Sosyal Medya

iPhone

Apple, son çeyrekte rekor 111 Milyar dolarlık gelir açıkladı!

Apple, özellikle iPhone 12 gelirlerinden memnun. 2020 son çeyreğindeki satışlar 111 milyar dolar ile çeyrek rekoru kıracak kadar iyi...

Apple, önceki rekoru kırarak 2020 son çeyrekte 111 milyar dolar gelir açıkladı!

iPhone 12 serisi bir anlamda Apple’a yeni rekor kırdırdı! Apple, 2020 son üç aylık dilimde 111 Milyar dolar gelir açıkladı…

Bir çok kişi iPhone 12 serisinin finansal başarısını merak ediyordu ve bu konuda ciddi endişeler de vardı. Ancak şirketin 2021 Q1 gelir raporunda yer alan verilere göre 111,4 milyar dolarlık bir gelirden ve yıllık bazda yüzde 20’lik bir büyümeden bahsedildi.

CEO Tim Cook yaptığı açıklamada, “Tarihi bir tatil sezonunda sunduğumuz eşsiz son teknoloji ürünlere hevesli müşteri tepkisinden memnun kaldık.” dedi.

Ayrıca, “Irksal Eşitlik ve Adalet Girişimi gibi çabaların yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde 350 milyar dolarlık yatırım yapma konusundaki çok yıllı taahhüdümüz aracılığıyla, parçası olduğumuz topluluklara güçlü ve eşit bir şekilde geri inşa edilmesine nasıl yardımcı olabileceğimize de odaklandık. ” şeklinde bir açıklaması da var.

Apple’ın diğer ürünlerinde de çift haneli gelir artışları var. Örneğin iPad’lar bu toplam gelirin 8.4 Milyar dolarını oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar 6 milyar dolar seviyelerindeydi.  Bu artışın arkasında Apple’ın yeniden tasarlanan yeni iPad Air modelinin oldukça yakın zamanda piyasaya sürülmesinin yanı sıra; okullar için ayrılmış geniş ölçekli tablet dağıtımlarının kesinlikle yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak M1 işlemci desteğini arkasına alan Mac performansı bunlar kadar dikkat çekici değil. Kişisel bilgisayarlardan elde edilen gelir 8.68 milyar dolar oldu.

Gelirlerin büyük bir bölümü kesinlikle iPhone 12 serisinden geliyor. Bu nedenle Tim Cook 2020 son çeyrek iPhone satışlarının beklenenden çok daha iyi olduğunu zaten belirtmişti. Şimdi bunun rakamlara yansımış şeklini de görüyoruz. 65.6 milyar dolarlık iPhone geliri aslında kullanıcıların yeni donanımları  ne derece beklediğini de göstermiş oldu.

Ancak ben bu artışta giderek artan iPhone cihazı sahip olma bedellerinin de etkili olduğunu düşünenlerdenim. Zira giderek artan bir şekilde iPhone sahip olma fiyatları artış gösteriyor. 1000 dolar seviyelerinden 1500 dolar seviyelerine hızla geldik…

Donanımlar kadar şirketin yeni hizmet kalemlerinde de ciddi gelir artışları var. Bu alandaki gelirleri 12.7 milyar dolardan 15.8 milyar dolara artmış durumda. Bu hizmetler içerisinde Apple TV hizmeti de var. Apple One paket abonelikleri de var.  Özellikle yayın hizmetinin 1 yıllık deneme süreleri var. 2021 temmuz ayına kadar ücretsiz yayınlar devam edecek… Bu nedenle hizmet kalemlerinde yılın üçüncü çeyrek rakamlarında daha ciddi artışlar beklenebilir.