÖZÜR Diledi

Apple'dan bir skandal hareket daha, Apple Siri Konuşmalarını Dinlediği İçin ÖZÜR Diledi. Siri Dinliyorum derken bunu mu kastetmişti?

Apple’ın Skandal Hareket, Kullanıcı Mahremiyeti Ne Oldu?

Siri, Dinliyorum derken bunu kastetmiş olamaz! Apple Siri Konuşmalarını Dinlediği için ÖZÜR Diledi.

Apple Siri’yi geliştirmek için ses kayıtlarını üçüncü taraflara dinletince, sosyal medyadan tepkiler yükseldi. Apple’ı kullanıcı mahremiyetini hiçe saymakla suçlayan haberler bir biri ardına geldi.

Yükselen tepkiler karşısında Apple özür dilemek zorunda kaldı. İşte detaylar!

Ses asistanı Siri‘nin konuşma kayıtlarını üçüncü taraf iş ortaklarına dinlettiği ortaya çıkan Apple, bunun için özür diledi. Gizlilik politikalarına aykırı haraket ettiğini kabul Apple, kullanıcılarından özür diledi dilemesine ancak kimlerin kayıtlarının dinlendiği belli değil. Bu üzden mahkeme süreçleri ile karşı karşıya veya cezai bir yaptırım olacak mı henüz belli değil.

Financial Times haberinde, Apple’ın Siri’yi geliştirmek adına iş yaptığı ortaklarına bu konuşma kayıtlarını dinlettirdi. Şirket üçüncü taraflarla yapılan anlaşmaları kullanıcılarının mahremiyetini göz ardı etmiş gibi görünüyor. Bu duruma yönelik eleştirel haberlerin ardından Apple, kullanıcı mahremiyetini korumak için yeni politikaları hayata geçirdiğini duyurdu.

Apple açıklamasında ses dinleme konusundaki hatasını kabul ederek;

“Mahremiyet çok temel bir insan hakkıdır. Yaptığımız incelemeler sonucu yüksek ideallere sahip olan politikalarımıza tam uymadığımızı tespit ettik ve bunun için özür diliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Apple’nın ses tanıma konusundaki rakiplerinden Amazon, Alexa ses asistanı ile kullanıcılarını dinleyerek uygulamasını geliştirmeye çalışmıştı. Facebook ise Messenger kullanıcılarının seslerini para verdiği üçüncü kişilere yazıya döktürerek ses tanıma sistemini geliştirmeye çalışmıştı.

 

Şirketler Kullanıcılarını Dinleyerek Ürünlerini Geliştirdiklerini İddia Ediyor, Peki Gerçekten Öyle mi?

Aslında tüm bunlar, Makine Öğrenimi – Yapay Zeka çalışmaları için gerekli olan büyük veriyi sağlamak için yapılıyor. Şirketler bu büyük veri sayesinde ürünlerini daha da geliştiriyor.

Belki bu bize daha iyi hizmet olarak yansıyor ancak kişisel mahremiyette çöpe gidiyor. Üstelik bunu yapmaya hakkı yokken yapıyorlar. Bu yüzden kişisel hakların korunması tüm dünyada önem arzediyor.