Sosyal Medya

iPhone

Apple’ın USB-C iPhone’ları test ettiği bildiriliyor

Avrupa Birliğinin yeni mevzuatına uymaya hazırlanan Apple'ın USB-C iPhone modellerini test etmeye başladığı bildiriliyor.

Apple’ın USB-C iPhone’ları test ettiği bildiriliyor

Avrupa Birliğinin yeni mevzuatına uymaya hazırlanan Apple’ın USB-C iPhone modellerini test etmeye başladığı bildiriliyor. Bildiğiniz gibi Avrupa Birliğinin Akıllı Telefon Şarj Cihazlarında bir standart istediğini ve bu konudaki geçerli olacak bir mevzuat hazırlığında olduğu zaten biliniyor. Görünen o ki Apple, şimdiden bu mevzuata uygun bir düzenleme yapmaya başlamış. İşte detaylar…

Apple, kendi üretimi şarj bağlantı noktasından vaz geçmeye hazırlanıyor olabilir. Yıldırım Portunu bir standart haline dönüştürmek istemedi veya bu konuda onu daha yaygın kabul edilen USB-C portuna zorlayan yasal mevzuatlar olunca, bundan vazgeçmek zorunda kalıyor olabilir.

Evet, şirket, yaklaşmakta olan AB mevzuatına uymaya hazırlanıyor olabilir. Zira son Bloomberg raporuna göre, MacBook ve iPad’lerin zaten kullandığı USB-C portlarına benzer şekilde yeni iPhone’ları ve adaptörleri de bu portlarla test ediyor ve Apple ekosistemi dışındaki çok sayıda cihazdan bahsetmiyorum bile.

Bloomberg’in kaynakları, test edilen adaptörün “gelecekteki iPhone’ların mevcut Lightning konektörü için tasarlanmış aksesuarlarla çalışmasına izin verebileceğini de söyledi. Belki de bu, kredi kartı tarayıcıları veya mevcut iPhone’lara takılan flash sürücüler gibi şeyler için kullanılan bir Lightning-USB-C adaptörü anlamına da gelebilir. Bloomberg söz konusu değişikliğin en erken 2023’te gerçekleşebileceğini düşündüğünü de ifade etti.

Apple’ın bağlantı noktalarını değiştirmekte isteksiz olduğunu her zaman biliyoruz. Popüler kültürde ise üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilmiş farklı portları destekleyen iPhone uygulamalarını da görüyoruz. Ancak USB-C iPhone aslında bir çok kişi tarafından oldukça kabul görülebilir bir standart olabilir.

Ben hep çevreyi korumak adına kutularda şarj cihazlarının şirketlerin lehine çıkarılmış olmasını eleştirdim aslında. Bu noktadan bakınca Apple’da USB-C standardına dönsün ki çevreye daha fazla yararı olsun, bir çok kişinin sahip olduğu USB-C şarj adaptörleri de bir işe yarasın… Bir anlamda bu değişiklik, aygıtlarının çoğunu şarj etmek için zaten USB-C kullanan ve yalnızca iPhone’ları için bir Lightning kablosu taşımak zorunda olanlar için hayatı çok daha kolay hale getirebilir.

Her neyse bu noktada fikrimi söyledikten sonra USB-C’lerin daha yaygın ama daha büyük şarj cihazları olduğunu da belirtelim. Tabi daha hızlı güç ve veri akışı sağladığını da ekleyelim.

Tekrar söyleyeyim, Apple bu değişikliği kaşına gözüne yapmıyor, AB, yıllardır evrensel bir telefon şarj standardı için bastırıyor ve yakın zamanda USB-C’yi tüm telefonlar için zorunlu bağlantı noktası yapacak bir yasa önerdi.

Umarım bu USB-iPhone gerçekleşir, bu hem bir çok kişinin daha fazla rahat etmesine hem de gelecekte olası e-atık artışının da önüne geçilmesine katkıda bulunur.