Sosyal Medya

Donanım

Apple’ın M2 Pro ve MAX Yongaları MacBook Pro ve Mac Mini’ye Geliyor!

Söylentilerde belirtildiği gibi Apple, çok yakında yeni 14 ve 16 inç MacBook Pro ve Mac mini bilgisayarlarda piyasaya sürülecek olan yeni M2 Pro ve M2 Max yongalarını duyurdu.

Apple’ın M2 Pro ve MAX Yongaları MacBook Pro ve Mac Mini’ye Geliyor!

Sadece yeni yongalar değil aynı zamanda en son WiFi 6E standardını, 8K HDMI’yı ve daha fazlasını destekleyecekler.

Söylentilerde belirtildiği gibi Apple, çok yakında yeni 14 ve 16 inç MacBook Pro ve Mac mini bilgisayarlarda piyasaya sürülecek olan yeni M2 Pro ve M2 Max yongalarını duyurdu.

Apple’ın duyurmaya hazırlandığı bu yeni modellerdeki yonga değişiklikleri, yeni modelleri eskilere göre yüzde 40’a kadar daha hızlı kılacak ve üstün pil ömrü sunacak.

Yeni giriş seviyesi işlemci, sekiz yüksek performanslı çekirdek ve dört yüksek verimli çekirdek dahil olmak üzere 10 veya 12 çekirdekli çekirdek CPU’lar sunan ve 10 çekirdekli M1 Pro CPU’ya göre performansı yüzde 20’ye kadar artıran M2 Pro modeli olacak. Bu arada GPU, 16 çekirdekten 19 çekirdeğe çıkıyor ve Photoshop gibi içerik oluşturma uygulamaları veya Xcode’da derleme için daha hızlı işlem vaat ediyor.

Bu arada hemen belirtelim Apple, M2 Max’i  “profesyonel bir dizüstü bilgisayar için dünyanın en güçlü ve verimli çipi” olarak adlandırıyor. 67 milyar transistöre (M1 Max’ten 10 milyar daha fazla) ve M2 Pro gibi 12 çekirdeğe sahip, ancak M1 Max’e kıyasla GPU çekirdeklerini 34’ten ancak 38’e yükseltilebiliyor. Bana göre daha da etkileyici olanı, 96 GB’a kadar hızlı birleştirilmiş belleği desteklemesi. Zira tüm bunlarla birlikte Apple, görsel efektler, makine öğrenimi ve daha fazlası gibi işler için M1 Max çipinden yüzde 30’a kadar daha yüksek grafik hızlarını işleyebiliyor olacak.

 

Ekstra çekirdekler ve verimliliğin yanı sıra, yeni çipler Apple’ın yüzde 40’a kadar daha hızlı olan yeni nesil 16 çekirdekli Neural Engine’ini de içeriyor.

  • M2 Pro, donanım hızlandırmalı H.264, HEVC ve ProRes video kodlama ve kod çözme modları ve çok az güç kullanarak birden çok 4K ve 8K ProRes video akışını oynatma özelliğine sahip yeni bir medya motoru sunuyor.

 

  • M2 Max ise, video kodlama ve ProRes motorlarını iki katına çıkararak M2 Pro’nun kodlama ve oynatma hızlarının iki katına çıkmasına olanak tanıyor.

 

 

Yeni MacBook Pro 14 ve 16 inç modelleri, öncekiyle aynı tasarımlara sahipler, ancak önemli ölçüde daha fazla performans ve ayrıca M2 Max modelinde 96 GB’a kadar inanılmaz bir birleşik bellek sunmuş oluyorlar. Bu nedenle, M2 Pro’lu MacBook Pro, yüzde 20’ye kadar daha iyi CPU ve yüzde 30’a kadar grafik performansı sunarken, M2 Max sürümleri, M1 Max CPU’lu 2021 MacBook Pro’lara göre benzer bir destek sunacaklar.

Gerçek gelişmeler pil sürelerinde!

Bununla birlikte, en önemli avantajlardan biri pil ömrü olacak. Apple, MacBook Pro modellerinin artık 22 saate kadar çalışabileceğini iddia ediyor – bir Mac’te şimdiye kadarki duyabileceğiniz en uzun süre bu. Ayrıca buna bir önceki modele göre iki katı hız sağlayan WiFi 6E desteği de eklenmiş.

Diğer bir yeni özellik ise, ilk kez 8K’dan 60Hz’e kadar ve 240Hz’e kadar 4K’yı destekleyen bir HDMI bağlantı noktası olacak. Daha önce olduğu gibi, çevre birimlerine yüksek hızlı bağlantı için üç Thunderbolt 4 bağlantı noktası, bir SDXC kart yuvası ve MagSafe 3 şarjı ile birlikte gelecekler…

2021 modelleriyle aynı Liquid Retina XDR ekranları kullanıyorlar ancak söylentilerde olduğu gibi 2025’e kadar dokunmatik ekranların gelmesi zaten beklenmiyor.

Sonuç olarak, yeni modeller, 2021’in sonlarında son modellerin piyasaya sürülmesinden bu yana içerik oluşturucuların ve diğer uzman kullanıcıların beklediği yeni özellikleri sunacak gibi görünüyor.

Peki Fiyatlar Nasıl Olacak?

Yeni MacBook Pro modelleri,

  • M2 Pro özellikli MacBook Pro için 1.999 dolardan,
  • M2 Pro özellikli 16 inç MacBook Pro için 2.499 dolardan başlayan fiyatlarla Apple ve diğer perakendecilerde ön siparişe açıldı.
  • Sevkiyatlar 24 Ocak’ta başlayacak.

 

Apple’ın M2 veya M2 Pro yongaları  yeni Mac mini’de de yer alacak ve potansiyel alıcılara bütçe seçeneği sunuyor.

Temel olarak iyileştirilmiş işlemci güncellemesinden beklendiği gibi içerik oluşturma, oyun oynama, müzik ve daha fazlası için önemli ölçüde daha hızlı grafik işleme ve AI hızları vaat ediyor.

M2 sürümü, 24 GB’a kadar birleştirilmiş bellek ve 100 GB/s bant genişliği ile geliyor ki bu bir örnek vermek gerekirse Photoshop’ta görüntü düzenleme hızlarını yüzde 50’ye kadar artırabilir. Apple ayrıca; “30 fps’de iki adede kadar 8K ProRes 422 video akışını veya 30 fps’de 12 adede kadar 4K ProRes 422 video akışını aynı anda oynatabilir” diyor.

Bu arada daha hızlı M2 Pro sürümü, 32 GB’a kadar birleşik belleği destekliyor ve 200 GB/sn bellek bant genişliği sunuyor. Şirket bunun Affinity Photo’da 2,5 kata kadar daha hızlı grafik performansı, Final Cut Pro’da 4,2 daha hızlı ProRes kod çevrimi ve Resident Evil Village’da 2,8 kata kadar daha hızlı oynanış sağladığını iddia ediyor.

Daha önce olduğu gibi, iki adede kadar ekranı destekleyen iki Thunderbolt 4 bağlantı noktası  ve bir Mac için bir ilk olan tek bir 8K ekranı destekleyebiliyor. Ayrıca iki USB-A bağlantı noktası, bir HDMI bağlantı noktası, 10 GB seçeneği olan bir gigabit ethernet bağlantı noktası ve yüksek empedanslı kulaklıkları destekleyen yükseltilmiş bir kulaklık jakı da var. Son olarak MacBook Pro’da olduğu gibi, Bluetooth 5.3 ile birlikte WiFi 6E bağlantısı da sunuyor.

  • Yeni Mac mini, M2 çip ile 599 dolardan
  • M2 Pro ile 1.299 dolardan başlıyor ve şu anda 24 Ocak’ta başlayacak ön siparişe açılmış durumda.