Sosyal Medya

Donanım

ASUS dört yeni AMD B650 anakart serisi duyurdu

AMD AM5 B650E/B650 platformlarından güç alan yeni anakartlar PCIe 5.0 slotları, DDR5 desteği, yüksek hızlı USB bağlantısı, ASUS Q-Design özellikleri ve daha fazlasıyla geliyor.

ASUS dört yeni AMD B650 anakart serisi duyurdu

AMD AM5 B650E/B650 platformlarından güç alan yeni anakartlar PCIe 5.0 slotları, DDR5 desteği, yüksek hızlı USB bağlantısı, ASUS Q-Design özellikleri ve daha fazlasıyla geliyor.

  • Yeni nesil özellikler: DDR5 bellek modüllerine ve PCIe®0 cihazlarına destek veren B650 anakartlar üst seviye bant genişliği ve bağlantı seçenekleri sunuyor.
  • Hız aşırtmaya hazır: Gelişmiş AMD PBO, Dynamic OC Switcher ve Core Flex teknolojileri her tür oyun ve iş yükü için maksimum performans sağlıyor.
  • ASUS Q-Design: Kullanıcı dostu tasarım özellikleri kurulumu ve sorun gidermeyi kolaylaştırırken ekran kartı, M.2 sürücü ve bellek modüllerini yenilemeyi de daha basit hale getiriyor.

 

ASUS, yeni nesil bir sistem kuran herkese uygun fiyatla gelişmiş özellikler sunan yeni AMD B650 ve 650E serisi anakartlarını duyurdu. Aşağıda ASUS’un sunduğu B650 anakart aileleri hakkında bilgiler yer alıyor. Bu bilgiler sayesinde kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına ve bütçelerine en uygun modeli bulabilecekler.

İddialı bir tasarımla olağanüstü performans veren, oyunlara yönelik bir anakart arayanlar ROG Strix serisinde istediğini bulabilir. Amiral gemisi konumundaki ROG Strix B650E-E Gaming WiFi’dan küçük ve güçlü ROG Strix B650E-I Gaming WiFi’a kadar bu anakartlar üst seviye özellikler ve etkileyici tasarımlarla geliyor. Vazgeçilmez özellikleri sade bir tasarımda sunan bir oyuncu anakartı için ise TUF Gaming ailesine göz atılmalı. ATX veya micro-ATX boyutlarında sunulan bu ürünler, güvenilir bir oyun sistemi için kullanıcıların ihtiyaç duyduğu her şeyi veriyor.

Yeni AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcilerin sunduklarından yararlanacak tek grup oyuncular değil. Yaratıcı profesyoneller veya CGI, film yapımcılığı, mühendislik veya tasarım alanlarında becerilerini bir üst seviyeye taşımak isteyenler ProArt B650-Creator’un geniş bağlantı seçeneklerinden ve rafine tasarımından yararlanabilir. Bunların yanı sıra kullanıcılar mükemmel özelliklerle güçlü performans sunan sağlam bir bilgisayar oluşturmak için birçok farklı ASUS Prime anakart modelini de değerlendirebilir.

Beşin gücüne ulaşın

ASUS B650E ve B650 anakartlar yeni nesil özelliklerle donatılmış olarak geliyor. Bu platformun getirdiği yeniliklerin başında kullanılan (LGA) işlemci soketi AMD Socket AM5 geliyor. Daha önceki AMD masaüstü platformlarının aksine bu platformda pimler anakartın üzerinde yer alıyor. Böylece işlemci takarken pimleri kazara eğip bükme ihtimali azalıyor. Socket AM5 170 watt’a kadar TDP desteği veriyor. Böylece çok sayıda çekirdeğe sahip işlemcilerden yoğun iş yükü altında olağanüstü performans alınabiliyor.

Elbette yeni nesle geçen tek şey işlemci yuvası değil. B650E ve B650 anakartlar en yeni DDR5 RAM’lere destek veriyor. Önceki nesil DDR4 belleklere kıyasla %50 daha yüksek veri hızı sunan DDR5 ile performans yepyeni bir düzeye çıkıyor. ASUS anakartlar ayrıca uygun bellek kitlerine sınırları zorlayacak şekilde hız aşırtma yapma olanağı veren çeşitli donanım ve yazılım optimizasyonları yer alıyor.

B650E ve B650 anakartlarda ayrıca PCIe® 5.0 bağlantısı da bulunuyor. ASUS’un seride sunduğu her modelde piyasadaki en hızlı depolama sürücülerine uygun en az bir adet yerleşik PCIe 5.0 M.2 yuvası bulunuyor. Yeni nesil PCIe 5.0 ekran kartlarından tam olarak yararlanacak bir bilgisayar toplamak isteyenler ASUS B650E anakart modellerini tercih edebilir. Bu üst seviye modellerde en az bir adet PCIe 5.0 x16 slotu bulunuyor. PCIe 4.0’dan iki kat yüksek bağlantı hızı sunan bu yeni standart, ASUS B650E ve B650 anakartların yüksek hızlı bağlantı seçeneklerinden yararlanmasını sağlıyor. Serideki tüm ROG Strix, TUF Gaming ve ProArt B650 anakart modellerinde yüksek hızlı USB 3.2 Gen 2×2 Type-C® bağlantı noktası yer alıyor.

ROG Strix ile performans ve stilden ödün vermeyin

Üst seviye ROG DNA’sını taşıyan ROG Strix serisi kapsamlı ATX oyun sistemlerinden küçük mini-ITX makinelere kadar her tür oyuncu bilgisayarına hazır anakartlar içeriyor. ROG Strix modellerinin tümünde yüksek kaliteli devre elemanları, kullanışlı tasarım öğeleri ve oyun deneyimini iyileştiren özellikler yer alıyor. Entegre giriş çıkış korumaları kurulum sürecini kolaylaştırırken kasanın yan camından da etkileyici bir görünüm sergiliyor. Üst seviye VRM’ler AMD Ryzen 7000 Serisi işlemcilere güç veriyor. Intel destekli 2.5 Gb Ethernet ve WiFi 6E özellikleri ise en son bağlantı teknolojilerinden yararlanma imkanı sunuyor. Oyunculara yönelik sektör lideri ASUS ses özellikleri ise ALC4080 codec ve bir Savitech SV3H712 amplifikatörden güç alıyor.

ROG Strix modelleri, maksimum performans için yeni AMD Ryzen 7000 Serisi işlemcileri üzerinde oynamak isteyenler için ASUS B650E ve B650 modelleri arasında en kapsamlı hız aşırtma özellikleriyle donatılan modeller. AMD Precision Boost Overdrive (PBO) ile sistemin hafif yük altındaki saat hızlarını artırmak için UEFI BIOS’a kısaca göz atmak yeterli. Bu teknoloji çoğu bilgisayarda sistemin genel hızını yükseltiyor. ASUS işlemci performansı üzerinde daha manuel kontrol sahibi olup sınırları zorlamak isteyenler için ROG Strix B650E-E Gaming WiFi ve ROG Strix B650E-I Gaming WiFi modellerini gelişmiş özelliklerle donattı. Her iki modelde de sağlam güç çözümlerinin yanı sıra Dynamic OC Switcher ve Core Flex araçları bulunuyor.

ROG Strix B650E-E Gaming WiFi

Serinin en üstünde ROG Strix B650E-E Gaming WiFi modeli yer alıyor. Bu birinci sınıf seçenek, platformun sınırlarını zorlamak isteyenlere hitap ediyor. Bu üst seviye anakart olağanüstü özelliklerle dolu. Anakartın 16 + 2 eşli güç aşamaları ve 8 + 8 ProCool güç bağlantıları ile optimize edilmiş güç çözümü kullanıcıların AMD Ryzen 7000 Serisi işlemcilere hız aşırtma yapmasına olanak veriyor. İki adet PCIe 5.0 x16 slotu yeni nesil eklenti kartlarına hazır bekliyor. İkisi PCIe 5.0 bağlantılı olan dört adet yerleşik M.2 yuvası kullanıcıların oyun arşivleri için yıldırım hızında depolama cihazları eklemesini sağlıyor. Her şeyin soğuk kalması için M.2 yuvalarının keni yüksek performanslı soğutma blokları bulunuyor. Yüksek iletken termal dolguya sahip dev VRM soğutma blokları kasadaki hava akışından yararlanarak devrenin rahat bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

ROG Strix B650E-E Gaming WiFi sistem toplama işini kolay ve rahat hale getirmek için ekstra özelliklere sahip. Özel PCIe Slot Q-Release düğmesi ekran kartını ana PCIe 5.0 x16 slotundan kolayca çıkarmayı sağlıyor. ASUS’a özgü M.2 Q-Latch sistemi kullanıcıları bir sürücü takarken minik M.2 vidalarıyla uğraşma derdinden kurtarıyor. BIOS FlashBack™ özelliği anakartın yazılımını yalnızca bir güç kaynağı ve USB flash sürücü ile güncelleme imkanı vererek yeni bir sistem kurup çalıştırmayı kolaylaştırıyor. 19 adet USB bağlantı noktası, DisplayPort® 1.4 ve HDMI® 2.1 bağlantı noktaları ve bir adet Thunderbolt® 4 başlığıyla kullanıcılar gerçek bir oyun bilgisayarı kurmaları için gereken tüm birinci sınıf bağlantı seçeneklerine erişebiliyor.

ASUS ayrıca bu platformla, orta seviye ROG Strix anakartlarında sunduğu ses çözümünü de yeniledi.  ASUS şimdi USB tabanlı ALC4080 ses codec’inin yanı sıra yüksek performanslı Savitech SV3H712 amp ile kulaklıklarda ses tutkunlarının beğenisini kazanacak ses kalitesini sunuyor. DTS® Sound Unbound teknolojisi etkileyici uzamsal ses sunarken ASUS Sonic Studio III+ aracı ise kullanıcılara ses çıkışı üzerinde hassas kontrol imkanı veriyor.

ROG Strix B650E-F Gaming WiFi

ROG Strix B650E-E Gaming WiFi modelinin estetik tasarımını ve genel özelliklerini beğenen fakat iki adet PCIe 5.0 x16 slotuna ve iki adet PCIe 5.0 M.2 yuvasına ihtiyacı olmayan kullanıcılar için ROG Strix B650E-F Gaming WiFi modeli ideal bir çözüm sunuyor. Birçok açıdan büyük kardeşinin tamamen aynısı olan bu anakartta çoğu kullanıcının orta seviye bir oyun bilgisayarı için yeterli bulacağı bir adet PCIe®  5.0 x16 slotu ve bir adet yeni nesil PCIe 5.0 M.2 sürücü yuvası bulunuyor.

Bunun dışında bu anakart serinin en üst modeliyle büyük ölçüde aynı. Aynı sade siyah rengi taşıyan dev VRM’ler, korumalar ve soğutma blokları ve iddialı renkler sunan benzer Aura Sync RGB LED hatlarına sahip iki anakart kendi sistemini kurmak isteyenlere yönelik tasarım özelliklerini de paylaşıyor.

ROG Strix B650E-I Gaming WiFi

Ev eğlence merkezi veya öğrenci odası gibi alanın kısıtlı olduğu yerlerde kullanılacak bir bilgisayar için ATX boyutu çok büyük gelebilir. ASUS hayalleri süsleyen bir mini-ITX sistem için ROG Strix B650E-I Gaming WiFi modelini sunuyor. Bu küçük boy anakart bir elin avucuna sığacak boyutlara sahip olmasına rağmen üst seviye oyun özellikleriyle donatılmış durumda.

B650E platformunu kullanan bu anakartta PCIe 5.0 x16 slotu ve PCIe 5.0 M.2 yuvası bulunuyor. Bu sayede günümüzün ve geleceğin en hızlı ekran kartlarını kullanma olanağı sunuyor. DisplayPort Alt moduna sahip USB 3.2 Gen 2 bağlantı noktasının da dahil olduğu çok yönlü ve üst seviye bağlantı seçenekleriyle kullanıcılar sistemleri için gereken her şeye erişebiliyor.. Önceden monte edilmiş giriş çıkış kalkanı gibi kolaylıklar da mini-ITX kasaların küçük iç hacmi içinde sistem toplamayı kolaylaştırıyor.

ROG Strix B650-A Gaming WiFi

Beyaz renkli oyun bilgisayarlarının farklı bir çekiciliği var. Beyaz renk RGB LED aydınlatmayı öne çıkarıyor ya da tek başına sade ve tutarlı bir estetik görünüm sunabiliyor. Beyaz renkli bir sistem kurmak isteyenler temele ROG Strix B650-A Gaming WiFi modelini yerleştirebilir.

Tüm ASUS B650E ve B650 anakartlarında olduğu gibi ROG Strix B650-A Gaming WiFi’da da yerleşik bir PCIe 5.0 M.2 yuvası ve DDR5 desteği bulunuyor. Bu anakart, PCIe 5.0 x16 slotunu ihtiyaç yerine yalnızca hoş bir özellik olarak gören kullanıcılar için daha üst seviye ROG Strix B650E modelleri yerine daha iyi bir seçenek olabilir. Karttaki PCIe 4.0 x16 slotu kullanıcıların üst seviye bir ekran kartıyla oyunlara dalması için fazlasıyla yeterli.

Zorlu oyunlar için tasarlanmış TUF Gaming anakartlarla harekete geçin

Bir anakartta güvenilirlik, şık tasarım ve yeterli oyun performansına öncelik verenler için TUF Gaming serisi en ideal çözümü sunuyor. ASUS bu anakartları uzun süre dayanıklı yüksek kaliteli seçenekler sunmak amacıyla tasarladı.

TUF Gaming B650 anakartlar yeni nesil AMD Ryzen tabanlı oyun bilgisayarları için harika fırsatlar sunuyor. ATX ve micro-ATX boyutlarında gelen bu anakartlar DDR5 desteği, yüksek hızlı depolama için PCIe 5.0 M.2 yuvası ve çok yönlü hızlı bağlantı için yerleşik USB 3.2 Gen 2×2 USB Type-C bağlantı noktası sunuyor. Yüksek bant genişlikli 2,5 Gbps Ethernet’in standart olarak geldiği bu kartlarda ihtiyaç duyanlar WiFi 6’dan da yararlanabiliyor.

TUF Gaming anakartlarını aynı estetik tasarıma sahip bileşenler ve çevre birimleriyle tamamlamak isteyenler TUF Gaming Alliance’a göz atabilir. TUF GAMING Alliance; ASUS ve güvenilir PC bileşen markalarının çeşitli parçalar arasında uyumluluğu sağlamak için giriştikleri bir iş birliği. Bu parçalar arasında bilgisayar kasaları, güç kaynakları, işlemci soğutucuları, bellek kitleri ve daha fazlası yer alıyor. Eklenen yeni iş birlikleri ve bileşenlerle TUF Gaming Alliance daha güçlü bir şekilde büyümeye devam edecek.

ProArt tasarımcılara güçlü performans ve rafine bir stil sunuyor

AMD’nin en yeni Ryzen işlemcileriyle yeni bir sistem kurmayı planlayanlar yalnızca oyuncular değil. Mühendisler, tasarımcılar, video editörleri, animasyon sanatçıları ve oyun geliştiricileri gibi yaratıcı profesyoneller çok çekirdekli işlemcilerin, yüksek bant genişlikli DDR5 RAM’lerin ve yüksek hızlı PCIe 5.0 depolamanın avantajlarından tam olarak yararlanacak iş akışlarına sahip. Bu yaratıcı profesyoneller ve daha birçok kişi ProArt anakartların sunduğu üstün bağlantı seçeneklerinden, geniş yüksek hızlı depolama imkanlarından ve profesyonel stilden yararlanabiliyor.

Bu geleneği sürdüren ProArt B650-Creator anakart içerik üretimi ve tasarım amaçlı uygun bütçeli bir sistem için harika özelliklere sahip. DDR5 desteği en yeni üst seviye kitlerin sunduğu saf bant genişliğinden yararlanma imkanı verirken PCIe 5.0 M.2 yuvası ise kullanıcılara son teknoloji sürücülerin etkileyici veri aktarım hızlarını sunuyor.

ProArt B650-Creator birden fazla ekran kartı kullanmak isteyenlere bu olanağı tanıyor. İki adet PCIe 4.0 x16 slotu x8/x8 yapılandırmasıyla çalışarak aynı anda iki ekran kartı kullanma fırsatı veriyor.

Yaratıcı iş istasyonları için çok yönlü bağlantı seçenekleri büyük önem taşır. ProArt B650-Creator’da ön panel USB 3.2 Gen 2×2 Type-C bağlantı noktası için Quick Charge 4+ özellikli bir konnektör yer alıyor. Kullanıcılar bu sayede harici cihazlarını takıp hızla şarj edebiliyor. ASUS ayrıca arka giriş panelindeki USB 3.2 Gen 2 Type-C bağlantı noktalarından birinde 8K/60 Hz’e kadar çıkış veren DisplayPort 1.4 alternatif mod desteği sunuyor. Kullanıcılar isterse bu bağlantı noktasını 10 Gbps hızla dosya aktarımı için isterse de yüksek çözünürlüklü ekran bağlamak için değerlendirebiliyor.

Her yere uygun ASUS Prime

ROG Strix, TUF Gaming ve ProArt serileri oyunculara ve uzman kullanıcılara sistemlerinden sonuna kadar faydalanma olanağı sunuyor. Prime modelleri uzman düzeyindeki bu özelliklerin çoğunu barındırırken iş ve günlük kullanım için de mükemmel çözümler sunuyor. Prime serisi becerikli ve uygun fiyatlı bir sistem kurmak isteyen herkes için ideal bir seçenek.

B650 platformu için ASUS dört farklı Prime modeli sunuyor. ATX ve micro-ATX boyutlarındaki bu modellerin bazıları kablosuz bağlantı seçeneğine sahip. Tüm modellerde Realtek 2.5Gbps Ethernet kontrolcüsüyle yüksek hızlı kablolu ağ bağlantısı, bir adet PCIe 5.0 M.2 yuvası ve DDR5 desteği bulunuyor.

Prime B650 anakartlar ayrıca zaman içinde sistemlerini yenilemek isteyen kullanıcılara da kolaylıklar sunuyor. BIOS FlashBack™ özelliği yalnızca bir güç kaynağı ve USB flash sürücü ile kartın yazılımını güncelleme imkanı veriyor.

ASUS bileşenleriyle sisteminizi tamamlayın

ASUS itibarını anakartlarının kalitesine ve performansına borçlu. Günümüzde ASUS ekran kartlarından kasalara, fanlardan hepsi bir arada sıvı soğutma sistemlerine ve güç kaynaklarından ekran kartı sabitleyicilere kadar bir bilgisayar kurmak için gereken neredeyse her şeyi içeren bir ürün portföyüne sahip. Bunlar dışında ekranlar, çevre birimleri ve kablosuz ağ ürünleri de bulunuyor. ASUS uyumlu estetik görünüme sahip bir bilgisayar toplamak isteyenlere aradıkları her şeyi sağlıyor. Efsanevi ASUS kalitesini taşıyan ASUS B650 veya B650E anakartlar geniş bir ekosisteme dahil ürünlerle çevreleniyor.

Yeni Ryzen sistemleri için bir ekran kartı arayan oyuncular ve içerik üreticileri için ASUS geniş seçenekler sunuyor. Kullanıcılar ister AMD ve NVIDIA gibi iş ortaklarının en iyi GPU’larını taşıyan son teknoloji ekran kartları ister giriş seviyesi bir model arasın istedikleri her tür model ASUS’ta bulunuyor. En yeni ekran kartı seçeneklerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

İlk kez sistem kurarken yardım almak veya bir sonraki sisteminiz için fikir edinmek için sistem toplama sayfamızı ziyaret edin. Bu sayfada en yeni ASUS ürünleri hakkında ayrıntılı bilgiler, sistem toplama sürecini gösteren videolar ve eksiksiz bir alışveriş listesi oluşturmayı kolaylaştıran tavsiye sistemler bulabilmek mümkün. Bir sistem toplamak düşündüğünüz kadar zor değil ve ASUS yeni başlayanların her zaman yanında.

ASUS B650 anakartlar açılış sayfası